Arifović nije bio obučen da leti?

Posada - pukovnik Namik Arifović i potpukovnik Miroljub Atanasijević, se ni u kom slučaju nije smjela nalaziti u helikopteru HN-45M, piše u nalazu vještaka. Advokat Zdravko Begović, branilac Arifovića, kazao da su u prigovoru na optužnicu istakli da on ima knjižicu letenja u kojoj postoji dokaz o tome da je osposobljen da upravlja i tom vrstom letjelice...

59253 pregleda 122 reakcija 56 komentar(a)
Nakon pada helikopetra 2016. godine, Foto: Zoran Đurić
Nakon pada helikopetra 2016. godine, Foto: Zoran Đurić

Posada helikoptera nije imala adekvatnu preobuku za upravljanje helikopterom Gazella HN-45M u trenutku nesreće.

To se navodi u nalazu i mišljenju vještaka beogradskog Saobraćajnog fakulteta, koji je sastavni dio dopunjene optužnice protiv pukovnika Vojske Crne Gore Namika Arifovića, koja je krajem jula dostavljena Višem sudu u Podgorici.

Vojna “gazela” srušila jula 2016. godine, a njom je upravljao optuženi pukovnik.

“Posada u sastavu pukovnik Arifović Namik i potpukovnik Antanasijević Miroljub se ni u kom slučaju nije smjela nalaziti u helikopteru HN-45M. Komisija smatra da su obuku pilota morala vršiti lica koja su za predmetni tip osoposobljena da lete i obučavaju druge pilote. Plan obuke i usavršavanja pilota na Helikopteru HN-45 M predviđa praktičnu obuku u vazduhu od 70 sati. Pilot koji je bio u ulozi nastavnika na predmetnom letu imao je ukupno 5.20h ličnog naleta na HN - 45M, što dovodi do zaključka da predviđenu obuku za taj tip nije završio”, piše između ostalog u nalazu vještaka.

8 godina zatvora najveća je kazna koja prijeti pukovniku, ukoliko se potvrdi optužnica i dokaže krivica. Njemu se na teret stavlja krivično djelo - teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja, u vezi s krivičnim djelom ugrožavanje sigurnosti vazdušnog saobraćaja

Konstatuju da je helikopter bio potpuno ispravan, te da nije bilo propusta u pogledu tehničkog održavanja.

Tokom razmatranja dopunjene optužnice, kako je to za “Vijesti” kazao advokat Zdravko Begović, branilac pukovnika Arifovića, odbrana je tvrdila da navodi vještaka u dijelu koji se tiče obuke nijesu tačni.

“Mi smo prilikom prigovora na optužnicu istakli da on ima knjižicu letenja u kojoj postoji dokaz o tome da je osposobljen da upravlja i tom vrstom letjelice i da on nije samoinicijativno pošao da upravlja helikopterom, već je tom prilikom letio po nalogu komandanta vazduhoplovstva Crne Gore kao jedan od najiskusnijih pilota”, kazao je Begović.

Advokat je rekao da su sudu dostavili kopiju Arifovićeve knjižice letjenja, ali i naredbu komandanta vazduhoplovstva Crne Gore.

“Tokom održanog ročišta tražio sam da se postupak u odnosu na mojeg branjenika obustavi jer nema njegovog doprinosa za nastanak te nezgode, odnosno nema krivice ili pak da se vrati i provjeri da li on ima ovlašćenja odnosno kvalifikacije za upravljanje tom letjelicom, jer u nalazu nigdje ne stoji da on ima ovlašćenja”, dodao je advokat Begović.

Nalaz vještaka u bitnom je promijenio i sadržaj same optužnice podignute protiv Arifovića.

Izmijenjenim tužilačkim aktom njemu se sada na teret stavlja da je 10. juna 2016. godine u Podgorici, nepropisnim i nepravilnim upravljanjem letom vazduhoplova, doveo u opasnost bezbjednost vazdušnog saobraćaja.

“Tako što je protivno odredbi člana 101 Pravila letenja oružanih snaga iz 1979. godine, upravljao vojnim helikopterom ‘Gazela’ HN-45M, kao vojno lice, pukovnik, na poslovima zamjenika komandanta Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, u ulozi nastavnika letenja iako nije bio teoretski i praktično osposobljen za izvršenje zadatka na predmetnom tipu vazduhoplova, te protivno Planu obuke i usavršavanja pilota na helikopteru HN-45 M u Vojsci Crne Gore iz 2015. godine, upravljao predmetnim tipom vazduhoplova bez prethodno završene praktične obuke u vazduhu od 70 sati za predmetni helikopter, piše u optužnici.

Nadalje se dodaje da je optuženi tog dana bio u ulozi nastavnika letjenja.

“Izvršavajući let po vježbi 706 - Prevođenje u režim autorotacije i vođenje helikoptera na slijetanje: tehnika pilotiranja, osmatranja procjena ugla, pravca visine i udaljenosti doveo helikopter u režim ‘vortex’ tj. vrteći prsten na nosećem motoru iz koga nije bio u stanju da izađe na siguran način jer tokom školovanja i kasnijih obuka nije adekvatno edukovan o pojavi ‘vortex’ niti obučen u prepoznavanju i izlaženju iz tog režima”, piše u optužnici.

Tokom vježbe, navodno, nepravilnim upravljanjem od strane pukovnika došlo je do prekoračenja manevarskih sposobnosti usljed smanjenja brzine helikoptera na nulu na visini oko 100 metara.

“Kada se posada nalazila u bestežinskom stanju, helikopter je postao poprečno nestabilan. Klatio se, nakon čega se naglo zabacio u lijevu stranu i počeo naglo vertiklano propadanje bez progresivne brzine i nastavio nekontrolisano da se okreće u lijevu stranu i blago unaprijed što je uzrokovalo padanje helikoptera na zemlju”, navodi se u tužilačkom aktu.

Arifoviću se na teret stavlja da je počinio krivično djelo - teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja, u vezi s krivičnim djelom ugrožavanje sigurnosti vazdušnog saobraćaja.

Optuženome, ukoliko se oglasi krivim, prijeti kazna zatvora u trajanju od jedne do osam godina.

Posada obučena za drugi tip helikoptera...

Posada je, kako navode beogradski stručnjaci u nalazu, imala adekvatnu obuku za upravljanje helikopterom “Gazella H-42/45”, koji se od helikoptera koji je predmet ovog vještačenja razlikuje u tome što nije naoružna verzija. “Konfiguracija helikoptera HN-45 M može u velikoj mjeri promijeniti manevarske sposobnosti, kao i degradirati performanse helikoptera HN-45M u odnosu na HM-42/45”, piše u nalazu...

Bonus video: