navigacija Naslovnica Premium

GLOGINJA PO DIPLOMU IDE U AMERIKU

15.4.2018 21:11

Crna Gora uskoro dobija prvog magistra hidrografije

Poslije završenih studija u SAD, kapetan korvete Gloginja će biti prvi magistar hidrografskih nauka u Crnoj Gori. On je prije tri godine završio šestomjesečno školovanje za hidrografa B kategorije, takođe u SAD-u

Crna Gora uskoro dobija prvog magistra hidrografije Branislav Gloginja
Siniša Luković
Foto: Privatna arhiva Autor: Siniša Luković

Na osnovu saradnje Ministarstva odbrane Crna Gore i Kancelarije za odbramenu saradnju SAD-a u Podgorici, oficir Mornarice VCG, kapetan korvete Branislav Gloginja upućen je na intenzivne jednogodišnje postidplomske studije iz hidrografije na Univerzitetu Southern Mississippi (USM), koji se nalazi u okviru NASA Stennis svemirskog centra gradu Galfport.

Troškove školovanja Gloginje koji će tako postati prvi crnogorski magistar hidrografije, pokriva Vlada SAD. Hidrografija je grana primijenjenih nauka koja se bavi mjerenjem i opisom fizičkih karakteristika okeana, mora, obalnih područja, jezera i rijeka sa primarnim ciljem sigurnosti plovidbe. U Crnoj Gori ovlašćena i nadležna institucija koja se bavi ovim poslovima je Sektor za hidrografiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju. Sektor za hidrografiju i okeanografiju ZHMS koji predvodi Gloginja, čini mješoviti civilno-vojni sastav koji uspješno vrši hidrografske premjere na moru, jezerima i rijekama za potrebe državnih i privrednih subjekata, kao i specijalne vojne premjere zajedno sa Mornaricom VCG. Inače, u SAD-u postoje samo dva univerziteta koji školuju hidrografe, a USM je ovu vrstu studija započeo još 1999. godine. Ove studije su akreditovane od strane Međunarodne Hidrografske Organizacije IHO, te osim diplome magistra hidrografskih nauka, koju dodjeljuje USM, IHO nakon završenog školovanja kandidatu dodjeljuje diplomu o stečenom zvanju hidrografa A kategorije. To je ujedno i najviše zvanje koje dodeljuje IHO.

Branislav Gloginja ​Podizanje autonomne ronilice na palubu "Point sura"

Hidrografske postdiplomske studije traju dvije godine, ali za studente čije finansiranje pokriva Ministarstvo odbrane SAD ili IHO što je slučaj sa Branislavom Gloginjom, školovanje je godinu dana sa istim brojem predmeta, praktičnih vjezbi i ispita kao i za ostale studente. Pri tome, oni dobijaju priliku da rade sa najsavremenijom specijalnom tehnilkom opremom jer USM raspolaže najnovijom generacijom višesnopnih ultrazvučnih dubinomjera (multibima), GNSS i GPS sistema za pozicioniranje, ultrazvučnih radara za praćenje plime i oseke, daljinski vođenih ronilica (ROV) za geofizička i batimetrijska snimanja, autonomnih podvodnih vozila (AUV), LiDAR sistema, topografskih laser scanner sistema, okeanografskom opremom, kao i sa tri čamca opremeljena za batimetrijski premjer, te posebnim istrazivačkim brodom R/V “Point Sur”. Zanimljivo je da studenti, radeći u praksi sa tom opremom i plovilima, obavljaju hidrografske premjere djelova akvatorijuma u Meksičkom zalivu, a njihovi rezutati, karte koje su izradili i izvještaji o premjerima, potom se šalju Kancelariji za obalne premjere američke Nacionalne administracije za okeane i atmosferu (NOAA) koja ih procjenjuje i, ako ih smatra prihvatljivim, na osnovu tih podataka ažurira pomorske karte SAD. Neki od dvjestotinjak hidrografa koji su do sada magistrirali hidrografske nauke na USM–u su i direktor italijanskog Hidrografskog Instituta, kontraadmiral Luiđi Sinapi sa kojim Mornarica VCG i ZHMS imaju odličnu saradnju, te direktor Agencije za pomorsku sigurnost NGA (National Geospatial Intelligence Agency) SAD, kapetan bojnog broda Brajan D. Konon. Poslije završenih studija u SAD, kapetan korvete Gloginja će biti prvi magistar hidrografskih nauka u Crnoj Gori. On je inače, prije tri godine završio šestomjesečno školovanje za hidrografa B kategorije, takođe u SAD-u.

Branislav Gloginja ​Gloginja (treći slijeva) sa polaznicima školena USM

“Izgradnjom marina, podmorskih instalacija, početkom geofizičkih i geotehničkih snimanja na istraživanju plina i nafte u Jadranu, razgraničenja na moru, potrebom za izradu separacionih zona plovljenja u Bokokotorskom zalivu, sidrištu Luke Bar, kao i novih elektronskih navigacijskih karata, povećanjem broja uplovljenja vojnih i civilnih brodova nakon prijema Crne Gore u NATO, upravljanjem obalnim inženjeringom, porastom nivoa mora, evidentna je potreba za daljim razvojem i unapredjenjem hidrografske službe Crne Gore”, kazao je “Vijestima” Gloginja, podsjećajući da se ta služba, osim kroz napore Ministarstva odbrane i njegove saradanje sa SAD, razvija i preko “civilne kompomnetne” – odnono ZHMS. Tako će na osnovu Memoranduma o saradnji sa južnokorejskom Hidrografskom i okeanografskom agencijom (KHOA), koji je lani u Busanu potpisao direktor ZHMS mr Luka Mitrović, ove godine u junu mjesecu na šestomjesečno školovanje za hidrografa B kategorije u Južnu Koreju biti upućen mr Radovan Kandić. On je inače, 2015. završio četvoromjesečno školovanje za nautičkog kartografa u Velikoj Britaniji, takođe akreditovano od strane IHO-a. Kandićevo školovanje u Južnoj Koreji će finansirati KHOA.

Branislav Gloginja ​Istraživački brod "Point Sur" na kojem je povremeno ukrcan Gloginja
Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (8 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 8

 • Milica9 5 mjeseci i 1 nedelja
  Idi dijete i ne vracaj se
  ( 1 )
  • 3
  • 0
  MNE1973 16.4.2018 13:36
  Da, ne vraćaj se! I ne brini se, sve će tvoje troškove školovanja opet narod platiti!!!
  • 0
  • 0
 • Gruban Malić 5 mjeseci i 1 nedelja
  A ako o’dje ostanes bices jos jedan dokaz sa nijedna budala nije velika ka’ skolovana budala!
  • 2
  • 0
 • Gruban Malić 5 mjeseci i 1 nedelja
  Bjezi sto dalje, ako neces da te ovi o’dje dokusure!
  • 2
  • 0