Optuženi za saučesništvo u ubistvima Kalezića i Ilića ponudio jemstvo

U predlogu za ukidanje pritvora, advokat Vuksanović napisao je da Popović poslovnim prostorom vrijednim 112,560 eura i sa 5.000 eura u kešu, jemči da će biti dostupan sudu tokom krivičnog postupka i da neće pobjeći

22912 pregleda 1 komentar(a)
Popović nakon jednog od saslušanja saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), Foto: Jelena Jovanović
Popović nakon jednog od saslušanja saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), Foto: Jelena Jovanović

Branilac Rada Popovića, advokat Miloš Vuksanović, tražio je od Višeg suda da uz jemstvo na slobodu pusti iz pritvora optuženog za saučesništvo u ubistvima Veselina Kalezića i Mila Ilića.

U predlogu za ukidanje pritvora, advokat Vuksanović napisao je da Popović poslovnim prostorom vrijednim 112,560 eura i sa 5.000 eura u kešu, jemči da će biti dostupan sudu tokom krivičnog postupka i da neće pobjeći.

Popović je uhapšen krajem oktobra prošle godine u centru Podgorice, zbog sumnje da je pomagao sugrađaninu Marjanu Vujačiću tokom pripreme, likvidacije i bjekstva Kalezića i Ilića.

Vujačić je od prošlog ljeta u zatvoru u Srbiji, nakon što je sredinom juna 2019. uhapšen u Novom Sadu zbog sumnje da je krajem septembra 2017. ubio Jugoslava Cvetanovića.

Ročište na kom je trebalo da se raspravlja o potvrđivanju optužnice protiv njih dvojice dva puta je odgađano.

Advokat Vuksanović u predlogu dostavljenom krivičnom vijeću Višeg suda, u koji su Vijesti imale uvid, napisao je da je time Popoviću povrijeđeno pravo na pravičnu odbranu i suđenje u razumnom roku.

"Optužnica u odnosu na ovog optuženog podignuta je 21. aprila, a prvo ročište za kontrolu optužnice zakazano je tek za 10. jun, dakle nakon dva mjeseca, iako je prem članu 293. stav 3 ZKP-a, predsjednik vijeća dužan da u roku od 15 dana od dana prijema optužnice, zakaže ročište radi ispitivanja i ocjene zakonitosti i opravdanosti iste. Nakon toga, iz razloga nemogućnosti dolaska iz Beograda advokata koji brane optuženog Marjana Vujačića, odloženo je ročište zakazano za 10. jun, kao i ročište zakazano za 3. jul, što je u suprotnosti sa navedenom odredbom ZKP-a, ali je na ovaj način naročito narušeno pravo na pravično suđenje i suđenje u razumnom roku, koje je svakom optuženom garantovano", napisao je Vuksanović u predlogu.

Prema dokumentima Specijalnog državnog tužilaštva, Popović je pomogao u nabavci dva vozila korišćena u ubistvima Kalezića i Ilića, počinjena u oktobru 2018, odnosno aprilu 2019. godine.

Popović je, piše, pomogao u nabavljanju vozila “reno megan”, koje je 10. oktobra 2017. godine, jedan od pripadnika te kriminalne organizacije ukrao sa parkinga na Vračaru u Beogradu.

Navodi se da se Vujačić tim vozilom dovezao na lice mjesta, a zatim izašao iz tog auta i upotrebom vatrenog oružja lišio života, a potom je Popović vozilo zapalio, u selu Botun.

Popović je osumnjičen da je sa umišljajem pomogao Vujačiću i u ubistvu Ilića, tako što su skupa pratili žrtvu...

“Da bi 29. aprila 2019. vozilom pratili kretanje oštećenog Ilića, koji se svojim vozilom džip kretao Ulicom bratstva i jedinstva i Oktobarske revolucije i kada se zaustavio u Ulici Oktobarske revolucije i nakratko napustio svoje vozilo, osumnjičeni su svoje vozilo zaustavili u blizini, iz kojeg je izašao M.V. i kada se oštećeni Ilić kretao prema svom vozilu u povratku, prišao mu je s leđa i u njegovom pravcu ispalio više projektila koji su ga pogodili i usmrtili”.

Bonus video: