Zeković: Zabrinjava ugrožavanje slučajnih prolaznika u obračunu kriminalnih grupa

“Savjet je zabrinut zbog pojačanog nasilja kriminalnih grupa, jer njihove aktivnosti i obračuni definitivno pogoršavaju bezbjednosnu situaciju u zemlji"
3591 pregleda 5 komentar(a)
Uviđaj nakon eksplozije u Bloku V (Ilustracija), Foto: Savo Prelević
Uviđaj nakon eksplozije u Bloku V (Ilustracija), Foto: Savo Prelević

Obračuni kriminalnih grupa pogoršavaju bezbjednosnu situaciju u zemlji, a posebno zabrinjava ugrožavanje sigurnosti građana kao slučajnih prolaznika.

To je za “Vijesti” kazao predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković.

On je tim povodom pokrenuo proceduru sazivanja sjednice Savjeta:

“U toku su konsultacije kako bi se osiguralo učešće rukovodioca Sektora kriminalističke policije i načelnika Odjeljenja bezbjednosti Cetinje”.

“Savjet je zabrinut zbog pojačanog nasilja kriminalnih grupa, jer njihove aktivnosti i obračuni definitivno pogoršavaju bezbjednosnu situaciju u zemlji. Posebno nas zabrinjava ugrožavanje sigurnosti građana kao slučajnih prolaznika i to je linija koja zahtijeva od bezbjednosno-obavještajnog sektora još energičniji i uspješniji obračun sa organizovanim kriminalnim grupama”, rekao je Zeković.

Istakao je da je Savjet, u ime građana Crne Gore, prirodno zainteresovan kakav će biti odgovor policije i drugih organa na date okolnosti.

“Događaji jasno ukazuju na neophodnost pooštrovanja kaznene politiku pa konačno i sudstvo u tom kontekstu mora preuzeti odlučujuću odgovornost. Savjet ima društvenu i moralnu obavezu da se bavi svim aspektima ovog pitanja. Cijenimo da ima prostora za proširenje komunikacije između građana i policije, posebnu u okviru mjera bezbjednosti. Smatramo da je potrebno povećati ulaganja u sigurnost građana”, kazao je on.

Zeković je istakao da je potreban sveobuhvatan i multidisciplinaran pristup prevenciji kriminala i jačanju bezbjednosti i da će insistirati na aktiviranju inicijativa koje uključuju rad sa mladima i porodicama iz kojih oni potiču:

“A registruju se u različitim kriminalnim aktivnostima. To pitanje smatramo zapuštenim, a mladi u sukobu sa zakonom postaju pogodna grupa za regrutaciju od strane teškog i organizovanog kriminala. Nedavno je direktor crnogorske policije imao više nego jasno i dobro obraćanje mladima, ali se stiče utisak da druge strukture u zemlji to ne shvataju dovoljno ozbiljnim i potrebnim. Imajući u vidu određena zapažanja i poruke iz javnosti, Savjet ocjenjuje da mjera povećanja broja terenskih policajaca ne mora da vodi manjem broju ubistava i većoj sigurnosti. Fokus pažnje mora biti na organizaciji rada i kadrovskom jačanju policije, pooštrenim sankcijama prema kriminalcima, ali i na programima koji su usmjereni na prevenciju kriminala. To su važni koraci za bezbjedno okruženje”, rekao je on.

Bonus video: