Prava: Pokrenut krivični postupak protiv Milačića; Policija: Uznemirio građane snimkom

"Marku Milačiću su upravo iz policije saopštili da je protiv njega pokrenut krivični postupak zbog "izazivanja panike i nereda", piše na zvaničnom Fejsbuk profilu Prave Crne Gore
16408 pregleda 31 komentar(a)
Milačić, Foto: Prava Crna Gora, Prava Crna Gora
Milačić, Foto: Prava Crna Gora, Prava Crna Gora
Ažurirano: 13.04.2020. 16:24h

Prava Crna Gora saopštila je danas da je protiv predsjednika te partije Marka Milačića pokrenut krivični postupak.

"Diktatura! Marku Milačiću su upravo iz policije saopštili da je protiv njega pokrenut krivični postupak zbog "izazivanja panike i nereda", piše na zvaničnom Fejsbuk profilu Prave Crne Gore.

Prava Crna Gora je juče saopštila da je Milačić pušten na slobodu nakon višesatnog saslušanja i zadržavanja u prostorijama Centra bezbjednosti (CB) Podgorica, nakon što se postupajući državni tužilac izjasnio da njegovim radnjama nije ostvareno biće nekog krivičnog djela.

Prava Crna Gora je prije toga saopštila da je Milačić priveden u prostorije CB Podgorica jer je prolazio pored Hrama Hristovog Vaskrsenja, nešto poslije 10 časova u periodu kada nije propisana zabrana kretanja i kada je, kako navode, veći broj građana, kao i svakog dana, prolazio tuda.

Policija: Uznemirio građane snimkom

Iz policije je saopšteno da je podnijeta krivična prijava protiv osumnjičenog za izazivanje panike i nereda.

"Policija je u Podgorici, sprovodeći mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a u skladu sa naredbama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti o sprječavanju širenja koronavirusa, obišla plato Hrama Hristovog Vaskrsenja gdje se nalazilo više okupljenih građana. Tom prilikom, na platou ispred Hrama zatečeno je lice M.M. koji je mobilnim telefonom vršio snimanje postupanja policijskih službenika, emitujući ga uživo na jednoj društvenoj mreži uz komentare koje je upućivao policijskim službenicima i gledaocima na društvenoj mreži", saopšteno je iz policije.

Navedeni snimak je, kako navode, "izazvao uznemirenje društvene zajednice."

"Od M.M. koji je u službene prostorije Centra bezbjednosti Podgorica doveden u svojstvu građanina, prikupljena su obavještenja na navedene okolnosti. Sa preduzetim mjerama i radnjama kao i sa sadržinom snimka i komentara na društvenoj mreži upoznat je nadležni državni tužilac koji se izjasnio da se u radi o krivičnom djelu izazivanje panike i nereda na štetu društvene zajednice. Protiv M.M. je podnijeta krivična prijava zbog sumnje da je izvršio navedeno krivično djelo", stoji u saopštenju policije.

"Nije Milačić izazvao paniku, već policajci bezakonjem"

Advokatski tim Prave Crne Gore saopštio je da su službenici Uprave policije danas telefonskim putem obavijestili Milačića da je protiv njega podnijeta krivična prijava i pokrenut postupak zbog krivičnog djela iz člana 398 Krivičnog zakonika Crne Gore - Izazivanje panike i nereda.

"Protiv njega je podnijeta krivična prijava jer se juče nalazio na javnoj površini, sam, na platou Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a nezakonito je priveden jer je, po navođenju službenika uprave policije, prekršio naredbu nacionalnog koordinacionalnog tijela. Krivični zakonik je u članu 398 odredio da ko iznošenjem ili pronošenjem lažnih vijesti ili tvrđenja izazove paniku ili teže narušavanje javnog reda ili mira, ili osujeti ili značajnije omete sprovođenje odluka i mjera državnih organa ili organizacija koja vrše javna ovlašćenja kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine, a ako je djelo iz stava 1 učinjeno putem medija ili drugih sredstava javnog obavještavanja ili sličnih sredstava ili na javnom skupu, učinilac će se kazniti zatvorom do tri godine", navodi se u saopštenju advokatskog tima Prave.

Na osnovu navedenog, dodaju, da bi postojalo ovo krivično djelo, mora se ostvariti radnja krivičnog djela označena kao iznošenje ili pronošenje lažnih vijesti ili tvrđenja, vijesti ili tvrđenja koja se iznose moraju biti lažne i moraju izazvati posledicu koja se ogleda u izazivanju panike, narušavanju javnog reda i mira, ometanje u sprovođenu odluka državnih organa i slično.

"Javnosti je dostupan snimak jučerašnjih događaja pred Hramom Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, na kom se jasno vidi da nije bilo vršenja nikakvog krivičnog djela od strane Marka Milačića, ali se vide i policijski službenici kako krše svoja zakonom ustanovljenja ovlašćenja, a samo njegovo privođenje u takozvanoj policijskoj „marici“, kako bi se on saslušao u svojstvu građanina, nezakonito je i protivno odredbama člana 259 Zakona o krivičnom postupku. Odredbom člana 259 Zakona o krivičnom postupku određeno je da policija može pozivati građane radi prikupljanja obavještenja o krivičnom djelu i učiniocu, a pozivanje se vrši dostavljanjem pisanog poziva, u kom se navodi razlog pozivanja i pouka da građanin u prostorije policije može doći sa advokatom, te da se prinudno može dovesti samo lice koje se nije odazvalo pisanom pozivu i koje je u pozivu na to bilo upozoreno", navodi se u saopštenju.

Neprihvatljivo je, kako ističu, da se u tekovinama današnjeg krivično - pravnog sistema, koji je uramljen u okvire demokratskog društva i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, bilo ko, ma kako se on zvao ili prezivao, kao građanin može privoditi i voditi u prostorije Centra bezbjednosti, bez pisanog poziva, bez obavještenja zbog čega se tako postupa, "i najvažnije, bez ikakvog osnova i razloga za takvo postupanje, te da se protiv građanina mogu podnositi krivične prijave, a on se saslušavati u svojstvu građanina, a ne u svojstvu osumnjičenog i to na okolnosti koje nemaju veze sa podnijetom krivičnom prijavom."

"Marko Milačić je saslušan u svojstvu grđanina na druge okolnosti, dok na okolnosti konkretne krivične prijave, o kojoj je danas obaviješten, nije saslušavan ni kao građanin, ni kao osumnjičeni, što je još jedna u nizu nezakonitosti postupajućih organa. Današnja krivična prijava nije plod zakonito osnovanih i sprovedenih radnji, već želja za disciplinovanjem političkih protivnika, ali prije svega vjernika Srpske pravoslavne crkve, pred Vaskrs, kao opomena da vjernici nemaju prava na Ustavom zagarantovana prava i slobode, a da će svaka želja za ostvarivanjem takvih prava završavati privođenjem i krivičnim prijavama, bez prethodnog saslušanja".

Građanin koji se poziva radi davanja izjave u svojstvu građanina je slobodno lice, nije lice lišeno slobode i nije lice prema kom se smiju preduzimati radnje dovođenja policijskim vozilima, ističu iz advokatskog tima Prave.

"Prema njemu se radnja prinudnog dovođenja od strane policijskih službenika smije preduzeti tek ukoliko se građanin ne odazove na pisani poziv, u vrijeme koje je navedeno u pozivu, i pod uslovom da je u pozivu upozoreno da će se, u slučaju neodazivanja pozivu, prinudno dovesti. Dakle, građanin od kog se prikupljaju obavještenja u prostorije Uprave policije dolazi sam, ili sa advokatom, svojim vozilom ili drugim željenim prevoznim sredstvom, a nikako vozilima Uprave policije, jer takvo dovođenje predstavlja najgrublje kršenje odredbi ne samo Zakona o krivično postupku već i Ustava Crne Gore", stoji u saopštenju.

Jednako važna po pravnu sigurnost građana je, kako ističu, činejnica da po Zakonu o krivičnom postupku lica koja se pozivaju kao građani moraju biti upoznata sa razlogom pozivanja, da se pozivaju radi davanja obavještenja. "Dakle mora se raditi o pisanom pozivu, jer se samo neodazivanjem na pisani poziv, koji je sadržao upozorenje na mogućnost prinudnog doviđenja, građanin može prinudno dovesti."

"Službenici uprave policije i njima nadređeni, prilikom prikupljanja obavještenja od građanina, često namjerno ne postupaju po odredbi člana 259 Zakona o krivičnom postupku, po kojoj postoji obaveza građanina da se odazove na pisani poziv ali ne i obaveza da pruži traženo obavještenje, jer se samo davanje iskaza u smislu svjedočenja obavezno, pa ukoliko građanin odbije da pruži traženo obavještenje, u njegov iskaz se unosi odbijanje davanja traženog obavještenja, nakon čega se građanin ne može dalje zadržavati, mora se odmah pustiti. Dakle u tom slučaju se ne primjenjuje rok od 6 sati, koliko može trajati prikupljanje obavještenja od strane građanina. U konkretnom slučaju jučerašnjih akcija policije i privođenja građana bez uručivanja pisanog poziva, najgrublje je prekršen Zakon o krivičnom postupku, tačnije sve odredbe njegovog člana 259. Nečuveno je da policijski službenici, kako smo to vidjeli na javnosti dostupnim snimcima, preko radio-veze građanina, konkretno Marka Milačića, privode, i to na način što obavještavaju da imaju zatečeno lice i traže vozilo za privođenje, jer ovakvo postupanje priliči privođenju lica koje je zatečeno u izvršenju težeg krivičnog djela", navode iz advokatskog tima Prave.

Razlog ovakvog postupanja bilo je kršenje mjera Nacionalnog koordinacionog tjela, kako su to sami policijski službenici u video snimku naveli, "iako je mjerom na koju su se pozivli propisano zabrana obavljanja vjerskih obreda u vjerskim objektima uz prisustvo vjernika, a ne zabrana kretanja vjernika u blizini vjerskih objekata", dodaje se u saopštnju.

"Ovakvim postupanjem i grubim kršenjem Zakona o krivičnom postupku od strane postupajućih organa, još jednom je pokazano da Zakon i Ustav u Croj Gori ne znače ništa, a da su građani pod najotvorenijom diktaturom iz doba najmračnijih komunističkih sistema, od koje ih više ne mogu zaštiti ni advokati, ni Zakoni, ni Ustav, već samo Bog. Nije predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić juče izazvao paniku, već upravo suprotno, policajci svojim bezakonjem i konstatacijom da će uhapsiti sve koji tuda prođu, a što se jasno vidi i čuje na video snimku koji je dostupan javnosti. Prava Crna Gora će narednih dana preduzeti sve pravne mjere protiv odgovornih lica koja na ovako drastičan način sprovode bezakonje, zloupotrebljavajući epidemiju kako bi se, u maniru otvorene diktature, obračunali sa neistomišljenicima", zaključujue iz advokatskog tima Prave.

Bonus video: