Ministarstvo odbrane teško diskriminisalo Čobeljića i SOVCG

Zastupnik Čobeljića i SOVCG, advokat Vladan Bojić, kazao je Vijestima da misli da je ovo prvi put da jedno ministarstvo Vlade Crne Gore bude oglašeno za diskriminatora

14259 pregleda 337 reakcija 11 komentar(a)
Čobeljić, Foto: Zoran Đurić
Čobeljić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.08.2020. 13:07h

Ministarstvo odbrane teško je diskriminisalo penzionisanog potpukovnika Nenada Čobeljića i Sindikat Odbrane i Vojske Crne Gore, na čijem čelu je Zdravko Kasalica.

To je presuda Osnovnog suda u Podgorici, koju je juče izrekao sudija Branislav Lekić.

U presudi, u koju Vijesti imaju uvid, piše da ih je MO teško diskriminisao od 2009. odnosno 2010. godine.

Zastupnik Čobeljića i SOVCG, advokat Vladan Bojić, kazao je Vijestima da misli da je ovo prvi put da jedno ministarstvo Vlade Crne Gore bude oglašeno za diskriminatora:

"I to one najgore moguće vrste diskriminacije 'teške, produžene i ponavljane'. Do kulminacije je došlo od kraja 2016. kada je taj NATO resor Vlade (MO) preuzeo Predrag Bošković, inače javnosti poznat po vraćanju Ordena Svetog Save. Prvi put je jednom ministarstvu izreknuta mera zabrane daljeg i to ma kakvog diskriminisanja u bilo kom vidu, pa čak i pretnji diskriminacije MO prema drugotužiocu, ovde SOVCG, na čijem je čelu od 2018. Zdravko Кasalica. Šta je zapravo to radio ministar i njegov 'drim tim'? Otpuštao, prekomandovao i prijevremeno penzionisao, onemogućavao napredovanje i usavršavanje sve - u žaru diskriminacije uglavnom naspram Srba, ali i kako sam kaže 'fejk Crnogoraca' u emisiji Živa istina 2018. koje čine - iako visoko ocjenjene i profesionalne i odgovorne oficire, podoficire i vojnike VCG ali neadekvatne njegovom poimanju 'privrženosti aktuelnoj vlasti, odn. njemu', pa ih naziva 'lažnim Crnogorcima'. U tom pravcu ključan je iskaz Mihajla Volkova glavnog za ljudske resurse i jednog od vrlih izvršioca diskriminacije, kao i materijalni dokaz poseban Obrazac, tj. formular koji moraju popuniti svi pripadnici MO i Vojske CG, gde se traži od njih da upišu' nacionalnost' i to ne samo njih, već i cijelih porodica, čak i dece, čak i malodobne djece", kazao je Bojić.

Bojić
Bojićfoto: Filip Roganović

Istakao je da je to "ne tek nezakonito, već anticivilizacijski".

"Uprkos zabrani Suda već u protekli petak MO kao organ tužene Crne Gore je nastavio sa diskriminatorskim ponašanjem pa je vrhovne sindikalce prekomandovao iz Podgorice na krajnje destinacije po Crnoj Gori, što govori da nije posrijedi bio ekces, već stanje u MO i VCG - žigožu se sindikalne vođe od Nenada Čobeljića do Zdravka Кasalice, ali i dalje, što je direktno protivno zakonu. Кada se tome doda diskriminacija po osnovu vjere i nacije i jedne vlastima inhernjntne tvorevine 'fake Crnogoraca', onda smo kao društvo u ozbiljnom problemu", rekao je advokat Bojić.

On je objasnio da će, za sada, državna kasa po toj presudi biti olakšana "usred ove teške ekonomske krize za približno 10.000. eura".

"Što čini iznose naknada (po tri hiljade sa kamatama svakom tužiocu, plus izazvani troškovi postupka od preko 2.500. eura), naravno i budućih troškova i troškova prinudnog izvršenja. Sud je po mom mišljenju pogrešno izveo zaključak da ovaj i to najteži oblik diskriminacije nije doveo i do prevremenog penzionisanja potpukovnika Nenada Čobeljića, a to je u stvari bio jasan 'modus operandi' diskriminacije, u kom dijelu ću uložiti žalbu kao i na visinu dosuđene nematerijalne odštete jer je nizak i neodgovarajući za decenijsku tešku diskriminaciju... To je težak oblik diskriminacije, produžen i ponavljan, od 2010. do danas. To baca ozbiljnu sumnju i na krivični proces koji se aktuelno vodi", rekao je Bojić.

Bonus video: