Pričao da je ubio za 200.000 eura?

Svjedok u sudu prepričao navodni razgovor između njega i okrivljenog Vuka Lalatovića

27980 pregleda 10 komentar(a)
Tvrdi da svjedok ne govori istinu: Lalatović, Foto: Jelena Jovanović
Tvrdi da svjedok ne govori istinu: Lalatović, Foto: Jelena Jovanović

Dragan Kontić rekao je juče u Višem sudu da je tužiocima ispričao za razgovor sa Nikšićaninom Vukom M. Lalatovićem, kada mu je ovaj, kako tvrdi, prilikom šetnje u krugu Istražnog zatvora ispričao da je Ratka Vuletića ubio za račun Andrije Markovića i Miloša Božovića za 200.000 eura.

Kontić je svjedočio pred krivičnim vijećem sudije Vesne Moštrokol, u nastavku suđenja Lalatoviću, optuženom da je ubio sugrađanina 1. avgusta 2019. godine u Nikšiću.

Svjedok je saopštio da je u tužilaštvu to kazao kako bi zaštitio Peka Đikanovića, od neistina koje je Lalatović, uz pomoć advokata, plasirao u medijima.

Okrivljeni je prigovorio iskazu svjedoka, navodeći da to nije istina.

Lalatović je na saslušanju u istrazi rekao da mu je Đikanović u zatvoru tražio da kaže da je ubio Vuletića po nagovoru Markovića i Božovića, "a sve da bi Peku pomogao da dobije skraćenje zatvorske kazne".

"Imam dovoljno svojih problema i kajem se zbog toga što sam uradio. Još više bih se kajao da sam pristao da učestvujem u Pekovom cirkusu. Dačo (Dragan) da ima imalo obraza, ne bi lagao i pričao ovakve neistine", kazao je optuženi. Kontić je rekao da mu je Lalatović tokom šetnje u krugu Istražnog zatvora rekao da je iskoristio Ratka Višnjića kako bi stupio u kontakt sa pokojnim Vuletićem.

"Ispričao mi je da je prišao Vuletiću sa nekom pričom da prodaje oružje, a onda je izvadio pištolj i pucao u njega, nakon čega je pobjegao i predao se policiji", izjavio je Kontić.

Dodao je da mu je optuženi kazao da su i Radovan Mujović i Darko Janjić trebalo da budu ubijeni.

"Lalatović mi je kazao da je trebao na njih da puca iz snajpera, ali da on to ne zna", tvrdi Kontić.

Dodao je da su tačne tvrdnje koje je iznio u istrazi - da je sa Mujovićem ranije imao problem i naveo da smatra da mu je Lalatović ispričao za planiranje te likvidacije jer je mislio da će se oduševiti tom informacijom.

"Pošto je u medijima izašlo pismo Lalatovića u kojem su iznesene neistine na račun Peka Đikanovića - da je objavio listice koje mu je Vuk slao kako bi istrgovao slobodu, odlučio sam da pišem Višem državnom tužilaštvu", kazao je Kontić.

Na pitanje branioca Lalatovića, advokata Milana Kovačevića, svjedok je kazao da se Đikanović i on zajedno istom maricom dovode u Viši sud na suđenja za ubistvo Mijuškovića.

Odgovarajući na pitanje advokata Velibora Markovića, Kontić je kazao da je sa optuženim Andrijom Markovićem u krvnom srodstvu, odnosno da su njihovi djedovi rođena braća.

Advokat odbrane konstatovali su da je iskaz svjedoka dat u cilju dobijanja povlastica od državnih organa, ocjenjujući ga kao protivrječan i nepouzdan. Prema navodima optužnice, Lalatović je po nagovoru Andrije Markovića i Miloša Božovića izvršio ubistvo. Njima se sudi u odsustvu.

Optužnicom je predstavljeno da je Lalatović počino krivično djelo teško ubistvo u sticaju sa nedozvoljenim držanjem oružja, dok su Marković i Božovića, okrivljeni da su ga umišljajno podstrekli da iz koristoljublja ubije Vuletića.

"Okrivljeni Marković i Božović su okrivljenom Lalatoviću obećali novčanu nagradu za ubistvo Vuletića. Okrivljeni Vuk Lalatović je 1. 8. 2019. oko 10 sati u Njagoševoj ulici u Nikšiću iz koristoljublja ubio Vuletića. Prvo je tražio da se sa njim sretne, kada mu se predstavio i tražio da sami prošetaju i porazgovaraju, da bi, kada su se odvojili i kada su došli ispred prodavnice, iznenada izvadio pištolj ‘crvena zastava’, koje je neovlašćeno držao i u Vuletića ispalio šest hitaca posle čega je natupila smrt. Marković je optužen za teško ubistvo putem podstrekavanja, a Božović teško ubistvo putem podstrekavanja i pomaganja", piše u optužnici.

Bonus video: