Pejović uhapšen dan nakon što je rekao da ga policajci upozoravaju da mu je život ugrožen

Podgoričanin Željko Pejović tvrdi da ga službenici policije konstatno upozoravaju da mu je život ugrožen, ali da ne žele da otkriju odakle mu, navodno, prijeti opasnost
66725 pregleda 29 komentar(a)
Pejović, Foto: Savo Prelević
Pejović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.05.2019. 15:42h

Podgoričanin Željko Pejović uhapšen je danas u Podgorici zbog nedozvoljenog držanja oružja, saznaju "Vijesti" nezvanično.

Njemu je nakon saslušanja u Višem tužilaštvu određeno zadržavanje do 72 sata.

Pojašnjeno je da je njegov DNK izolovan na pištolju koji je pronađen prije dvadesetak dana u Podgorici.

Pejović je uhapšen dan nakon što je “Vijestima” saopštio da ga službenici Uprave policije konstatno upozoravaju da mu je život ugrožen, ali da ne žele da otkriju odakle mu navodno prijeti opasnost.

Tvrdi da mu je jedna grupa policajaca stalno poručuje da njihove operativne informacije govore da će biti ubijen, a da ga druga grupa potom pretresa ne bi li kod njega pronašla oružje.

Iz Uprave policije nijesu konkretno odgovorili na pitanja zbog čega je i od koga Pejović ugrožen.

“Prvi put su mi prije dvije godine rekli da sam ugrožen, bez objašnjenja od koga i zbog čega. Posljednjih mjeseci to su ponovili više puta, sugerišući mi da je najbolje da se sklonim iz Crne Gore ako imam mogućnost. Pitao sam zbog čega, tvrde da imaju operativne informacije da ću biti ubijen. To je jedino objašnjenje koje dobijam mjesecima”.

On je konstatovao da je policijska lista sa imenima navodno bezbjednosno interesantnih lica (BIL), u stvari spisak za odstrel:

“Koji se nakon mjeseci zastrašivanja i razoružvanja prosljeđuje egzekutorima... Policija nema objašnjenje zbog čega sam BIL, ali forsiraju to. Nisam BIL, nego debil kad mi ovo rade - danas me upozore, sjutra zaustave dok šetam sto metara od kuće sa sinom od četiri i po godine i pretresu, onda dolaze u pretres kuće, pa ponovo upozoravaju i sve u krug. Toliki strah su izazvali kod mene, s obzirom na sve što se dešava i na sve ubijene koji su imali isti tretman, a koje sam poznavao, da je normalno da čovjek preduzme nešto da se zaštiti. I ovca se brani kad je vodiš na klanje, makar bježi”, kazao je.

Pejović objašnjava da se naoružao nakon nekoliko policijskih upozorenja, strahujući za sopstveni i život sina, ali da mu je policija oduzela pištolj.

“Isto se ponašaju i policajci i NN egzekutori. Jedni pretresaju pred đecom, a drugi ubijaju pred đecom. Nisam kriminalac, niti član ijedne kriminalne grupe, niti sam ikada pripadao ili bio blizak klanovima, ne radim sa drogom, nisam privođen na razgovor, ni ispitivanje zbog bilo kojeg ubistva u Crnoj Gori, osim zbog ubistva mog prijatelja Nikole Ćupića. Više od dvadeset godina sam ugostitelj, ali oni kažu da sam BIL, bez ikakvog objašnjenja. Zato što sam navodno BIL, zato sam i ugrožen. Policija me upozorenjima i savjetima da idem iz Crne Gore natjerala da se plašim za svoj i život djeteta i naoružam kako bih mogao da se odbranim, a onda razoružala da bi javili NN licima gdje sam”.

Podgoričanin je kazao da ne želi da bude statistički broj i još jedna osoba koja je stradala, nenaoružana i bez šanse da se brani.

“Imam li pravo da živim i ima li moje dijete pravo da živi normalno, da ne gleda svakodnevno kako me dok šetam sa njim maltretiraju, da nam upadaju u kuću”.

On je rekao da se situacija u državi po pitanju kriminala najbolje vidi po statistici: “NN izvršioci ubjedljivo vode u ratu protiv bezbjednosno interesantnih lica”.

Pejović je rekao da ne zna čime je zaslužio takav tretman policije kada nikoga ne ugrožava: “Posebno je nemoralno i neetički to što me zaustavljaju sa sinom, jer što god da je - sigurno ga nisam poveo u akciju... Sinoć su me zaustavili pred djetetom, drugi put u mjesec dana”.

Apelovao je na policajce da ga ne maltretiraju ako već ne mogu da ga zaštite.

Ko koga štiti

Pejović tvrdi da policajci navodno štite pojedince kojima je život ugrožen, ali samo iz ličnih interesa. On, međutim, nije ponudio dokaz za svoje tvrdnje, niti je precizirao na koga misli.

“Lično sam upoznat da pravi kriminalci imaju pravu policijsku zaštitu. Znam i kako štite pojedine kojima je ugrožen život, ali i one kojima nije ali su njima bitni za određene stvari. Njih ne pretresaju, ne oduzimaju im oružje, blinde i pancire, već ih čuvaju u vilama i hotelima”, rekao je Pejović.

Koliko je bezbjednosno interesantnih osoba?

Iz Uprave policije nijesu odgovorili da li su Pejovića upozoravali da je životno ugrožen, kada su to činili, ali ni imaju li informacije od koga mu prijeti opasnost.

“Policijski službenici preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti prema, između ostalog, bezbjednosno interesantnim licima, a koje se odnose kako na rasvjetljavanje izvršenih krivičnih djela tako i na prevenciju kriminaliteta.

O mjerama i radnjama koje policija preduzima iz ove oblasti javnost se obavještava po njihovom završetku, a poštujući pozitivno-pravne propise”, odgovorili su iz UP.

Nijesu odgovorili ni da li je tačno da je službenik policije, Pejoviću savjetovao da se spasi tako što će napustiti Crnu Goru, ali ni da li se taj Podgoričanin nalazi na listi bezbjednosno interesantnih osoba.

Bez odgovora ostala su i pitanja koliko se osoba iz Crne Gore nalazi na listi bezbjednosno interesantnih osoba, koliko ih je ubijeno od 1. januara 2015. godine do danas, i kod koliko je njih tokom uviđaj pronađeno oružje.

UP: Uhapšeno bezbjednosno interesantno lice, vještačenje potvrdilo sumnju policije

Iz Uprave policije je danas zvanično saopšteno da je uhapšen bezbjednosno interesantni Ž.P. (45) nakon što su rezultati vještačenja potvrdili sumnju policije da je odbačeni pištolj sa devet metaka i jednim metkom u cijevi, koji je policija pronašla i izuzela prije dvadeset dana u blizini mjesta na kojem su kontrolisali uhapšenog, bio u njegovom posjedu.

Kako se navodi u saopštenju, policija je 11. maja u ulici Žrtava fašizma u Podgorici pokušala da pretresa Ž.P, koji je pobjegao kada je ugledao policajce, koji su ga ubrzo uhvatili.

"Pregledom ovog lica nisu pronađeni nedozvoljene stvari i predmeti. Međutim, pretragom šireg lica mjesta u pravcu u kojem se udaljio Ž.P. policijski službenici ubrzo su pronašli odbačeni pištolj marke „Pietro Berreta“ cal. 9mm, sa devet metaka u okviru i jednim metkom u cijevi, za koji se posumnjalo da ga je odbacio Ž.P. O događaju je obaviješten državni tužilac u VDT u Podgorici. Oružje je upućeno na vještačenje u Forenzički centar. Nakon izvršenog vještačenja u Forenzičkom centru na pronađenom oružju utvrđeni su tragovi Ž.P", navodi se u saopštenju.

Policija je, dodaje se, danas izvršila pretres stana u Podgorici koji koristi Ž.P. i uhapsila ga, zbog sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. On će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužiocu.

Bonus video: