Kovačević kočio istrage protiv EPCG?

Optužena advokatica u sudnici o razgovoru Katnića sa predstavnicima A2A

13558 pregleda 10 komentar(a)
Radulovićeva sa kolegama ispred suda (arhiva), Foto: Boris Pejović
Radulovićeva sa kolegama ispred suda (arhiva), Foto: Boris Pejović

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić predstavnicima italijanske kompanije A2A na sastanku je rekao da je tužilaštvo, na intervenciju Srđana Kovačevića, zastalo sa radom u istrazi protiv odgovornih lica u Elektroprivredi Crne Gore.

To je juče u sudnici Osnovnog suda u Podgorici saopštila advokatica Marija Radulović, negirajući da je sa kolegama iz kancelarije počinila krivično djelo prevara u pokušaju na štetu A2A.

Kovačević je nekadašnji predsjednik borda direktora EPCG.

Radulović je svjedočila u nastavku suđenja njoj i advokatima Goranu Rodiću i Siniši Gazivodi, optuženima da su od aprila 2016. do februara 2017. pokušali da navedu predstavnike A2A da plate 600.000 eura za večeru sa Katnićem, kako bi izbjegli krivično gonjenje.

“Izričito tvrdim da nikada nije izgovorena niti pomenuta bilo kakva večera sa glavnim specijalnim tužiocem. To potvrđuje svako slovo dokumenata koji se nalaze u spisima predmeta, kao i iskazi predstavnika A2A. Zato, ne samo da negiram ovakav opis optužnice, već smatram da je jedino tužilac taj koji u ovom slučaju jednostrano selektuje činjenice sudu”, rekla je optužena. Ona je istakla da su sa A2A potpisali saradnju 31. avgusta 2016. a da su prije toga pregovarali četiri mjeseca.

Objasnila je i da se prvi angažman odnosio na procjenu rizika za A2A, u odnosu na postupak istrage koji je u tom trenutku Specijalno državno tužilaštvo (SDT) vodilo protiv odgovornih u EPCG, od kojih su troje bili italijanski državljani.

“Zbog poznavanja engleskog jezika, ja sam bila ta koja je na sastancima i u telefonskim razgovorima prevodila razgovore između predstavnika italijanske kompanije A2A i advokata Rodića. Predstavnici A2A sa kojima smo imali komunikaciju su direktorka pravnog sektora A2A Alesandra Ferari, pravnik Marcelo Parenti i Oreste Bramanti, koji je ujedno bio i član odbora direktora u EPCG iz reda A2A kao manjinskog akcionara”, kazala je ona.

Rekla je i da joj je poznato da su se predstavnici A2A sa glavnim specijalnim tužiocem (GST) sastali 7. oktobra, a da je sastanku prisustvovao i Rodić, kao punomoćnik italijanske kompanije: “I da je u vezi onog što je bilo saopšteno...na tom sastanku u rukopisu sačinio zabilješku, koju mi je po povratku u kancelariju predao kako bih je prevela i dostavila predstavnicima A2A. Iz sadržine ove zabilješke poznato mi je da je na tom sastanku GST naveo da je tužilaštvo zastalo sa radom u predmetu istrage koji se vodio protiv odgovornih lica u EPCG, na intervenciju Srđana Kovačevića... Da tužilaštvo smatra da bi se, umjesto vođenja postupka, predmet mogao riješiti nekim drugim procedurama koje poznaje naše zakonodavstvo. To bi podrazumijevalo prije svega vraćanje pribavljene imovinske koristi, plaćanja troškova postupka, određenog plaćanja u dobrotvorne svrhe, te da bi A2A bila izrečena uslovna osuda, a u cilju zaštite imidža kompanije, da bi postupak bio oglašen tajnim”, ispričala je Radulović.

Dodala je da Rodića smatra članom familije i uzorom u profesionalnom smislu i u onom važnijem - ljudskom i karakternom. Rekla je i da je jedino čemu je Rodić uči svojim primjerom, da se principi i profesionalan pristup u radu grade stalnim učenjem, trudom i poštovanjem zakona: “Tako da je i svaka insinuacija da bi nas upravo on, koji nas posmatra kao svoju djecu, uveo u bilo kakav, smišljeno senzacionalistički prezentovan kriminal, gruba neistina i zlonamjerni progon. Takav je upravo i najodmjereniji opis onoga što mislim o ovoj optužnici”.

Bonus video: