MUP imena batinaša proslijedio tužiocu

Podgoričkom tužilaštvu dostavljeni dokumenti o navodnom mučenju Jovana Grujičića u Centru bezbjednosti Podgorica

46285 pregleda 93 reakcija 10 komentar(a)
Centar bezbjednosti Podgorica, Foto: Savo Prelević
Centar bezbjednosti Podgorica, Foto: Savo Prelević

Podgoričkom tužilaštvu dostavljeni su spisi o navodnom mučenju Jovana Grujičića u Centru bezbjednosti Podgorica, a u njima se pominju imena sedam policajaca, saznaju Vijesti.

Predmet im je dostavilo Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), nakon što su okončali istragu povodom navoda o nezakonitom ponašanju i postupanju policijskih službenika iz Podgorice prema Grujičiću 26. maja 2020. godine.

“Izvještaj o izvršenoj kontroli, sa spisima predmeta, upućen je Osnovnom državnom tužilaštvu Podgorica na dalji postupak i ocjenu i odlučivanje o postojanju elemenata krivičnog djela u radnjama i postupanju policijskih službenika za koje je u postupku unutrašnje kontrole utvrđeno da su preduzimali službene mjere i radnje prema imenovanom”, odgovoreno je “Vijestima” iz Tima za odnose sa javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema saznanjima “Vijesti”, osim protiv sedmorice inspektora Stanice kriminalističke policije Centra bezbjednosti Podgorica, zbog mučenja i zlostavljanja Grujičića, prijava je prije dva dana podnijeta i protiv više policijskih funkcionera.

Grujičić je 26. maja odveden iz Specijalne bolnice za psihijatriju Dobrota u podgoričku policiju, gdje je nakon višesatnog mučenja pristao da potvrdi policijsku priču - da je direktni izvršilac bombaških napada na lokal Grand i kuću bivšeg agenta tajne policije Duška Golubovića.

Osnovno državno tužilaštvo i policja par dana kasnije i zvanično su saopštili da su Grujičić i Benjamin Mugoša direktni izvršioci tih napada, a da im je nalog da to urade dao Zoran Mugoša.

Hapšenje Grujičića i Benjamina Mugoše podiglo je, međutim, javnost na noge nakon što su oni i navodni svjedok M. B. saopštili da su zlostavljani u policiji.

Prva dvojica tvrde da su mučeni kako bi priznali krivicu, a svjedok kako bi potvrdio da zna nešto o tome.

Već u prvim danima istrage, utvrđeno je da je Benjamin Mugoša u vrijeme bombaških napada, u oba slučaja, bio u Istražnom zatvoru, zbog čega je tužilaštvo odustalo od optužbi.

Grujičić je na suđenju do detalja ispričao kako je i zbog čega morao da potvrdi policijsku priču i optuži sebe i Mugoše za krivična djela o kojima ništa ne zna. Mučenje u sobi 117 podgoričkog Centra bezbjednosti, tvrdi, trajalo je satima - prema njegovim riječima, maskirani inspektori iživljavali su se nad njim.

Akcija za ljudska prava (HRA) ranije je saopštila da su sva trojica navodnih učesnika u predmetu bombaški napadi na lokal Grand i kuću Golubovića, prijavili da su im službenici kriminalističke policije u Centru bezbjednosti Podgorica iznuđivali iskaze primjenjujući svirepe tehnike mučenja.

“Opisi istih detalja policijske torture primjenom elektrošokova u predjelu genitalija i butina, kao i udaranja bokserskim rukavicama i bejzbol palicama, uz prijetnje ubistvom i puštanje glasne muzike da zagluši krike, doprinose uvjerljivosti njihovih tvrdnji”, kazali su ranije iz te nevladine organizacije.

Bio u Sutomoru za vrijeme napada?

Grujičić je u podgoričkom Osnovnom sudu nedavno negirao krivicu i prepričao da je, kako tvrdi, zvjerski mučen u Centru bezbjednosti Podgorica dok od njega nije iznuđeno priznanje.

To je “Vijestima” nakon suđenja kazao jedan od njegovih branilaca, advokat Damir Lekić, jer je sudija Nenad Vujanović samo jednom novinaru dozvolio da prisustvuje ročištu, zbog mjera povodom koronavirusa.

“Do detalja je opisao kako su policajci tog dana prema njemu postupali, da se nalazio u Specijalnoj bolnici odakle je prislino odveden u policijsku stanicu i skinut sa terapije”, kazao je Lekić.

Rekao je, tvrdi advokat, da sa tim događajima nema ništa i da se u vrijeme kada su izvršena oba krivična djela nalazio u Sutomoru...

“Predložili smo, a sud prihvatio, da se u nastavku postupka izvrši uvid u evidenciju njegovih dolazaka na posao, saslušaju Grujičićevi poslodavac, kolega i roditelji”.

Tužilaštvo: Postupak je i dalje u fazi izviđaja

Iz podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva, potvrdili su juče “Vijestima” da im je Odjeljenje za unutrašnju kontrolu rada policije dostavilo predmet koji se tiče Jovana Grujičića.

“Izvještaj koji je predmet Vašeg interesovanja je dostavljen Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici. Postupak je i dalje u fazi izviđaja. Državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici će nakon analize spisa predmeta i svih prikupljenih obavještenja, cijeniti da li se u radnjama nekog lica stiču elementi bića krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti”, navodi se u odgovorima koje potpisuje tužiteljka i portparolka Milica Mandić.

Bonus video: