U Podgorici za dvije godine ukradeno 165 bicikala, riješen svaki četvrti slučaj

Krađe se dešavaju širom Podgorice, najčešće u ulazima zgrada, a lopovi koriste alat da bi pokidali lanac za vezivanje
7105 pregleda 7 komentar(a)
Dio dvotočkaša vlasnici prepoznali, Foto: Savjet za građansku kontrolu
Dio dvotočkaša vlasnici prepoznali, Foto: Savjet za građansku kontrolu

U Podgorici je tokom protekle dvije godine ukradeno 165 bicikala, a rasvijetljena su 42 slučaja. To se navodi u odgovoru Uprave policije (UP) na zahtjev Savjeta za građansku kontrolu rada policije, koji je uputio predsjednik Aleksandar Saša Zeković.

Iz UP su kazali da je u 2018. godini, Centru bezbjednosti Podgorica prijavljeno 100 krađa bicikala u različitim djelovima grada. Od 25 djela koja su kvalifikovani kao krivično djelo teška krađa, rasvijetljeno je 20. Od 13 djela koja su kvalifikovana kao krivično djelo krađa, kako su kazali iz UP, rasvijetljeno je 11.

“Ostalih 62 događaja kvalifikovano je kao sitno djelo krađe za koje se gonjenje preduzima po privatnoj tužbi”, odgovorili su iz UP.

Navode i da je do početka oktobra 2019. CB Podgorica prijavljeno 65 krađa biciklala. Od 15 djela koja su kvalifikovana kao teška krađa, osam je rasvijetljeno. Od osam događaja koji su, kako su kazali, kvalifikovani kao krivično djelo krađa, rasvijetljene su tri. Ostalih 42 kvalifikovani su kao sitno djelo krađe.

Analiza prijavljenih događaja, kako navode, ukazuje da se bicikli najčešće kradu u toku večernjih, ali i u ranim jutarnjim satima.

Krade se najčešće “uz upotrebu podesnih alata, najčešće kliještima”, kojima se kidaju lanci za vezivanje ili se, kažu iz UP, bicikla jednostavno odvoze sa lica mjesta.

Iz policije su rekli i da se bicikla otuđuju na gotovo svim lokacijama u gradu.

“I najčešće su to ulazi zgrada”.

Zbog krivičnih djela krađa i teška krađa u kojima su otuđena bicikla, policija je lani identifikovala i privela četiri osobe. Protiv njih su, kako se navodi u odgovoru UP, podneseni posebni izvještaji zbog osnova sumnje da su počinili više krivičnih djela krađa i teška krađa.

Lani su identifikovane takođe četiri osobe, a protiv njih su podnijeti izvještaji zbog počinjenih osam krivičnih djela teška krađa i tri krađe.

Policija je identifikovala i jednu osobu koja je, kako navode, izvršila više krivičnih djela teška krađa na više lokacija u Podgorici i, “u cilju njegovo pronalaska i lišenja slobode, preduzimaju intenzivne mjere i radnje”.

Službenici policije su, na osnovu saznanja da na tim lokacijama mogu naći otuđena bicikla, tokom avgusta pretresli više kuća i stanova u Podgorici.

Tada je oduzeto 31 biciklo i od tog broja određeni broj je vraćen, pošto su oštećeni građani, navode iz UP, pozvani na prepoznavanje pronađenih predmeta.

Iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije UP su uputili i predlog za inoviranje internet sajta, na kojem bi bili objavljeni preventivni i praktični savjeti za građane, kako bi se zaštitili od krađa. Predloženo je i da se na sajtu objave fotografije pronađenih predmeta.

Iz UP-a su kazali da će “u narednom periodu nastojati da unaprijede mehanizme koji se tiču te problematike”.

Bonus video: