Ne zna ko ga je oteo - policajci ili kriminalci

Predrag Spasojević tvrdi da mu niko od nadležnih ne odgovara na pisma o mučenju i zlostavljanju Podgoričanina M. B. Iz Uprave policije tvrde da je taj dvadesetsedmogodišnjak saslušan u skladu sa zakonom

47140 pregleda 111 reakcija 36 komentar(a)
Nakon bombaškog napada na kafe Grand, Foto: Savo Prelević
Nakon bombaškog napada na kafe Grand, Foto: Savo Prelević

Duže od mjesec ne zna se da li su kriminalci ili policajci oteli Podgoričanina M. B. (27), a potom ga batinama i prijetnjama natjerali da svjedoči o bombaškim napadima na imovinu policijskog funkcionera Duška Golubovića i lokal Grand.

To je Vijestima kazao Predrag Spasojević, predsjednik Autonomnog građanskog pokreta (AGP).

Zbog mučenja i zlostavljanja tog dvadesetsedmogodišnjaka Spasojević je pisao ministru unutrašnjih poslova Mevludinu Nuhodžiću, direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću, Ombudsmanu Siniši Bjekoviću i Savjetu za građansku kontrolu policije.

Odgovor su dobili samo od Savjeta.

Svima su napisali ono što je i Podgoričanin prijavio tužilaštvu - da su ga 25. maja s posla odvela četvorica tivatskih inspektora, koji su ga u Lapčićima predali četvorici kolega iz Podgorice.

Tu su, tvrdi, počele njegove muke - vezali su mu ruke na leđa, stavili mu crnu vreću na glavu, ubacili u “astru” zatamnjenih stakala i naredili mu da ćuti. Tokom vožnje, piše u prijavi, psovali su ga, repetirali mu pištolje u glavu, tukli ga...

Nakon bombaškog napada na kafe Grand
Nakon bombaškog napada na kafe Grandfoto: Savo Prelević

U krivičnoj prijavi M. B. piše da su sva četvorica imali fantomke na glavi i pancire na kojima je pisalo - Kriminalistička policija...

“U automobilu je bila glasna muzika. Jedan me pitao ‘Hoćeš li da ti pustimo posljednju muzičku želju?’, nakon čega je pustio pjesmu - ‘Nema više druga mog’... Sve vrijeme lisice su me stezale, a oni su mi govorili da držim glavu savijenu dolje”, pričao je M. B. tužiteljki.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Vijestima je ranije rečeno da je povodom tog događaja formiran predmet.

Nakon bombaškog napada na kafe Grand
Nakon bombaškog napada na kafe Grandfoto: Savo Prelević

“Izviđaj je u toku. U cilju zaštite interesa izviđaja ne možemo dati više podataka”, kazala je portparolka tog tužilaštva, tužiteljka Milica Mandić.

Iz Uprave policije, međutim, duže od mjesec ćute o načinu svjedočenja tog Podgoričanina, tvrdeći da, dok je bio kod njih, nije imao primjedbe.

“Kada je riječ o licu M. B. i njegovoj prijavi koju je podnio nadležnom tužilaštvu u odnosu na postupanje policijskih službenika, važno je istaći da prilikom prikupljanja obavještenja u svojstvu građanina u prostorijama Centra bezbjednosti Podgorica, M. B. nije imao primjedbi na rad policijskih službenika, a takođe istog dana nakon saslušanja u nadležnom državnom tužilaštvu ovo lice nije kod postupajućeg tužioca iznijelo primjedbe na rad policijskih službenika. Naglašavamo da u ovom predmetu, kao i u svim drugim predmetima, policijski službenici postupaju shodno važećim zakonskim propisima”, odgovorili su Vijestima iz UP.

Oni nisu odgovorili da li su upoznati s krivičnom prijavom koju je M. B. podnio protiv više službenika Uprave policije, a u kojoj navodi da su ga oteli, tukli, zlostavljali, vezali, mučili, držali ga sa džakom na glavi, prijetili mu ubistvom, zastrašivali ga pucanjem u njegovom prisustvu...tjerajući ga da kao svjedok potpiše izjavu kojom tvrdi da su Benjamin Mugoša, Zoran Mugoša i Jovan Grujičić odgovorni za bombaške napade na lokal Grand i kuću Golubovića.

Nije odgovoreno ni da li su navodi M. B. tačni i šta će eventualno preduzeti da utvrde činjenice o tom događaju, odnosno, da otkriju da li je bilo koji inspektor tukao i zlostavljao tog građanina i prijetio mu smrću.

Bez odgovora ostalo je i pitanje gdje je, kada i zbog čega policija pronašla M. B., kako je doveden u Centar bezbjednosti Podgorica i koliko se zadržao u tim prostorijama...

Spasojević je Vijestima rekao da je M. B. u policiji proveo 16 sati, tokom kojih su ga mučili, zlostavljali i tjerali da potpiše već pripremljenu izjavu o bombaškim napadima o kojima ne zna ništa.

“Rekao im je da je bio u zatvoru u Njemačkoj kada je aktivirana naprava ispred Granda i ispred Golubovićeve kuće, a oni njemu da će, ako ne potpiše da zna da je Zoran Mugoša nalogodavac, Benjamin Mugoša pomagač, a Grujičić direktni izvršilac, biti ubijen i bačen u Skadarsko jezero ili zakopan na Ćemovskom polju. Rekli su mu i da su tamo zakopali one koji nijesu sarađivali s njima i da ih ima dosta, ali da će na tom mjestu mučiti i njegovu djevojku. Radi li to policija ili organizovane kriminalne grupe?”, kazao je Spasojević. Ocijenio je da je van pameti dozvoljavati zloupotrebu instituta - informativnog razgovora.

Spasojević
Spasojevićfoto: Luka Zeković

“Bitno je naći što je pozadina ovoga, mi ne možemo da naslutimo što je motiv službenika UP da počine ovako teška krivična djela. Zbog čega su ga toliko tukli i maltretirali? Postoji samo mogućnost da imaju psihičke poremećaje ili da ih je neko platio. Treba istaći i da su ovakvim postupanjem policije oštećeni bombaškim napadima iz 2015. godine obmanuti, jer su im podmetnuti ljudi koji nemaju veze s tim, a stvarni krivici su van domašaja”, kazao je Spasojević.

On je rekao da je postupanje policije bilo van svih pravila i propisa:

“Priveden je na informativni razgovor, a zadržan je duže od 16 sati, saslušavan u prostoriji bez video nadzora. To što sada ne reaguje nijedan organ, pokazatelj je da ne žele da riješe ovaj slučaj iako se to dogodilo i ne može se promijeniti, možemo da spasimo sve građane da ne prođu slično, zato je nama bitno da u svjetlu ovog događaja probamo izmijeniti postupanje policije. Oni su ovdje počinili dva teška krivična djela, a mjesec dana niko ništa ne radi, niko ne odgovara...”, kazao je on.

Spasojević
Spasojevićfoto: Luka Zeković

Rekao je i da je nedavno i sam bio svjedok nezakonitog postupanja policije u CB Podgorica:

“Pozvan sam da dam izjavu, završili smo za manje od tri sata, oni su me zadržali šest. Tokom tog vremena čuo sam da u prostoriji do mene nekoga muče i biju, ali ne znam koga... Slično je bilo i u Danilovgradu, gdje sam ja doživio policijsku torturu”, rekao je Spasojević.

Elektrošoker, bejzbol palica i glasna muzika

Dvadesetsedmogodišnjak je tužiteljki ispričao da su ga inspektori satima zlostavljali u prostorijama CB Podgorica.

“Tjerali su me da gledam u zid... U kancelariju donijeli veliki zvučnik, pustili muziku do daske, kako se ne bi čulo da vičem i zovem upomoć... Dvojica su me udarala u glavu pesnicama na kojima su imali bokserske rukavice... Saopštili su mi da legnem na leđa i ispravim noge... Prišla su mi druga dvojica, jedan je sjeo na moja koljena, upotrebljavajući elektrošoker po butinama, drugi me snažno bejzbol palicom udarao po đonovima... Vikao sam, zvao u pomoć, ali me niko nije čuo”, piše u prijavi.

Pred tužiteljkom Rominom Vlahović ispričao je da im je tražio da pozovu advokata, ali da je dobio odgovor od inspektora - “da nema nikakva prava”. “Mi imamo sva ovlašćenja. Možemo da radimo šta hoćemo. Ovdje smo ti mi advokati, tužilac i sudija”...

Dvadesetsedmogodišnjak tvrdi da su ga inspektori mučili od 8 do 22 sata, da su ga gušili plastičnom kesom, šamarali ga, tukli, zlostavljali, ali i prijetili mu da će isto učiniti njegovoj djevojci ako ne optuži Mugoše i Grujičića, ali i ako ih nakon svjedočenja prijavi.

“Jedan od njih napisao je oproštajno pismo u moje ime, a koje je upućeno mojoj porodici”.

Bonus video: