Kod Katnića zvjersko mučenje u policiji

Specijalnom državnom tužilaštvu kolege iz Višeg tužilaštva proslijedile su prijavu Budimira Grujičića, podnijetu zbog zlostavljanja Jovana Grujičića u podgoričkoj policiji

32061 pregleda 168 reakcija 32 komentar(a)
Kolege mu proslijedile predmet: Katnić - F, Foto: Luka Zeković
Kolege mu proslijedile predmet: Katnić - F, Foto: Luka Zeković

Specijalnom državnom tužilaštvu kolege iz Višeg tužilaštva proslijedile su prijavu Budimira Grujičića, podnijetu zbog zlostavljanja Jovana Grujičića u podgoričkoj policiji i navodnog iznuđivanja njegovog priznanja - da je bacio bombu ispred lokala “Grand” i kuće policijskog inspektora Duška Golubovića.

To je “Vijestima” saopštila portparolka Višeg državnog tužilaštva, tužiteljka Lepa Medenica.

“Krivična prijava, koju je na zapisnik u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici podnio B.G., otac okrivljenog J.G., protiv državne tužiteljke u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, policijskog inspektora, te neidentifikovanih policijskih službenika Uprave policije - CB Podgorica, zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, dostavljena je na nadležnost Specijalnom državnom tužilaštvu”, objasnila je Medenica.

Iz SDT-a, kojim rukovodi glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, nijesu juče odgovorili što su do sada preduzeli u tom predmetu.

Medenica nije odgovorila da li su formirali novi predmet, nakon što je dan ranije Nevladina organizacija Akcija za ljudska prava (HRA) saopštila da su zlostavljani i Benjamin Mugoša i navodni svjedok bombaških napada M.B.

Grujičića policija i Osnovno državno tužilaštvo sumnjiče da je prije pet godina aktivirao eksplozivnu napravu ispred “Granda” i kuće nekadašnjeg agenta tajne službe.

Nakon što je dokazano da je u vrijeme oba napada bio u Istražnom zatvoru, odustali su od optužbi protiv Benjamina Mugoše, kojeg su sumnjičili da je vozio Grujičića.

HRA je prije dva dana saopštila da su sva trojica navodnih aktera prijavili zvjersko mučenje u prostorijama Centra bezbjednosti Podgorica.

Njihove navode demantovali su iz Uprave policije, tvrdeći da je u pitanju sinhronizovano osmišljavanje policijske torture - kako bi se opravdali izvršioci krivičnih djela.

UP BRANI MUČITELJE

foto: Uprava policije

Reagujući na policijske navode, direktorica HRA, Tea Gorjanc Prelević. saopštila je da nemaju saznanja da su osobe Grujičić, Mugoša i M.B. uopšte međusobno komunicirali i da ne vidi kakav bi motiv imali da to izmišljaju M.B. i Mugoša.

Ona je istakla da se njihovo saopštenje ne temelji samo na izjavama već i na činjenicama, ali i da su netačni navodi policije “da niko nije imao primjedbe”.

Izjavu UP da su “sve mjere i radnje preduzete shodno zakonskim ovlašćenjima i standardnim operativnim procedurama”, ocijenila je ishitrenom, navodeći da vrh policije nigdje na svijetu ne može znati da li su službenici prekoračili ovlašćenja, prije nego što se sprovede istraga o tome.

“Ovakvom izjavom je Uprava policije a priori odbranaški stala u zaštitu državnih službenika koji su optuženi da primjenjuju najstrašnije metode mučenja, što je veoma razočaravajuće. Vjerujem da će ovakvu izjavu i Evropska komisija i drugi međunarodni posmatrači doživjeti kao kočnicu napretka Crne Gore u dostizanju vladavine prava”.

BATINE, RED BULL, PA TUŽILAC

Grujičićeva majka Nataša juče je ponovila optužbe, ističući da bi bilo ljekovito i korisno za društvo, državu, direktora i ministra policije, resor tužilaštva i pravde, čestite i profesionalne ljude iz policije, ali i žrtve prethodnih i sadašnjih tortura, kada bi slučaj psihofozičkog zlostavljanja njenog sina, Mugoše i M.B. dobio pošten i nepristrasan epilog u tužilaštvu.

“Istina je jedna, a to je da su poznati policiji službenici, zlostavljali mog sina upravo kako je izvijestila HRA, sa još detalja koji nijesu do kraja izneseni. Istina je i da oni, maskirani i spremni da zlostavljaju slabijeg i samog među njima, znaju da jesu tako postupali. Istina je da su ga zastrašivali i ponižavali govoreći: ‘Mi ćemo te izliječiti. Svuda cemo te naći, pa i u zatvoru. Neće te biti. Ne treba ti advokat i sud, mi smo sve za tebe. Da ovo nijesi potpisao htjeli smo da te stavimo u gepek i slomimo negdje. Istina je sve o fizičkom zlostavljanju detaljno opisanom”, napisala je ona reagujući na navode policije dostavljene Savjetu i reagovanje Uprave policije.

Istakla je da su oni koji muče slabijeg kukavice i da se “zato sada kriju iza Savjeta i nemuštih saopštenja”.

Napisala je da ga je vještak posjetio tri sedmice nakon torture, ali kako bi dao mišljenje da li je bio uračunljiv u vrijeme izvršenja djela.

“...Vještak ga nije pogledao, povrede nijesu dokumentovane opisom niti snimkom... Posjete su bile zabranjene, pa smo ga vidjeli petnaesti dan pritvora, kada smo i saznali surovu istinu, uočili totalnu psihofizičku destabilizaciju, a njegovo prvo pitanje je bilo - ‘Hoće li da me ubiju?’”.

Grujičićeva ističe da je od “početka golgote”, tri puta reagovala u medijima, ali da do objave saopštenja HRA njihove navode niko nije demantovao.

“(Aleksandra) Zekovića obavijestila sam u prvih 72 sata. Savjet za građansku kontrolu rada policije ubrzo nakon toga.... Počinioci torture nijesu progovorili šta su radili sa njim od ujutro do 21 sat, kada su ga osvježenog red bullom izveli pred tužiteljku. Da li je toliko sati potrebno da ispišu svojevoljno priznanje? Zakon bi trebalo da je isti za svakoga.”

Budimir Grujičić: Ja sam bacao bombe, sam sam to smislio

Budimir Grujičić
Budimir Grujičićfoto: Screenshot/TV Vijesti

Grujičićev otac prijavio se podgoričkom Osnovnom tužilaštvu kao izvršilac i nalogodavac napada na kafić “Grand” i kuću Golubovića.

On je za TV Vijesti ispričao i što je prijavio - da je sam osmislio oba napada:

“Došao sam spreman, naoružan istinom i saznanjem, svjestan da ću da odgovaram krivično, ali nikako da bih opstruirao istragu. Želja čitave porodice je da istraga ide u pravom smjeru, da se nađu pravi nalogodavci i da niko ne pomisli da mi je motiv možda strah od nekoga li nečega, apsolutno ne”, rekao je.

Budimir Grujičić objašnjava da mu je, uprkos krivičnoj odgovornosti, želja da dokaže da su njegove tvrdnje istinitije od dokaza koje istražitelji imaju protiv Jovana.

“Jovan nije mogao i nije uradio dvije pripisane mu gnusotine”, kazao je on.

Rekao je i da zna ko su inspektori koji su u policiji zvjerski pretukli njegovog sina i da ih je saopštio tužiteljki kojoj je i podnio prijavu.

Bonus video: