navigacija Naslovnica Premium

KRIJU IH ILI IM NE PRETRESAJU ĆELIJE

18.7.2018 21:16

Članovi kotorskih kriminalnih grupa u ZIKS-u koriste kriptovane mobilne telefone?

ZIKS “štiti” podatake o ličnosti i ne odgovara na pitanja o pretresu ćelija zbog telefona navodno oduzetih od Roganovića, ali ne krije da su pretresali druge zatvorenike, uključujući Peka Đikanovića

Članovi kotorskih kriminalnih grupa u ZIKS-u koriste kriptovane mobilne telefone? Vladimira Roganovića privode na suđenje za ubistvo 2011. godine
Foto: Savo Prelević Autor: Jelena Jovanović

Osuđeni članovi kotorskih kriminalnih grupa u spuškom zatvoru navodno koriste kriptovane mobilne telefone.

To tvrde osuđenici koji su kontaktirali redakciju “Vijesti”, ističući da su u sobi osuđenika Vladimira Roganovića, od kad je ekstradiran iz Srbije, pronađena četiri mobilna telefona i improvizovani bodež.

Te informacije, međutim, nije bilo moguće zvanično provjeriti, jer su iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) podatke o predmetima eventualno oduzetim od tog kavačanina, proglasili tajnim.

Iz ZIKS-a su godinama odgovarali na pitanja “Vijesti” o pronađenim nedozvoljenim predmetima i disciplinskim postupcima protiv osuđenika.

“U Roganovićevoj sobi u kratkom roku pronađena su i oduzeta četiri mobilna telefona, od toga tri kriptovana. Pronađen je i improvizovani bodež. Osuđenik koji je sa njim u sobi za četvrti telefon tvrdio je da je njegov, iako je jasno da nije. Zna se i ko i kako može da mu unese telefon, jer je on pod posebnim mjerama bezbjednosti, ali očito uprava prikriva to”, tvrdi osuđenik koji je insistirao na anonimnosti.

“Vijesti” su 7. maja pitale ZIKS koliko je puta pretresana soba u kojoj boravi osuđeni Roganović i kada su to posljednji put učinili. Pitali smo ih i da li su u toku pretresa pronađeni mobilni telefoni, oružje, improvizovani bodeži, i ako jesu da li je Novljanin zbog toga disciplinski odgovarao, ali i da li je utvrđeno ko tom zatvoreniku unosi mobilne telefone, kao i da li je on u sobi koju kontrolišu video-nadzorom.

ZIKS mobilni telefoni “Zbirka” oduzetih telefona na prijavnici ZIKS-a 2012. godine

Nakon urgencije poslate 7. juna, iz ZIKS-a su odgovorili dan kasnije.

Objasnili su da se podaci o smještaju zatvorenika, disciplinskoj odgovornosti, kao i podaci o oduzetim predmetima od zatvorenika čuvaju u ličnim dosijeima zatvorenika.

“Zakonom o izvršenju kazni zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti članom 23 stav 3 propisano je da se obrada podataka iz matične knjige i ličnog dosijea i drugih podataka o zatvoreniku vrši u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita podataka o ličnosti.

Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti propisana je zaštita podataka o ličnosti i obaveze rukovalaca ličnih podataka u svrhe te zaštite. Članom 14 navedenog zakona propisano je da se obrada ličnih podataka koja se odnosi na krivična djela, izrečene krivične sankcije i prekršajne kazne ili mjere bezbjednosti može vršiti samo od strane ili pod nadzorom nadležnog državnog organa i ako su obezbijeđene mjere zaštite ličnih podataka u skladu sa zakonom”, odgovorili su iz Službe za odnose sa javnošću ZIKS-a.

Iz te službe odgovore na konkretna pitanja izbjegli su obrazlažući da se “predmetno pitanje odnosi na lične podatake, i da postoji zakonska obaveza zaštite ličnih podataka i onemogućavanja njihove obrade i dostupnosti osim od strane ili pod nadzorom nadležnog državnog organa”.

ZIKS Detalj iz zatvora u Spužu

Mjesec kasnije, Služba za odnose sa javnošću Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija nije se sjetila da zaštiti lične podatke pritvorenika Peka Đikanovića.

Nakon što su izvori iz ZIKS-a “Vijestima” ispričali da taj Nikšićanin optužen za ubistvo koristi mobilni telefon, poslata su im ista pitanja kao za Roganovića.

“Pretresi pritvorenih lica i lica koja su na izdržavanju kazne zatvora i prostorija u kojima su ova lica smještena vrše se od strane službenika odsjeka obezbjeđenja u svim zatvorima, shodno odredbama Zakona o izvršenju kazni zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti, Pravilnika o bližem načinu izvršavanja pritvora i Pravilnika o načinu vršenja službe obezbjeđenja, naoružanju i opremi službenika obezbjeđenja u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija”, pojasnili su iz ZIKS-a.

Tvrde da službenici Odsjeka obezbjeđenja preventivno svakodnevno vrše pretrese prostorija u kojima pritvorena lica borave.

“U konkretnom slučaju pretresom prostorije u kojoj je smješteno pritvoreno lice P. Đ. nijesu pronađene nedozvoljene stvari i predmeti”, kazali su iz spuškog zatvora.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (7 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 11

 • Unabomber 3 mjeseca i 4 nedjelje
  Nekoliko modernih ometača signala prekinulo bi mogućnost korišćenja mobilnih telefona u cijelom zatvoru. Uprava neće to da instalira jer bi im stao posao sa ubacivanjem telefona i sobe...
  • 9
  • 0
 • Fedor2 3 mjeseca i 4 nedjelje
  Druže ta žena ima nešto što mnogi muškarci nemaju a trebali bi imati m... tako da samo možemo da joj skinemo kapu
  • 5
  • 0
 • pekson 3 mjeseca i 4 nedjelje
  Itekako dobro zivi uprava ZIKS zbog tolerisanja takvog stanja!Pokloni su redovni i skupi
  • 3
  • 0