Kadić osuđen na 40 mjeseci zatvora

Nakon izricanja presude zbog pokušaja ubistva, Bjelopoljcu ukinut pritvor

16493 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Bjelopoljac Amar Kadić osuđen je juče u bjelopoljskom Višem sudu na tri godine i četiri mjeseca zatvora zbog pokušaja ubistva sugrađanina Bojana Konatara.

Kadić je, kako piše u odluci, kriv što je ispred porodične kuće na Zaimovića livadi, pucao u Konatara 28. jula oko 18.30 časova, i ranio ga sa dva projektila iz pištolja.

Optuženi je prvostepenom presudom za krivično djelo - ubistvo u pokušaju, osuđen na tri, a za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih naprava na pola godine zatvora.

Nakon izricanja takve presude, stariji muškarac u sudinici je povikao: “Dižite se, svi”, nakon čega su se i ostali iz publike, bez dopuštenja sudije, udaljili iz sudnice.

Obrazlažući presudu, sudija Ivan Adamović kazao je da je činjenično utvrđeno da je Kadić počinio djelo bez obzira na njegovo negiranje da se tada nalazio na licu mjesta, za šta su mu dvojica svjedoka pružili alibi.

Sud je sa velikom pažnjom, istakao je sudija, analizirao sve dokaze, posebno nalaze vještaka balističkog, sudsko-medicinskog, hemijskog i trasološkog vještačenja, te daljine pucanja.

”Nesporno je da su na licu mjesta, pored Amarove kuće, nađene ljuspice - plastični djelovi plave boje od vozila kojim je upravljao Konatar, za koje je utvrđeno da su nastale kao posljedica dejstva projektila, kao i to da je je oštećeni zadobio teške tjelesne povrede, dejstvom projektila iz pištolja nepoznate marke, kalibra 9 milimetara”, kazao je sudija Adamović.

Na ubjeđenje suda je, napomenuo je on, uticao iskaz oštećenog, koji je kazao da je u njega pucao Kadić, pri čemu sud nije imao nikakvog razloga da mu je povjeruje.

”Što se tiče povreda, na osnovu balističnog vještačenja jasno je da su projektili koji su bili upućeni u pravcu Konatara, kojima je oštećeni zadobio povrede na nozi i ruci, mogli da budu usmjereni i put vitalnih organa i da uzrokuju i smrtne posljedice”.

Na strani olakšavajućih okolnosti, objašnjeno je, je to što Kadić ima maloljetno dijete, što je porodičan čovjek i što se korektno ponašao tokom postupka, dok je na strani otežavajućih - ranija osuđivanost, tim prije što je sva tri puta osuđivan i za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih naprava, za šta je dobio šest mjeseci zatvora, dok je za krivično djelo - ubistvo u pokušaju, iz gore navedenih razloga sud išao ispod zakonskog mimimuma propisanog za to krivično djelo.

Kadiću, koji je tvrdio da je u to vrijeme bio na roštilju povodom rođendana sina, alibi su tokom postupka pružila braća Sead i Faik Brzać.

Nakon izricanja presude Kadiću je ukinut pritvor.

Zbog podmetanja bombe u dvorište kuće Konatara iz jula 2017. godine, Kadić je u bjelopoljskom Osnovnom sudu osuđen na deset mjeseci zatvora.

Bonus video: