Perković: Katnić je izveo državni udar

Perković je “Vijestima” kazao da je Socijalistička Republika Crna Gora ušla je u novi izborni ciklus, a da ni prethodni nije završen

13121 pregleda 8 komentar(a)
Perković, Foto: Arhiva Vijesti
Perković, Foto: Arhiva Vijesti

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, senzacionalističkom objavom da se tog dana sprema “državni udar”, počinio je više krivičnih djela protiv izbornih prava, a nedovoljno provjerenim informacijama izazvao paniku kod građana Crne Gore i time uticao na regularnost izbornog procesa i izborne rezulatate.

To između ostalog piše u krivičnoj prijavi koju je protiv njega podnio Marko Perković, šef nevladine organizacije Generalni konzulat SFRJ.

Tvrdi da je Katnić takvim ponašanjem izvršio krivična djela - povreda slobode opredjeljenja pri glasanju, sprečavanje održavanja glasanja, teška djela protiv izbornih prava, povreda ugleda Crne Gore, neprijavljivanje pripremanja krivičnog djela, davanje lažnog iskaza, izazivanje panike i nereda, kriminalno udruživanje, stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja i nesavjestan rad u službi.

“Što je 16. 10. 2016. godine, na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, bez znanja najviših organa izvršne vlasti Crne Gore: Predsjednika Crne Gore, predsjednika Vlade Crne Gore, Vrhovnog savjeta odbrane, Ministrice i Ministarstva odbrane, samovoljno i bez odobrenja nadređenih prigrabio za sebe ovlašćenja izvršne vlasti i time suspendovao Ustavom Crne Gore propisanu podjelu vlasti, na način što je nedugo nakon otvaranja birališta senzacionalno objavio putem medija da se na sami dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori sprema „državni udar“, čime je počinio više krivičnih djela protiv izbornih prava, a nedovoljno provjerenim informacijama izazvao paniku kod građana Crne Gore i time uticao na regularnost izbornog procesa i izborne rezulatate”, navodi se u prijavi.

Svi članovi te, kako je napisao organizovane kriminalne grupe (OKG), kao i svi elementi, motivi i okolnosti izvršenja navedenih krivičnih djela biće poznati kroz krivični postupak koji slijedi.

Prošli izbori još nisu završeni...

Perković je “Vijestima” kazao da je Socijalistička Republika Crna Gora ušla je u novi izborni ciklus, a da ni prethodni nije završen.

“Apelacioni sud Crne Gore već 14 mjeseci nije odgovorio na žalbe okrivljenih u ‘simuliranom državnom udaru’ na dan izbora 16. 10. 2016. g. Zbog toga je Generalni konzulat SFRJ iz Tivta ovlašćen da na osnovu operativnih podataka do kojih je došla OZNA, danas 13. 8. 2020. g. Specijalnom državnom tužilaštvu Crne Gore podnese krivičnu prijavu protiv Katnić (Šalete) Milivoja, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio taj imaginarni ‘državni udar’. Sa svim podacima s kojima se javnost može upoznati poštujući odredbe Zakona o krivičnom postupku Crne Gore, crnogorska javnost biće upoznata na press-konferenciji koja će se održati u toku sljedeće sedmice”, rekao je.

Bonus video: