Knežević: Sa Đukanovićem sam u sukobu od 2011.

Jedan od Kneževićevih branilaca rekao da je ukidanje potjernice dokaz da su postupci protiv njegovog klijenta montirani i politički motivisani

46293 pregleda 137 reakcija 59 komentar(a)
Milo Đukanović i Duško Knežević (arhiva), Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović i Duško Knežević (arhiva), Foto: Boris Pejović

Ime predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića ne nalazi se više na Interpolovoj crvenoj potjernici koju je za njim raspisala Crna Gora, saznaju “Vijesti”.

Prema istim informacijama, Knežević je podnio zahtjev kojim se tražilo ukidanje tri potjernice, tvrdeći da su u suprotnosti s Interpolovom pravnom regulativom.

Kneževića u Crnoj Gori terete da je počinio više krivičnih djela, kojima je državni budžet navodno oštetio za stotine miliona eura.

On je to više puta negirao, rekavši da ga progoni kriminalna hobotnica kojom upravlja predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

U dokumentu, u koji su “Vijesti” imale uvid, piše da je žalba usvojena i da su sve tri potjernice ukinute i uklonjene iz Interpolovog sistema.

U odluci Komisije za kontrolu međunarodnih potjernica navodi se da “postoji preovlađujuća politička dimenzija slučaja i Interpol bi samim tim mogao da posluži kao sredstvo za politički motivisane aktivnosti, čime bi se negirala njegova (Interpolova) neutralnost”... i da „(Interpol) zaključuje da informacije dostavljene od strane crnogorskih vlasti ne zadovoljavaju Član 3. Interpolovog statuta”.

Jedan od Kneževićevih branilaca, advokat Zdravko Đukanović, rekao je da je ukidanje potjernice dokaz da su postupci protiv njegovog klijenta montirani i politički motivisani.

“Ono što je odbrana Duška Kneževića sve vreme isticala sada se i potvrdilo - nije moguće da optuženja koja su bez ikakvog osnova, koja su zapravo političke nameštaljke, opstanu i da izdrže kontrolu ozbiljnih međunarodnih institucija. Upravo je Komisija za kontrolu međunarodnih poternica Interpola pokazala da su sve optužnice sa prevlađajućom političkom tenzijom i da su političke motivisane”, kazao je Đukanović.

Konstatovao je da stavovi Interpola potvrđuju navode Kneževićeve odbrane - da su postupci protiv njegovog klijenta vođeni po nalozima crnogorske vlasti.

“Odbrana Duška Kneževića i pravni tim će nastaviti međunarodnu aktivnost i u pogledu arbitražnog postupka gde smo potpuno uvereni da će Dušku Kneževiću dosuditi naknada štete koju je trpio on, akcionari, njegovi klijenti zbog nezakonitih radnji izvršne vlasti i drugih instanci u Crnoj Gori u visini od oko 500 miliona eura”, rekao je Đukanović.

SDT i policija nisu se oglašavali povodom odluke Interpola.

Političke donacije u privatne svrhe

Duško Knežević je u zahtjevu za ukidanje potjernice, naveo da je od 2011. godine pogoršan njegov odnos sa Milom Đukanovićem.

Naveo je da je tada saznao da Đukanović koristi političke donacije u privatne svrhe i da se tome protivio aktivno, a da je drugi razlog to što je on “postao aktivniji i direktniji u koracima da osigura demokratsku Crnu Goru”.

Optužnice

Kneževića Specijalno tužilaštvo tereti za više krivičnih djela... Početkom godine, podgorički Viši sud potvrdio je optužnicu protiv njega u predmetu “Karbon”.

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević u tom dokumentu tvrdi da su Knežević, Predrag Dašić, Zoran Nikolić, Brankica Bašović i Biljana Bašović, pričinili štetu kompaniji “Global Karbon”, a pravnim licima “Fin Invest”, “Atlas Grupa”, RTV “Atlas”, “RT Mimoza”, “Atlas Sistem” i “Mega Gulf Investments Holdings Limited” pribavili korist protivpravnu od 1.942.000 eura.

“Iz poslovne dokumentacije i finansijske dokumentacije, specijalni tužilac navodi da proizilazi da je tokom 2008. godine Duško Knežević organizovao kriminalnu grupu, te da to proizilazi iz iskaza odbrane okrivljenih kao i iz iskaza svjedoka saradnika Đorđa Đurđića”, piše u obrazloženju optužnice.

Par mjeseci ranije, Specijalno vijeće sutkinje Evice Durutović potvrdilo je optužnicu u predmetu “Aerodromi”, u kojim su Duško Knežević, bivši izvršni direktor Atlas banke Marko Nikolić i direktorka sektora platnog prometa te banke Dijana Zečević, zbog optužbi da su Aerodrome Crne Gore oštetili za tri miliona eura.

Optužnica je potvrđena i protiv pravnog lica - firme “A B”.

Prije desetak dana na ročištu oko kontrole optužnice, specijalna tužiteljka Lidija Vukčević rekla je da je optužnica u ovom predmetu zakonito podignuta i zasnovana na pravno valjanim dokazima, materijalnim podacima, ali i nalazu i mišljenju vještaka ekonomsko-finansijske struke.

Advokati odbrane - Zdravko Đukanović i Nemanja Jolović, na posljednjem ročištu predložili su specijalnom vijeću da obustavi krivični postupak. Oni su smatrali da optužnica nije zasnovana na zakonitim dokazima.

Sutkinja Durutović je tada najavila da će odluku o potvrđivanju optužnice donijeti u roku od 15 dana.

Optužnicom tužiteljke Vukčević, Knežević se tereti da je Nikolića i Zečević podstrekivao na zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju, odnosno da prisvoje novac Aerodroma nakon isteka oročenja depozita.

Okrivljeni Nikolić i Zečević, optužuju se, da su od 11. avgusta do početka decembra prošle godine, mimo zakonskih ovlašćenja, nakon isteka oročenja sredstava, zadržali depozite preduzeća Aerodromi Crne Gore u iznosu od tri miliona eura, iako je Uprava Aerodroma u više navrata pismeno tražila prebacivanje novca na račun preduzeća.

Tužilaštvo tvrdi da je Knežević sprečavao ovlašćene službenike Atlas banke da ispune nalog Aerodroma Crne Gore.

JP Aerodromi su u julu 2016. u Atlas banci oročili tri miliona eura depozita na godinu. Poslije isteka tog roka, menadžment Aerodroma je isti iznos oročio na još godinu, a oročenje depozita isteklo je 11. avgusta prošle godine.

Nakon uvođenja prinudne uprave u Atlas banci, depozit preduzeća JP Aerodromi Crne Gore ostao je zarobljen, pa je podnijeta krivična prijava protiv ovlašćenih lica u banci.

Centralna banka je 4. aprila uvela stečaj u Atlas banku...

Koverta u džepu sakoa...

Početak prošle godine obilježila je afera “Koverat” - Knežević je objavio snimak na kojem se vidi kako funkcioneru DPS-a i bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću predaje, kako je tvrdio, 97.500 eura, koje ovaj stavlja u unutrašnji džep sakoa.

Knežević tvrdi da su to pare za finansiranje izborne kampanje vlasti i da je to uradio u dogovoru s Đukanovićem.

“Nije istina da se radilo samo o konverziji 100.000 dolara. Po dogovoru s Milom Đukanovićem, poslao sam Stijepoviću 200.000 dolara preko vozača, pa ih je on vratio poslije dva dana tvrdeći da ne može dolare da iskoristi za rad na terenu u kampanji. Molio me je da ih konvertujem u eure da bi mogao da ih podijeli svojim aktivistima”, kazao je Knežević, nakon što je pustio snimak.

Tvrdio je da novac dao iz dva puta - u svojoj kući 97.500 eura, “a ostatak do 200.000 dolara takođe zamijenjenih u eure je odnio vozač kasnije u kabinet Stijepovića u sjedištu Glavnog grada”.

Specijalno državno tužilaštvo u decembru prošle godine podiglo je optužnicu i u tom slučaju, ali samo zbog 47.500 eura.

Za preostalih 50.000 eura, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić rekao je da su “puštene u promet”, ne objašnjavajući o čemu se radi.

Stijepoviću se na teret stavlja krivično djelo - pranje novca, dok je Knežević označen organizatorom kriminalne grupe.

Bonus video: