Suđenje Martinoviću: Odbrana traži transkripte telefonskih razgovora svjedoka saradnika

Specijalno vijeće kojim predsjedava sudija Vesna Pean odlučiće na narednom glavnom pretresu o predlogu odbrane da se dostave svi transkripti telefonskih razgovora prikupljeni Mjerama tajnog nadzora /MTN/, koje se odnose na svjedoka saradnika Namika Selmanovića

3147 pregleda 0 komentar(a)
Martinović, Foto: Savo Prelević
Martinović, Foto: Savo Prelević

U Višem sudu u Podgorici danas je nastavljeno suđenje novinaru Jovu Martinoviću koji je u januaru 2019. godine osuđen na godinu i po zatvora pod optužbom da je iskorištavajući svoja poznanstva iz novinarske profesije spojio krijumčare droge.

Specijalno vijeće kojim predsjedava sudija Vesna Pean odlučiće na narednom glavnom pretresu o predlogu odbrane da se dostave svi transkripti telefonskih razgovora prikupljeni Mjerama tajnog nadzora /MTN/, koje se odnose na svjedoka saradnika Namika Selmanovića.

Advokat Mitar Mugoša je podsjetio da su proširene MTN prema svjedoku saradniku od 09. 10. 2015. godine , što je navedeno u optužnici.

“Tražimo da nam se dostave sve njegove komunakcije. Odbrana traži sve transkripte povodom ovih mjera tajnog nadzora, jer su iskazi Selmanovića u suprotnosti sa saslušanim svjedocima”, pojasnio je advokat Mugoša.

Specijalni tužilac Mira Samardžić je rekla da kod tužilaštva nema ništa što se tiče MTN-a, a svi audio zapisi MTNća, nalaze se kod suda.

“Svjedok saradnik Selmanović je šest puta svjedočio i svaki put je isto svjedočio. Što se tiče svjedoka saradnika, on ne bi ni dobio taj status da nije pripadnik kriminalne organizacije i da se nije bavio kriminalnim djelatnostima”, pojasnila je Samardžić.

Sudija Pean je rekla da će vijeće naknadno odlučiti o ovom, kao i ostalim predlozima odbrane, da se odgleda dokumentarni film francuske televizije koji je Martinović ranije sudu dostavio. On je naveo da se iz dokumentarca vidi da je svjedok saradnik imao veze sa kriminalnom organizacijom.

"Zato je i svjedočio onkako je svjedočio da bi izbjegao svoju drugu krivičnu odgovornost", smatra Martinović.

Tužilac se protivila ovom predlogu, navdoeći da to vodi odugovlačenju sudskog postupka.

U toku ponovljeni sudski proces nakon što je Apelacioni sud ukinuo ovu osuđujuću presudu. Presuda je ukinuta i Branki Stanišić, koja je bila osuđena na godinu i tri mjeseca zatvora.

Jovo Martinović je na pretresu u decembru prošle godine ostao kod ranije odbrane koju je dao pred sudom prije tri godine na glavnom pretresu u decembru 2016.

“Što se tiče tačke sedam optužnice, da sam posredovao u kupovini 20 kilograma marihuane između Duška M. i svjedoka saradnika u ovom procesu, apsolutno odbacujem ove navode. Nikada sa njim nisam razgovarao u vezi nabavke droge”, objasnio je tada Martinović. U ukidnom rješenju, Apelacioni sud navodi da je prvostepeni Viši sud izgubio iz vida da je optuženi Jonuz Hadžibeti oglašen krivim za dkrivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 300 st. 1, kojeg je po utvrđenjima prvostepenog suda optuženi Jovo M. doveo u vezu sa optuženim Duškom M. i da je to jedna radnja koju su optuženi Jovo M. i Hadžibeti preduzeli. Kada se ima ovo u vidu, nejasni su razlozi suda kako je to optuženi Jovo M. oglašen krivim i osuđen i za krivično djelo iz člana 401 a stav 2 u vezi st. 1 u vezi stava 6 KZ Crne Gore. U ovom dijelu izostali su konkretni i sadržajni razlozi prvostepenog suda iz kojih bi se mogao izvesti pouzdan zaključak da je Jovo M. izvršio ovo krivično djelo, odnosno da je bio član kriminalne organizacije.

Bonus video: