Kisić-Petrović pritvor produžen za još dva mjeseca

Kisić-Petrović nalazi se u pritvoru od početka novembra, kada je uhapšena zbog sumnje da je organizovala kriminalnu grupu, te da je naručila tri likvidacije osoba iz Bara
2287 pregleda 2 komentar(a)
Kisić-Petrović, Foto: Privatna arhiva
Kisić-Petrović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 21.12.2018. 14:21h

Sudije Apelacionog suda odbile su kao neosnovanu žalbu advokata Danila Mićovića koju je uputio na rješenje Višeg suda, kojim je njegovoj branjenici slikarki iz Bara Danijeli Kisić – Petrović produžio pritvor za još dva mjeseca.

Kisić-Petrović nalazi se u pritvoru od početka novembra, kada je uhapšena zbog sumnje da je organizovala kriminalnu grupu, te da je naručila tri likvidacije osoba iz Bara. Za ta ubistva je, kako se navodi u obrazloženju odluke Apelacionog suda o produženju pritvora, nudila više desetina hiljada eura.

Na njenoj listi su bili advokat Rifat Feratović, kao i dva svjedoka iz Bara, koji su svjedočili u postupku koji je osumnjičena vodila vezano za imovinu. Prema istom obrazloženju, to nijesu jedine likvidacije koje je planirala.

Vijesti su nedavno obavile da Specijalno državno tužilaštvo, planira proširenje istrage kojim će biti obuhvaćeni pojedini advokati, ali se ne isključuje mogućnost ni ispitivanje odgovornosti pojedinih tužilaca i sudija osnovnih sudova.

Riječ je o osobama koje su, po sumnjama Specijalnog tužilaštva, pomagale osumnjičenoj u prethodnom periodu, kako u dijelu koji se ticao krivičnog postupka koji je vođen protiv nje, tako i privatnih poslova za koje se, istragom, utvrdilo da nose oznaku “kriminalno”.

Osumnjičenoj, kako se navodi u rješenju Apelacionog suda, treba odrediti pritvor zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke. Svojim rješenjem potvrdili sud da neki članovi njene kriminlane grupe tek treba da budu identifikovani.

„Posebno što se radi o početnoj fazi krivičnog postupka, fazi istrage, a u svjetlu težine krivičnih djela koja su predmet pretresanja tekućeg postupka istrage. Pri tome, ovaj sud je na stanovištu da se cilj pritvora za sada ne može ostvariti nekom blažom mjerom procesne prinude na čemu se insistira u izjavljenoj žalbi. Ovo posebno kod činjenice da je okrivljena kojoj je produžen pritvor osnovano sumnjiva da je organizator kriminalne organizacije, dok ostali pripadnici kriminalne organizacije još uvijek nijesu otkriveni, a koja je stvorena radi vršenja teških krivičnih djela, između ostalog i ubistava", piše u obrazloženju.

Dodaju da je produženjem pritvora, osumnjičenoj nije povrijeđeno ni jedno od Ustavom Crne Gore i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, zajemčenih prava i sloboda, pa tako ni pravo zajemčeno čl.5 i 6 Konvencije, na što se neosnovno ukazuje žalbom.

Slikarka je, podsjetimo, u oktobru ove godine potpisala sporazum o priznanju krivice, nakon čega joj je zbog arsenala oružja koji je pronađen u njenoj kući, dosuđeno šest mjeseci kućnog pritvora i novčana kazna od 50 hiljada eura, koju je trebalo da uplati u humanitarne svrhe. Mjesec kasnije uhapšena je zbog novog djela i otada se nalazi u pritvoru. Istragom Specijalnog tužilaštva, obuhavćen je i njen sin Kristofor, a istražitelji utvrđuju ko je osoba koja je trebalo da izvrši planirana ubistva.

Bonus video: