Ko je na “laptopu” pretraživao Alana Kožara?

Pregledano je i nekoliko snimaka sa telefona oduzetog od okrivljenog Aleksandra Bojovića
2662 pregleda 0 komentar(a)
Božović (iz arhive), Foto: Filip Roganović
Božović (iz arhive), Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 12.12.2018. 16:35h

Balša Savić, vještak iz oblasti digitalnih dokaza i forenzike kompjutera i mobilnih telefona, kazao je danas na suđenju u Višem sudu u Podgorici, da je sa laptopa okrivljenog Đorđija Božovića, optuženog da je dio kriminalne grupe Stevana Stamatovića, na Google pretraživaču tokom 2017. godine, kucana imena Duško Roganović, Jovan Mušikić, Nebojša Stijepović, Aleksandar Keković, Vjeko Lambulić, Dragoljub Ćetković i Alan Kožar.

Optuženi Božović je odgovarajući na pitanje predsjednice vijeća sudije Ane Vuković kazao je da je laptop koristio od maja 2017. godine, kada ga je kupio od pokojnog Miodraga Kruščića, te da nije mogao pretraživati imena lica Alan Kožar i Duško Roganović koja su prema podacima pretraživana prije maja.

"Ja ne potvrđujem da sam vršio i ostale pretrage, godinu i po dana je prošlo, ne sjećam se. Ko je Alan Kožar, ko je taj čovjek?", zapitao se Božović.

Pregledano je i nekoliko snimaka sa telefona oduzetog od okrivljenog Aleksandra Bojovića. Za snimak napravljen 19. maja, okrivljeni je naveo da je nastao u Budvi.

Specijalni tužilac Saša Čađenović je primijetio da se na snimku vide neki djelovi Podgorice, a okrivljeni Bojović je istakao da toga dana nije išao za Podgoricu, već samo prošao kroz Podgoricu na putu za Kolašin gdje je pjevao u jednom lokalu. Na snimku od 20. maja, snimljenom dva sata iza ponoći, okrivljeni Bojović je kazao da je taj snimak nastao kada se vraćao za Budvu sa nastupa u Kolašinu.

Vještak za telekomunikacije Predrag Boljević je kazao je da je optuženi Bojović 10. maja 2017. ostavarivao komunikacije posredstvom baznih stanica lociranih na Malom brdu, te 19. maja do ranih poslepodnevnih sati u Budvi, a u večernjim satima u Kolašinu. Narednog jutra ostvarivao je komunikacije u Kolašinu, a uveče u Budvi.

Zbog stvaranja kriminalne organizacije, pokušaja ubistva i nedozvoljenog držanja oružja, na optuženičkoj klupi su Milan Lješnjak, Podgoričanin Đorđije Božović (27) i Beranci Dejan Deletić (25), Aleksandar Bojović (24) i Stefan Balević (25). Stevanu Stamatoviću, kojeg je tužilaštvo označilo kao organizatora ove petočlane kriminalne grupe, sudi se u odsustvu. U optužnici je opisano kako su Deletić i Lješnjak 20. maja 2017. u Podgorici pokušali da ubiju osuđenika Radojicu Zekovića, postavljajući napravu od 1.383,5 grama plastičnog eksploziva ispod njegovog automobila.

Suđenje se nastavlja 24. decembra.

Bonus video: