Katnić jedini kandidat za GST

Katnić se u trku za novi mandat uključio 27. maja, sedam dana nakon što je konkurs objavljen

8538 pregleda 158 reakcija 46 komentar(a)
Katnić, Foto: Boris Pejović
Katnić, Foto: Boris Pejović

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić jedini je kandidat za novi mandat na toj funkciji.

"Na javni oglas za izbor Glavnog specijalnog tužioca koji je raspisao Tužilački savjet, do sada je stigla jedna prijava, kandidata Milivoja Katnića. Tužilački savjet pred svaku sjednicu objavljuje dnevni red sa tačkama koje će se naći na dnevnom redu. Javnost ce biti blagovremeno obaviještena o sjednici na čijem dnevnom redu će biti izbor GST-a", odgovorila je Vijestima savjetnica u službi za opšte i kadrovske poslove Tužilačkog savjeta, Marijana Čvorović.

Javni konkurs za funkciju GST-a završen je 5. juna.

Katnić se u trku za novi mandat uključio 27. maja, sedam dana nakon što je konkurs objavljen.

On je početkom marta objelodanio da će se opet kandidovati za mjesto GST-a, na šta ima pravo prema Zakonu o specijalnom tužilaštvu.

"Očekujem da do kraja odradim ovako profesionalno i dobro.Da ne kalkulišem, da bih bio izabran. Očekujem da ću da imam protivkandidata, očekujem atletiku da trčimo na 100 ili 400 metara bez obzira na moje godine i očekujem da izaberu najboljega. Očekujem da ima više zainteresovanih kandidata, koji će se javiti za GST-a", rekao je 3. marta na konferenciji za medije.

Javni poziv za izbor glavnog specijalnog tužioca objavljen je 20. maja. Nakon što je završen,Tužilačkom savjetu predstoji da zakaže posebnu sjednicu tog tijela, na kojoj će predsjednik i članovi najprije obaviti intervju, a potom i izabrati novog glavnog specijalnog tužioca.

Milivoje Katnić je 3. jula 2015.godine položio zakletvu kada je i zvanično postao prvi glavni specijalni tužilac.

Tužilački savjet, kojim je i tada predsjedavao Ivica Stanković, odlučio je na sjednici, 23. juna te godine, da tadašnjem sudiji Apelacionog suda i nekadašnjem vojnom sudiji,povjeri borbu protiv najtežih oblika kriminala. U toj trci bili su Katnić, advokat Mitar Mugoša i tužiteljka Đurđina Nina Ivanović. Početak Katnićevog rada obilježile su i nesuglasice sa tadašnjim direktorom Uprave policije Slavkom Stojanovićem, oko izbora šefa Specijalnog policijskog odjeljenja.

Nepunih mjesec nakon što je 23. juna 2015. izabran na poziciju GST, Katnić je prvi put pomenuo Dragana Radonjića kao svog favorita za prvog čovjeka SPO. Istovremeno Uprava policije predlaže Sašu Milića,koji je odlukom tadašnjeg ministra Raška Konjevića suspendovan u septembru iste godine, zbog težeg disciplinskog prekršaja.

Iako je 26. oktobar 2015. godine bio krajnji rok za imenovanje šefa SPO, zeleno svjetlo za imenovanje Radonjića stiglo je tek krajem februara naredne godine nakon više sastanaka, oprečnih izjava i Katnićevog insistiranja da od svog favorita neće odustati, jer ga, kako je tvrdio preporučuju rezultati. Nepuna dva mjeseca nakon što je sjeo u "vruću" fotelju, Katnić je krenuo u obračun sa organizovanom kriminalnom grupom iz Budve, na čijem čelu je nekadašnji visokopozicionirani član Demokratske partije socijalista Svetozar Marović.

Zbog malverzacija kojima je lokalna kasa oštećena za više desetina miliona eura, u Budvi su tada lisice na ruke stavljene predsjedniku Opštine Lazaru Rađenoviću, nekolicini lokalnih funkcionera, Marovićevoj kćerki Mileni, bratu Draganu i strini Mirjani.

Iako je u početku bio miljenik većeg dijela javnosti, Katnić se već naredne godine našao na "meti” - u nemilost je pao nakon parlamentarnih izbora 2016. godine, kada je uhapšena grupa srbijanskih državljana, koja je navodno planirala terorističke napade tokom izbornog dana.

Nepravosnažnom presudom u tom predmetu, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina zatvora, dok su organizatori kriminalne grupe Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov osuđeni na 15, odnosno 12 godina robije.

Svi optuženi oglašeni su krivim, a ukupne su kažnjeni na više od 68 godina zatvora.

Bonus video: