Zatvor dok ne prizna ili zakrivljenje prava?

Poznati opozicioni političar Nebojša Medojević je uhapšen 29.11. a da mu nije ukinut imunitet. Treba da ostane u zatvoru mesecima. Medojević se brani štrajkom gladju.
460 pregleda 0 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović
Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović

U Crnoj Gori bi, formalno gledano, sve moralo biti u najboljem redu. Patuljak od države na Jadranu se 2006. odvojila od Srbije i spoljnopolitički orjentisala ka Zapadu. Prošle godine je primljena u zapadni vojni savez NATO a po sudu pojedinih zapadnih posmatrača je lider među kandidatima za članstvo u EU na Balkanu.

Mračna strana Jadranskog raja

Ali ova zemlja ima i svoje ne lijepe, mračne strane. Unutrašnjopolitički je pocijepana. Opozicioni savez Demokratski front, kojem pripada i uhapšeni Medojević, iza sebe ima više prosrpske i djelimično proruske birače. Njihov neprijatelj: aktuelni crnogorski predsjednik Milo Đukanović. Jaki čovjek Crne Gore vlada, sa svojom partijom nekadašnjih komunista (DPS), besprekidno od ranih 1990-ih godina.

Prvo kao saveznik tadašnjeg srpskog autokrate Slobodana Miloševića, potom kao neko, ko se od njega distancirao.

Političari DF Đukanovića optužuju zbog autoritarne vladavine i korupcije u velikom stilu. Britanski list "The Independent" je Đukanovića proglasio jednim od najbogatijih političara na svijetu. A ovo silno blago je on zgrnuo u zemlji koja broji samo nekih 620.000 stanovnika.

Nervirati moćnike

Upravo u ovu bolnu tačku Medojević upire već godinama. Pri čemu ovaj temperamentni političar perfektno vlada umjetnošću retoričke provokacije. Političko vođstvo Crne Gore je na njega reagovalo tako što je prije neku godinu osnovalo Specijalno državno tužilaštvo. Koje bi trebalo da provodi antikorupcione mjere EU, inače. A za njegovog šefa postavilo Vladi bliskog pravnika Milivoja Katnića. I obdarilo ga širokim ovlašćenjima.

Upravo tom specijalcu Medojević je u februaru prebacio da je uzeo mito od 100.000 eura. I optužio ga da je počino pojedine ratne zločine za vrijeme srpsko-crnogorske opsade Dubrovnika, za vrijeme ratova za jugoslovensko nasljeđe početkom 1990-ih godina. Katnić jeste bio učesnik u ratu, ali dokazi da je učestvovao u ratnim zločinima još uvijek nisu isplivali na svjetlo dana.

Specijalac Katnić, koji se pored predsjednika države Đukanovića i šefa vlade Duška Markovića broji u najmoćnije ljude u državi, je dugo morao da trpi Medojevićeva bockanja. Jer Medojević, kao član Parlamenta, uživa imunitet. Koji mu je pride i ustavom garantovan. I koji može biti ukinut samo pri teškim povredama zakona, ali nikao ne i za moguću klevetu. No, specijalac Katnić je ipak pronašao način kako Medojeviću da stane nogom na vrat.

Pravo ili proizvoljna zloupotreba ?

U noći 29. novembra je crnogorska policija zaustavila auto u kom je bio poslanik Medojević, zajedno sa još jednim kolegom. Koji su se, poslije jedne turbulentne sjednice parlamenta u glavnom gradu Podgorici, vraćali kući. I uhapsila ga. Specijalac Katnić je smatrao da je našao rupu u zakonu, pa po njemu imunitet važi samo u slučaju dizanja optužnice, ali ne ako poslanika proglasi za svjedoka. Od trena hapšenja je Medojević stoga štrajkovao glađu.

Njegova žena Marina je za Dojče vele (DW) kazala da svog muža smije da posjećuje samo 2-3 puta mjesečno. "A pošto sam već bila kod njega tri puta, narednih 15 dana ne smijem da ga vidim".

Te dvije nedjelje će biti odlučujuće za Medojevića. I lično i politički. A zdravstveno stanje 53-godišnjeg političara se vidno pogoršalo.

Pravne žalbe na "stavljenje u zatvor" su već odbijene. A sada odluku o svemu treba da donese Ustavni sud Crne Gore. Već prošle nedjelje su se pristalice DF bile okupile na demonstracijama u Podgorici.

Njihovi vodeći političari su već upozorili na mogući građanski rat. Dalje demosntracije su najavljene.

Međunarodno pod prismotrom

Zoran Radulović, zamjenik glavnog urednika nezavisnog nedjeljnika "Monitor" vjeruje da specijalca Katnića u njegovom privatnom ratu protiv Medojevića podržava premijer Marković, ali ipak ne i predsjednik Đukanović. Vlada želi da skrene pažnju sa mizernih rezultata svoje politike. A Đukanović ionako ima dovoljno svojih problema sa sa imidžom u inostranstvu. "Ima još tračak nade u datoj konstelaciji: možda Ustavi sud zaustavi ovo ludilo", kaže Radulović za DW, ali odmah i relativizuje svoju izjavu: "Ono, što je inače razumno i logično, ne mora ovdje da bude i ono što će se desiti."

Politikolog i opozicionar Vladimir Pavićević misli da crnogorske državne institucije grubo krše ustav: "Politički imunitet poslanika – nasuprot temeljnoj intenciji Ustava, koji garantuje slobodu mišljenja i govora poslanika- biva ovim hapšenjem razoren do besmisla", kaže on u razgovoru za DW.

Medojevićeva supruga je već od EU zahtijevala da reaguje na "povrede temeljnih ljudskih prava" u Crnoj Gori. Ona je i zabrinuta i bijesna. "Crna Gora je samo jedno planinsko selo u vlasništvu Mila Đukanovića. Njegovi ljudi brutalno gaze ljudska prava. A narod je zastrašen."

Norbert Bekman-Dirkes, direktor predstavništva vladajuće njemačke partije CDU bliske Fondacije Konrad Adenaure u Srbiji i Crnoj Gori, je za DW kazao da je hapšenje Medojevića upalo u oči međunarodnoj javnosti: "Vlada Crne Gore neće baš tako lako moći da pređe na uobičajni dnevni red, kao da se ništa desilo nije. Bez pravne države nema članstva u EU. Politika duplog dna, koja se ovdje primjenjuje, ne može opstati."

Dojče vele

Preveo: Mirko Vuletić

Bonus video: