U Specijalnom odjeljenju nezavršeno 106 predmeta

Kako će se odlazak sudija iz podgoričkog Višeg suda odraziti na rješavanje predmeta

21917 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Višeg suda u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Zgrada Višeg suda u Podgorici, Foto: Boris Pejović

Neminovna posljedica odlaska sudija i izbora novih je odlaganje glavnih pretresa i prolongiranje trajanja predmeta koje su imali i imaju u radu, imajući u vidu veliki broj kompleksnih neriješenih predmeta, koji iziskuju određeno vrijeme potrebno za upoznavanje sa istima.

To je Vijestima saopštila samostalna savjetnica za odnose sa javnošću podgoričkog Višeg suda Marija Raković, odgovarajući na pitanja Vijesti - kako će se odlazak sudija iz tog suda odraziti na rješavanje predmeta.

Ona je, međutim, rekla da se radi o periodu koji može drastično uticati na dužinu trajanja postupka.

”Imajući u vidu činjenicu da su predmeti odmah dodijeljeni novim sudijama, to se očekuje da će, uz velike napore novoizabranih troje sudija i ostalih sudija kojima su preraspoređeni predmeti, te očekivanim izborom novih sudija, nastavak rada biti obezbijeđen uz usporavanje koje se ne može izbjeći”, pojasnila je Raković.

U veoma kratkom roku, podgorički Viši sud ostao je bez šest sudija, dok je prošle godine još četvoro sudija napustilo ovaj sud.

Nedavno su sudije specijalnog vijeća Ana Vuković i Evica Durutović, kao i sudije Predrag Tabaš i Vesna Moštrokol izabrani u Apelacionom sudu, dok je sutkinji specijalnog vijeća Biljani Uskoković, na lični zahtjev konstatovan prestanak sudijske funkcije.

Doskorašnji sudija Vladimir Novović izabran je za glavnog specijalnog državnog tužioca, nakon što je prestala funkcija Milivoju Katniću.

Sutkinjama Miljani Pavlićević i Dragici Vuković, prestala je sudijska funkcija usljed odlaska u penziju. One su postupale u krivičnom odjeljenju. Osim njih, iz istog razloga sudijska funkcija prestala je i sudiji za istragu Radomiru Ivanoviću.

Sudski savjet, na sjednici održanoj elektronskim putem 1. juna 2021. godine, konstatovao je prestanak funkcije i Miroslavu Bašoviću, sudiji Višeg suda u Podgorici, zbog sticanja prava na starosnu penziju, navedeno je tada u saopštenju Sudskog savjeta Crne Gore.

”U prvostepenom krivičnom odjeljenju ovog suda trenutno nema nedostatka sudija, budući da su novoizabrane sudije raspoređene u navedenom odjeljenju, dok u Specijalizovanom krivičnom odjeljenju nedostaje troje sudija, koji nedostatak će se rješiti u kratkom vremenskom roku izborom novih sudija i potpunim popunjavanjem upražnjenih sudijskih mjesta. Izbor sudija je u isključivoj nadležnosti Sudskog savjeta koji odlučuje o raspisivanju oglasa i izboru sudija, ali Viši sud očekuje da će to biti sprovedeno u najkraćem mogućem vremenu”, navela je Raković.

Na pitanje da li je moguće nadomjestiti odlazak šest sudija, u cilju rješavanja predmeta koji su ostali nedovršeni u prvom stepenu, ona je odgovorila:

”Svakako da se odlazak šest sudija ne može kompenzovati izborom troje sudija, tim prije što je jedan od novoizabranih sudija parničar, koji se prvi put susreće sa krivičnom materijom. Svakako da će sve troje novoizabranih sudija biti preoprećeno, međutim, radi se o iznuđenom rješenju, koje trajno može biti riješeno jedino popunjavanjem svih upražnjenih sudijskih mjesta.

Na pitanje, koliko je ostalo nezavršenih predmeta bivših sudija, te koliko je od toga broja specijalnih predmeta iz oblasti organizovanog kriminala, Raković navodi:

”Dvoje bivših sudija koji su postupali u prvostepenom krivičnom referatu su imali u radu 85, odnosno 87 predmeta, u momentu razduženja, dok je na današnji dan trenutno u radu 264 predmeta. Dakle od dvoje sudija preostala su 172 predmeta. Troje sudija kojima je prestala funkcija u Specijalnom odjeljenju su ukupno bili zadužena sa 46 predmeta iz nadležnosti Specijalnog odjeljenja, dok je u tom odjeljenju trenutno nezavršeno 106 predmeta. Napominjemo da se ne radi samo o predmetima iz oblasti organizovanog kriminala, već o svim predmetima iz nadležnosti Specijalnog odjeljenja, dakle osim navedenih i predmetima visoke korupcije, pranja novca, terorizma i ratnih zločina. Svi predmeti su preraspoređeni ostalim sudijama specijalnog i krivičnog odjeljenja, između ostalih i novoizabranim sudijama. Prema tome, sa radom u predmetima će se nastaviti bez prekidanja, osim vremena koje je potrebno sudijama da se upoznaju sa predmetima i formiraju nova sudska vijeća”.

Usporavanje se ne može izbjeći

Na pitanje da li može doći do zastoja u rješavanju predmeta, odnosno do odlaganja suđenja kao što je to bio slučaj u jeku pandemije koronavirusa tokom 2020. godine, Raković je rekla da je to neminovna posljedica.

”Neminovna posljedica odlaska sudija i izbora novih je odlaganje glavnih pretresa i prolongiranje trajanja predmeta koje su imali i imaju u radu, imajući u vidu veliki broj kompleksnih neriješenih predmeta, koji iziskuju određeno vrijeme potrebno za upoznavanje sa istima. Međutim, ne radi se o periodu koji može drastično uticati na dužinu trajanja postupka. Imajući u vidu činjenicu da su predmeti odmah dodijeljeni novim sudijama, to se očekuje da će, uz velike napore novoizabranih troje sudija i ostalih sudija kojima su preraspoređeni predmeti, te očekivanim izborom novih sudija, nastavak rada biti obezbijeđen uz usporavanje koje se ne može izbjeći”, pojasnila je Raković.

Bonus video: