Crnogorski carinici i policajci od početka januara do sredine februara zaplijenili pola tone kokaina

Iz kabineta v.d. direktorice Uprave prihoda i carina saopštili su da Kancelarija UN za drogu i kriminal, zajedničkim aktivnostima sa Evropskom Unijom, promoviše vladavinu prava i podstiče ciljanu kontrolu granica u vazdušnom prostoru, ali i vodenih i kopnenih granica

7486 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Uprava prihoda i carina
Foto: Uprava prihoda i carina

Crnogorski carinici i policajci od početka januara do sredine februara zaplijenili su pola tone kokaina i 850 kilograma marihuane i 20 kilograma hašiša.

To je istaknuto na drugom sastanku UO Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC) u Beogradu.

Sastanku u Beogradu prisustvovali su članovi nacionalne delegacije koju čine v.d. direktorice Uprave prihoda i carina Milena Petričević, carinski službenik CI Slobone zone Luka Bar Srđan Bulatović, pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor granične policije Dragan Klikovac, načelnik Odsjeka za granične provjere Slavko Vojinović i savjetnik ministra unutrašnjih poslova Aleksandar Novović.

Iz kabineta v.d. direktorice Uprave prihoda i carina saopštili su da Kancelarija UN za drogu i kriminal, zajedničkim aktivnostima sa Evropskom Unijom, promoviše vladavinu prava i podstiče ciljanu kontrolu granica u vazdušnom prostoru, ali i vodenih i kopnenih granica.

"Aktivnosti se sprovode u okviru dva komplementarna projekta. Od 2013. godine u skladu sa UNODC - WCO sprovodi se Program kontejnerskih kontrola (CCP) i drugi, Interpolov projekat aerodromske komunikacije (AIRCOP) koji je pokrenut 2020. godine. Projekti su strateški fokusirani na vršenje ciljanih intervencija u oblasti nelegalnih finansijskih tokova, trgovine narkoticima i oružjem", piše u saopštenju.

Pojašnjeno je da su na sastanku, u cilju poboljšanja analize rizika, predstavnici Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Kosova, pod pokroviteljstvom UNSCR 1244, razmijenili nacionalna iskustva u prevenciji nelegalnog, prekograničnog krijumčarenja roba.

"Nacionalni predstavnici Crne Gore održali su prezentaciju Zajedničkog tima za kontrolu kontejnera u Luci Bar, gdje je posebno pohvaljen učinak UPC CG u segmentu zaplijene i sprečavanja krijumčarenja u prethodna tri mjeseca i to 4. januara 2022. godine zaplijena 300 kilograma marihuane na Graničnom prelazu Vraćenovići, 11. januara 500 kilograma kokaina u CI Bar, 15. januar 500 kilograma marihuane i 20 kilograma hašiša na Graničnom prelazu Božaj i 15. februara 50 kilograma marihuane na Graničnom prelazu Debeli brijeg".

Pojašnjeno je da su analizirana pojedinačna, nacionalna iskustva i izvedeni zajednički zaključci i preporuke za buduće unapređenje regionalne saradnje Zapadnog Balkana, a u cilju poboljšanja njegove evropske perspektive.

"Učesnici sastanka su se usaglasili da je potrebno sinhronizovati aktivnosti u regionu sa globalnim programima AIRCOP/CCP, jačati i osnažiti kapacitete agencija za sprovođenje zakona, koje djeluju na međunarodnim aerodromima na Balkanu u pogledu otkrivanja i presretanja visoko rizičnih putnika, sa ciljem borbe protiv međunarodnog organizvanog kriminala i nelegalnog kijumčarenja narkotika i sprječavanja terorizma. Njegovanje međukontinentalne saradnje i osnaživanje komunikacione platforme doprinijeće punoj afirmaciji CCP programa, sve u cilju podrške implementaciji UN Konvencija o drogi i kriminalu i Poglavlja 23 i 24 EU acquis u segmentu borbe protiv organizovanog kriminala, vladavine prava, dobrog upravljanja i jačanja nacionalne bezbjednosti", saopšteno je iz UPC.

U istom tekstu zaključuju da sinergija u sprovođenju zakona i koordinisanju aktivnosti u skladu sa UNODC inicijativom međuregionalnog umrežavanja svih aktera, ima za cilj da ojača kapacitete nadležnih institucija u Jugoistočnoj Evropi i omogući primjenu zakonske procedure prilikom rješavanje nezakonitih aktivnosti u vezi sa terorizmom, transnacionalnim organizovanim kriminalom i jačanjem trgovinskih i bezbjednosnih lanaca.

Bonus video: