navigacija Naslovnica Premium

BEOGRADSKI SUD UVEO STEČAJ U EPS TURS

1.4.2017 15:54

Crna Gora stala u red da naplati dug

Opština Budva tužila je prije više od pola godine agenciju EPS turs, koja je u vlasništvu Elektroprivrede Srbije, kako bi naplatila dugovanja. EPS turs je na trećem mjestu crne liste poreskih dužnika Opštine Budva

Crna Gora stala u red da naplati dug EPS turs je tužio Poresku upravu zbog pečaćenja objekta: Hotel Park
Foto: Vuk Lajović Autor: Vuk Lajović

Beogradski Privredni sud uveo je stečaj u srpsku kompaniju EPS turs, koja gazduje hotelom i vilama Park u Budvi. Ovim je Opštini Budva napravljenja još jedna prepreka kako bi od srpske firme naplatila gotovo pola miliona eura duga za porez na nepokretnost. 

Opštinske službe, kako je “Vijestima” rečeno, prikupljaju dokumentaciju, kako bi se utvrdio tačan iznos dugovanja, a potom proslijedili beogradskom sudu i  “stalo u red” za naplatu .

Osim Opštini Budva, EPS turs Beograd - Turistički centar Budva duguje i državi Crnoj Gori za  poreze i doprinose  na zarade   596.000 eura.

Opština Budva tužila je prije više od pola godine  agenciju  EPS turs, koja je u vlasništvu Elektroprivrede Srbije, kako bi naplatila dugovanja. EPS turs je na trećem mjestu crne liste poreskih dužnika Opštine Budva.

Iako joj je  zakon davao mogućnost da  stavi hipoteku na imovinu poreskog dužnika u slučaju EPS tursa  to lokalna uprava nije  mogla.

Iz Opštine su objasnili da su hotel i vile Park  u katastarskoj evidenciji uknjiženi  na SOUR združena Elektroprivreda Srbije, a ne na EPS tours. To je bio i razlog da se pokrene sudski postupak za naplatu poreskog duga.

Poreska uprava Crne Gore je još u maju 2015. zapečatila hotel i vile Park, zbog poreskog duga prema državi. Ipak, prošlog ljeta hotel Park je radio, jer je bio izdat u podzakup, dok su vile bile zatvorene.

Trenutno se izvodi unutrašnja   rekonstrukcija, iako je stečaj uveliko uveden.

EPS turs  Beograd - Turistički centar  Budva  sa sjedištem u Budvi tužio je Poresku upravu, odnosno  Ministarstvo finansija jer je tokom ljeta 2016. nezakonitim rješenjem PU u Budvi i pečaćenjem objekata, njihov zakupac hotela Park i Vila Park - preduzeće Arbun Commerce iz Budve onemogućeno da radi 22 dana u navedenim objektima, zbog čega je tužilac kao zakupodavac ovih objekata, po osnovu kršenja ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji, pretrpio štetu.

Prvo je 9. novembra 2016.   Arbun Commerce tužio EPS turs zbog nepoštovanja ugovora o poslovno tehničkoj saradnji i tražio nadoknadu štete procijenjenu na iznos 2,43 miliona (izračunatu prema ukupnim projektovanim prihodima po ugovoru), da bi samo devet dana kasnije EPS turs, zbog nezakonitog rješenja PU, koje je proizvelo čitav spor, tužila Poresku upravu, navodeći istu procijenjenu vrijednost spora.

Tokom ljeta 2016. su poreznici prvo EPS tursu, nakon više od godinu blokade oslobodili zapečaćene objekte, a potom ih vrlo brzo i, pokazalo se, nezakonito zatvorili, zbog čega je država sad suočena sa tužbom. Vlada će, kako stoji u informaciji o poreskom dužnicima, svoj dug prema EPS tursu naplatiti iz fonda za eksproprijaciju. 

Ima zainteresovanih za hotel i vile, ali još nema tendera

Vlada Srbije je  prije dvije godine najavila privatizaciju EPS tursa,  koji, osim vrijedne imovine u Budvi, ima i nekoliko objekata u Srbiji.

Pismo zainteresovanosti za kupovinu  hotela Park i njegovih vila, uputilo je desetak firmi i privatnika iz  Crne Gore i Srbije.

Međutim, još nije raspisan tender za privatizaciju ove  firme. Inače, zemljišni kompleks  na kome je hotel Park je pod restitucijom.  

EPS turs je osnovan 1992. sa osnovnom djelatnošću  organizacija odmora i rekreacije radnika i ugostiteljstvo i turizam za potrebe Elektroprivrede Srbije.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (4 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.