Nijesmo radili ništa nezakonito

Iz Višeg suda juče su “Vijestima” potvrdili da su dobili optužnicu SDT-a
4844 pregleda 7 komentar(a)
Goran Rodić (arhiva), Foto: Zoran Đurić
Goran Rodić (arhiva), Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.10.2019. 07:56h

Advokat Goran Rodić pričao je predstavnicima italijanske kompanije A2A da je prijatelj sa glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem i da može izdejstvovati izbjegavanje krivične odgovornosti, a kasnije i obustavljanje pokrenutog krivičnog postupka protiv bivšeg finansijskog direktora EPCG Flavio Bjanka.

To, između ostalog, piše u optužnici koju je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo protiv Rodića i njegovih kolega Siniše Gazivode i Marije Radulović, kojima se stavlja na teret stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj prevare.

Taj akt tužilaštva juče je dostavljen podgoričkom Višem sudu na potvrđivanje.

Advokati su juče medijima poslali saopštenje u kojem piše da kategorički negiraju neosnovane optužbe tužilaštva: “Jer u poslovnom odnosu sa A2A nismo ništa nezakonito radili”, navodi se u tekstu koji potpisuju Rodić, Gazivoda i Radulovićeva.

Iz Višeg suda juče su “Vijestima” potvrdili da su dobili optužnicu SDT-a.

“Protiv R.G., G.S. i R.M., zbog krivičnog djela - stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a i krivičnog djela - prevara u pokušaju, iz člana 244Kz CG”, saopštila je “Vijestima” savjetnica za odnose s javnošću Višeg suda Aida Muzurović.

Prema nezvaničnim informacijama, u optužnici piše i da je Rodić, u periodu od aprila 2016. do februara 2017. godine, formirao kriminalnu organizaciju, čiji je cilj vršenje krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine ili teža, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći: “U koju je lično odredio druga lica za pripadnike a koji su prihvatili članstvo pa su pripadnici kriminalne organjizacije postali Gazivoda i Radulović”...

U tom dokumentu, saopšteno je “Vijestima”, navodi se i da su optuženi, radi realizacije kriminalnog plana, lažno prikazivali činjenice kako bi doveli u zabludu A2A i njene predstavnike.

Objašnjava se da im je Rodić navodno predstavio da je sa Katnićem drug iz vojske i da izlaskom na jednu večeru može pomoći Bjanku u krivičnim procesima koji se protiv njega vode i da je navodno za to tražio 600.000 eura.

Nakon saslušanja u svojstvu osumnjičenog jula 2017. godine, Rodić je novinarima kazao da nije kriv za optužbe koje mu stavljaju na teret.

Goran Rodić
Rodić se navodno pozivao na prijateljstvo sa Katnićem(Foto: Boris Pejović)

“Detaljno sam iznio odbranu tužiocu, pojasnio sve detalje poslovnog odnosa sa italijanskom kompanijom A2A koji je trajao negdje od kraja aprila pa do kraja decembra 2016. Postupak je proglašen tajnim, upozoreni smo na povredu i o detaljima ne mogu da govorim”, kazao je Rodić.

Tada je optužbe tužilaštva nazvao bezočnim lažima, objašnjavajući da je uvijek radio zakonito.

U julu 2017. godine Specijalno državno tužilaštvo objavilo je na zvaničnom sajtu transkripte više telefonskih razgovora i Rodićevu komunikaciju posredstvom mreže “Whats Upp” sa kolegama i klijentima.

Iz SDT su tada tvrdili da ti transkripti dokazuju da je postojala razrađena strategija specijalnog rata - kojom se željela ometati istraga u slučaju pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

Prethodno, po nalogu specijalne tužiteljke Stojanke Radović pretresene su Rodićeve kancelarije u Podgorici.

Četvorica italijanskih državljana iz kompanije A2A, optuženi su da su počinili krivično djelo - zloupotreba službenog položaja u privrednom poslovanju.

Optuženi su Bjanko, bivši izvršni direktor EPCG Enriko Malerba, bivši finansijski direktor A2A Masimo Sala i bivši izvršni direktor A2A Renato Ravaneli. Glavni pretres u podgoričkom Višem sudu još nije počeo, jer su prethodno tražili da im se sudi u Italiji, ali je taj zahtjev odbijen.

SDT prethodno je odustalo istrage pokrenute protiv menadžmenta EPCG - bivšeg koordinatora glavnog finansijskog direktora Slobodana Tanasijevića, rukovodioca Direkcije za finansije Venke Janjušević i rukovodioca Direkcije za računovodstvo i poreze Vojke Ćalasan, čime su odbačene sumnje da su pričinili višemilionsku štetu firmi u kojoj su radili.

Tužilaštvo je odustalo i od krivičnog gonjenja protiv italijanske kompanije A2A, koja je prethodno odustala od potraživanja 7,75 miliona eura od EPCG za sporne konsultantske usluge i vratila prethodno naplaćenih 4,34 miliona eura.

Utvrđeno je da su ugovori o konsultantskim uslugama EPCG sa A2A, A2A Reti eletrika i BAIN Milano, sklopljeni bez sprovođenja postupka javnih nabavki i obaveznih odluka odbora direktora.

Prema navodima optužnice, sporne ugovore potpisao je Malerba. Prema nalazima istrage, Malerba i Sala nijesu pravovremeno obavijestili odbor direktora i akcionare EPCG o sklopljenom ugovoru.

Kad je odbor direktora EPCG za to saznao, crnogorska strana je zatražila obustavu plaćanja.

Advokati: I Italijani su rekli da je sve bilo po propisima

Rodić, Gazivoda i Radulovićeva saopštili su juče da su iz medija saznali za optužnicu, jer je još nisu dobili.

“Odmah na početku istrage, u ljeto 2017. godine, pred tužiocem smo iznijeli detaljnu odbranu i dali sve tražene podatke i informacije u vezi sa poslovnim odnosom koji smo imali sa kompanijom A2A. Prvo su nas optuživali da smo podstrekavali Italijane na davanje mita tužiocu, a sada nas optužuju za pokušaj prevare. Nesporna činjenica je da se kompanija A2A odmah oglasila ističući da je njihov poslovni odnos sa našom kancelarijom imao isključivo svrhu primanja pravnog savjeta, da je sproveden potpuno u skladu sa propisima Crne Gore, Italije i međunarodnim propisima, te da su bilo koji drugi navod ili interpretacija tog pravnog posla apsolutno bez osnova. Isto to su kasnije ponovili i predstavnici kompanije A2A koji su u istrazi saslušani u svojstvu svjedoka. Kako na početku istrage, tako i danas, kategorički negiramo neosnovane optužbe tužilaštva, jer u poslovnom odnosu sa A2A nismo ništa nezakonito radili”, piše u saopštenju advokata.

Bonus video: