Miljanić: Nećemo nikoga poštedjeti ako se utvrdi da se ubistvo u Rožajama moglo spriječiti

"Policija ne može u svakom trenutku znati šta se može dogoditi. Ona je sprovela svoj operativni plan do kraja”, kazao je državni sekretar

19378 pregleda 6 komentar(a)
Miljanić, Foto: Savo Prelević
Miljanić, Foto: Savo Prelević

Niko od odgovornih iz policije neće biti pošteđen ukoliko se utvrdi da je bilo propusta u slučaju ubistva ispred Osnovnog suda u Rožajama ranije ove nedjelje, kazao je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zoran Miljanić. Ipak, smatra da su službenici Uprave policije uradili sve što je u njihovoj moći.

Milanjić je za TVCG kazao, kako prenosi portal RTCG, da se događaj u Rožajama, u kom je ubijen dvadesetpetogodišnji mladić ispred Osnovnog suda, mogao predvidjeti i bio je predviđen.

Napomenuo je da se u oktobru među porodicama desio isti sukob koji je rezultirao tjelesnim povredama i da je policija tada pravovremeno reagovala.

“Što se tiče policije, ona je tada procesuirala sve učesnike. Koliko je policija preduzela mjere govori o tome da je na dan suđenja oduzeto vatreno i hladno oružje jednom od članova porodica. Policija je, dakle, preduzela sve da do ovakvog ishoda ne dođe. Prilikom pretresa jednog od članova porodica oduzet je pištolj i oružje na ulasku na suđenje”, kazao je on.

Povezani članci

22. Decembar 2021.

Ni mirovno vijeće nije uspjelo da pomiri komšije

22. Decembar 2021.

Ramoviću zadržavanje do 72 sata

Objašnjava da se sve ostalo dogodilo ispred suda kada je došlo do sukoba porodica, policija intervenisala, ali osoba koja tu nije bila kao svjedok, izašla je iz ugostiteljskog objekta i upotrijebila vatreno oružje.

“Nažalost, došlo je do tragične posljedice, ubistva i ranjavanja policajca”, kazao je Miljanić.

Smatra da je intervencijom i hapšenje svih učesnika, policija učinila sve što se moglo učiiniti.

“Da li je mogla da spriječi kompletan slučaj, možda je mogla. Policija ne može u svakom trenutku znati šta se može dogoditi. Ona je sprovela svoj operativni plan do kraja”, kazao je Miljanić.

Kako je dodao, kao odgovoran menadžment ispitače sve okolnosti, da li se mogao spriječiti takav događaj, kako ne bi došlo do ubistva.

“U slučaju da se utvrdi odgovornost odgovornog kadra, on će biti procesuiran. Nećemo nikoga poštedjeti iz naših redova ako postoji ijedna okolnost da se ovaj događaj mogao spriječiti”, kazao je on.

Javna bezbjednost na visokom nivou

Miljanić je istakao da je javna bezbjednost i bezbjednost građana u Crnoj Gori na visokim nivom. U prethodnoj godini nije bilo nijedno ubistvo kao rezultat obračuna klanova, nije bilo eksplozija automobila na javim mjestima.

“Formirali smo jedinicu koja će se baviti isključivo korumpiranim među policajcima”, kazao je on.

Nada se da če brzo stati na kraj svim tim događajima.

Ističe da je u prethodnoj godini očuvan mir i da je policija dala svoj maksimum.

“Nije upotrijebljena sila ni prema jednom građaninu. Nije bilo ni jedne žrtve, a bila je turbulentna godina. Na to smo izuzetno ponosni”, kazao je on i dodao da ulazimo u mirni period.

Najbitnije da se izglasa budžet

Kada je riječ o političkoj situaciji u zemlji, kaže da bi najbitnije bilo da se izglasa budžet.

“Jer nikako ne bi bilo dobro da u narednu godinu uženo sa privremenim finansiranje jer to otežava rad institucija sistema. U Ministarstvu smo bili žrtve toga, tako da je apel da parlament usvoji i odgovornost je na poslanicima”, kazao je Miljanić.

Ističe da su u Savezu građana CIVIS izuzetno ponosni na memorandum sa manjinskim partijama.

“Ovo je prvi put da partije manjina potpišu sporazum sa partijama vlasti koji su nekada bili opozicija. Ovo znači da DPS sada ima 35 poslanika umjetso 40 jer pet poslanika manjina su potpisali memorandum sa dijelom vlasti”, istakao je Miljanić.

Smatra da ne treba da dođe do vanrednih parlamentalnih izbora.

Bonus video: