Ko je bio Alan Kožar?

Crnogorski pravosudni organi potraživali su ga međunarodnom potjernicom, raspisanom po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije koja se sumnjiči za teška krivična djela

122952 pregleda 32 reakcija 31 komentar(a)
Alan Kožar, Foto: Savo Prelević
Alan Kožar, Foto: Savo Prelević

Ime Alana Kožara duže od deceniju upisano je u policijske knjige, a prema njihovim podacima vođa je godinama unazad najjačeg barskog kriminalnog klana, koji usko sarađuje sa škaljarcima i zemuncima.

Crnogorski pravosudni organi Alana Kožara su potraživali međunarodnom potjernicom, raspisanom po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije koja se sumnjiči za teška krivična djela.

SDT ga tereti da je 2016. godine organizovao kriminalnu grupu u Baru i Budvi čiji pripadnici su postali Nišlija Milan Dinić i neke i dalje nepoznate osobe. a čiji zadatak je bio da ubiju Danilovgrađanina Slobodana Šaranovića.

"Da bi se u decembru 2016. godine u Baru okrivljeni Kožar Alan sastao sa Dinić Milanom i istom predao pištolj marke glok“ i 15 metaka i mobilni telefon marke 'blackbarry' sa sim karticom i dao uputstvo da liši života sada pokojnog Šaranović Slobodana, da bi 24.12.2016. godine Dinić Milan tražio da se sastane sa sada pokojnim Šaranović Slobodanom, kojem je tom prilikom predao navedeni pištolj i mobilni telefon sa sim karticom", pisalo je u tužilačkim spisima.

Šaranović je ubijen nekoliko mjeseci kasnije - 11. marta 2017. godine, ispred svog stana u budvanskom naselju Dubovica.

Ubice su crnim BMW-om prišle Šaranoviću s leđa i pucale u njega iz dva različita oružja. Policija je dan kasnije pronašla zapaljen automobil i automatsku pušku, koji su veštačeni.

Prema pisanju domaćih i regionalnih medija, ali i operativnim podacima službi bezbjednosti, Kožar je bio čovjek od poverenja vođe Zemunskog klana Luke Bojovića.

Porodice Bojović i Šaranović godinama ratuju, a u tom ratu stradalo je više osoba. Ubijeni Slobodan Šaranović teretio se za ubistvo Nikole Bojovića, Lukinog brata. Navodno, to ubistvo naručio je iz osvete zbog ubistva svog brata Branislava.

Luka Bojović bio je u prijateljskim kontaktima sa barskom kriminalnom grupom koju je predvodio stradali Luka Đurović.

Upravo Kožar je, prema sumnjama istražitelja, preuzeo taj klan nakon što je Đurović poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Kožaru se sudilo zbog optužbi da je organizovao postavljanje eksplozivne naprave ispod auta policijskog oficira u Baru Ivana Đokovića.

Izdržao je kaznu zatvora od šest godina i deset mjeseci, na koju je osuđen zbog podmetanja tri eksplozije na gradilište hotela "Splendid" u Bečićima i pokušaja iznude od biznismena Žarka Radulovića, suvlasnika hotela.

Blizak prijatelj Kožara, Baranin Zijad Nurković (24) ranjen je prošle godine u Malagi, naočigled supruge i dvogodišnje ćerke.

Nurković je nakon što je pogođen u glavu prebačen u bolnicu, ali je preminuo.

Navodni član Kožareve grupe, Dino Ibrahimović uhapšen je nedavno u istrazi ubistva Novljanina Šćepana Roganovića.

Bonus video: