Advokat Mitar Mugoša na ročištu: Ovaj predmet se rješava u upravnom a ne u krivičnom postupku

Osim Kovačevića, koji se nalazi u bjekstvu, okrivljeni za nezakonito prisvajanje državnog zemljišta u zoni Morskog dobra, su i Ana Lakićević-Grdinić, Veselin Tomašević, Krsto Pavićević, Goran Tufegdžić, Danilo Jovanović, Danko Kovačević, Sanja Popović, Aleksandar Boljević i podgorička kompanija,,Geo&Arh"

6783 pregleda 1 komentar(a)
Dragan Kovačević, Foto: Boris Pejović
Dragan Kovačević, Foto: Boris Pejović

Ročište za kontrolu optužnice protiv bivšeg direktora Uprave za nekretnine Dragana Kovačevića i ostalih okrivljenih pripadnika kriminalne organizacije, koju je formirao radi prisvajanja vrijednih parcela "na pjeni od mora", održano je juče u Višem sudu u Podgorici.

Branioci okrivljenog Kovačevića i osam optuženih predložili su da sud donese rješenje kojim če se obustaviti krivični postupak. Odbrana smatra da specijalno tužilaštvo nije pružilo nijedan dokaz da su optuženi kroz pripadništvo u kriminalnoj organizaciji prisvajali vrijedne parcele "na pjeni od mora".

Specijalna tužiteljka Lidija Mitrović ostala je u cjelosti pri navodima optužnice kojim se optuženi terete za za zloupotrebu službenog položaja, zloupotrebu službenog položaja u privrednom poslovanju, iznudu, iznudu putem pomaganja, protivpravno zauzimanje zemljišta, navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, falsifikovanje isprave, utaju poreza i doprinosa. Predložila je da sud potvrdi optužnicu.

Branilac Kovačevića, advokat Mitar Mugoša ukazao je sudu da se u konkretnom slučaju radi o Upravnom postupku.

“U spisima je predmet koji se rješava u upravnom a ne u krivičnom postupku. Upravni postupak u konkretnom slučaju nije završen niti sada u ovom trenutku možemo znati kako će se ono okončati”, naveo je advokat Mugoša. Podsjetio da je 2009. godine usvojen Zakon o imovinsko svojinskim odnosima kojim je izjednačeno korišćenje i svojina.

“Novi zakon donio je nedoumice pa je na inicijativu Uprave za nekretnine, Upravni sud zauzeo stav da se može u katastru uknjižiti objekat bez građevinske dozvole sa teretom i ograničenjem u G listu. To se desilo i u konkretnom slučaju gdje je objekat na parceli u zoni Morskog dobra upisan na korišćenje Aleksandru Gazivodi i Danku Kovačeviću sa teretom i ograničenjima u G listu”, kazao je advokat Mugoša.

Advokat je juče u obraćanju vanraspravnom krivičnom vijeću naveo da Dragan Kovačević nije u bjekstvu kako je to navedeno na početku ročišta za kontrolu optužnice jer je upravo Viši sud u ovom predmetu donio rješenje o ukidanju pritvora nekadašnjem direktoru Uprave za nekretnine.

“Rješenjem ovog suda od 23. februara 2021. godine, Kovačeviću je ukinut pritvor i nije mu određena bilo kakva mjera zabrane. Da li se u nekom drugom postupku vodi kao lice nedostupno državnim organima to nije predmet ovog postupka”, istakao je advokat Mitar Mugoša.

Osim Kovačevića, koji se nalazi u bjekstvu, okrivljeni za nezakonito prisvajanje državnog zemljišta u zoni Morskog dobra, su i Ana Lakićević-Grdinić, Veselin Tomašević, Krsto Pavićević, Goran Tufegdžić, Danilo Jovanović, Danko Kovačević, Sanja Popović, Aleksandar Boljević i podgorička kompanija,,Geo&Arh".

Oni se terete za zloupotrebu službenog položaja, zloupotrebu službenog položaja u privrednom poslovanju, iznudu, iznudu putem pomaganja, protivpravno zauzimanje zemljišta, navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, falsifikovanje isprave, utaju poreza i doprinosa.

Sumnja se da je Kovačević preko Sanje Popović angažovao njenog brata od strica Aleksandra Boljevića da za određeni novčani iznos prinudi drugog suvlasnika kuće u Bogišićima da mu proda svoj dio, za iznos koji je ispod realne vrijednosti. Vrijednost vile koju je Kovačević želio da prisvoji u potpunosti, sa zemljištem, u zoni Morskog dobra, procijenjena je na 690.000 eura.

Bonus video: