Kaleziću prije ubistva rekli da je ugrožen

Na suđenju optuženima za ubistvo dvojice Podgoričana pročitani iskazi svjedoka Krcunovića i Kilibarde

26826 pregleda 0 komentar(a)
Optužen da je direktni izvršilac ubistva: Vujačić, Foto: Facebook
Optužen da je direktni izvršilac ubistva: Vujačić, Foto: Facebook

Prije nego je ubijen u novembru 2018. godine, policajci su Podgoričanina Veselina Kalezića upozorili da mu je bezbjednost ugrožena, a informisali su ga i da je evidentiran kao bezbjednosno interesantno lice (BIL).

To je dio iskaza svjedoka Predraga Krcunovića, koji je juče pročitan u podgoričkom Višem sudu, u nastavku suđenja okrivljenima za ubistvo Kalezića i Mila Ilića.

Optužnicom Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) Marjan Vujačić označen je kao direktni izvršilac ubistva te dvojice Podgoričana.

SDT Rada Popovića tereti da je bio zadužen za nabavku vozila, ali i da je pratio kretanje Ilića prije ubistva.

U iskazu Krcunovića navodi se da je Kalezića upoznao u zatvoru, kao i da su se na dan ubistva tog Podgoričanina našli u Danilovgradu.

”Kalezić je predložio da se nađemo u Danilovgradu, ne znam koje je poslove imao tamo. Rekao mi je da ga je policija upozorila da mu je bezbjednost ugrožena i da je BIL. Nije mi rekao od koga mu je urgožena bezbjednost. Nakon 40 minuta što smo se družili, krenuo sam put Nikšića. Putem aplikacije sam saznao da je ubijena BIL osoba. Otišao sam kući kod Kalezića nakon toga, rekli su mi da je prije ubistva, a nakon što se vidio sa mnom, svratio do kuće...To mi je lakše da znam, lakše ovo da podnesem”, piše u iskazu tog svjedoka, koji je pročitan.

Krcunović je rekao da nema veze sa ubistvom Kalezića, da nije poznavao ubijenog Ilića i da je spreman na poligrafsko ispitivanje.

U sudnici je pročitan i iskaz svjedoka Mladena Kilibarde, koji je prethodno objasnio da je Kalezić bio oženjen njegovom tetkom.

”Znam da mu je bila ugrožena bezbjednost...Kada je Veselin ubijen krenuo sam na piće. Kada sam čuo šta se desilo otišao sam na lice mjesta i prepoznao Veska kako leži bez znakova života, nije bio pokriven”, piše u njegovom iskazu.

Objasnio je i da je tada otišao kući i rekao svojoj tetki “da je Vesko ubijen”.

”Ona je zakukala i pala u nesvijest”, kazao je Kilibarda.

Na narednom suđenju, zakazanom za 2. mart, planirano je davanje završnih riječi.

Branilac okrivljenog Popovića, advokat Miloš Vuksanović od vijeća je tražio da se taj sudski proces što prije okonča, jer, kako je kazao, vjeruje da njegov branjenik nevin leži u zatvoru.

Advokat Marko Radović ocijenio je da je tužiteljka imala dovoljno vremena da spremi završne riječi.

”Iz dosadašnjeg postupanja tužioca i više je nego jasno da opstruira postupak i zloupotrebljava pravo. S obzirom da se radi o pritvorskom predmetu i da je postupak po njegovoj tužbi, upravo je tužilac bio obavezan da se postupak efikasno sprovede”, istakao je advokat Radović. Predložio je da se ukine pritvor Popoviću, jer su ispunjeni svi zakonski uslovi.

Nakon što se specijalna tužiteljka Nataša Bošković protivila predlogu ukidanja pritvora, sud je donio rješenje kojim je odbio predlog odbrane.

Ilić je ubijen 30. aprila 2019. godine, a Kalezić 19. novembra 2018.

Bonus video: