Nova procjena bezbjednosti Miloševića zbog sumnjivog društva

Uprava policije i Agencija za nacionalnu bezbjednost na potezu nakon fotografija druženja štićene ličnosti, direktora Uprave prihoda i carina Rada Miloševića, sa Sofijom Bulatović koja je navodno članica kriminalne grupe Leona i Viktora Drešaja

57368 pregleda 136 komentar(a)
Milošević na utakmici sa navodnom članicom krimi-grupe Sofijom Bulatović, Foto: Tviter
Milošević na utakmici sa navodnom članicom krimi-grupe Sofijom Bulatović, Foto: Tviter

Zbog novih okolnosti i sumnjivog društva, Uprava policije (UP) tražiće od Agencije za nacionalnu bezbjednost da uradi novu procjenu bezbjednosti za direktora Uprave prihoda i carina Rada Miloševića, koji je štićena ličnost još od početka 2021. godine, saznaju “Vijesti” u vrhu UP.

Policija će to tražiti od ANB-a nakon što se na društvenim mrežama i medijima pojavilo nekoliko fotografija štićene ličnosti, Miloševića, u društvu Podgoričanke Sofije Bulatović, za koju se vjeruje da je u tajnom dijelu policijskog dokumenta - SOCTA 2021 zavedena kao član kriminalne grupe Tuzana Leona i Viktora Drešaja.

U zvaničnim odgovorima Uprava policije je potvrdila da policijski službenici Sektora policije posebne namjene obezbjeđuju bivšeg državnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova i aktuelnog direktora Uprave prihoda i carina, ali nijesu željeli da odgovore da li znaju za kontakte Miloševića sa navodnom članicom kriminalne grupe, kao i da li su ga upozoravali na problematično društvo.

Navode da je primarni cilj fizičko obezbjeđenje Miloševića.

”Shodno Zakonu o unutrašnjim poslovima (Sl. list Crne Gore, br. 70/2021) i članu 10 Vladine Odluke o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije (Sl. list Crne Gore, br 28/17 i 9/21), službenici Sektora posebne namjene obezbjeđuju direktora Uprave prihoda i carina Rada Miloševića. U obavljanju poslova obezbjeđenja štićenih ličnosti, primarni zadaci policijskih službenika su mjere neposrednog fizičkog obezbjeđenja - fizičke mjere zaštite, uz planiranje, koordinaciju i preduzimanje i drugih mjera zaštite, samostalno i u koordinaciji sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost u odnosu na djelokrug rada Agencije, odnosno poslove i zadatke koji se odnose na zaštitu štićenih ličnosti”, piše u odgovoru Uprave policije.

UP, zbog tajnosti podataka, nije odgovorila na pitanja “Vijesti” da li su službenici policije u pratnji Miloševića prijavljivali ili pisali službene zabilješke zbog ljetošnjih kontakata direktora Uprave prihoda i carina sa pripadnicom organizovane kriminalne grupe, te da li su o tome obavještavali i starješine Sektora za posebne namjene.

“Vijestima” nije odgovoreno ni da li UP ima zvaničnu evidenciju da je neko i na koji način upozoravao Miloševića da ga može ugroziti njegovo druženje sa navodnom članicom OKG-a, od koga je ugrožen i od koga mu prijeti opasnost, kao i da li sumnjivim kontaktima ugrožava živote policijskih službenika koji su zaduženi za njegovo obezbjeđenje...

”U odnosu na ostala pitanja ukazujemo da stepen zaštite, način vršenja poslova i mjere koje se preduzimaju u odnosu na štićene ličnosti, ali i sadržaj dokumenta koji pominjete, shodno zakonu, predstavljaju tajne podatke”, navodi Uprava policije.

Na Tviteru se 24. avgusta pojavila fotografija na kojoj je Milošević sa Sofijom Bulatović na košarkaškoj utakmici Crna Gora - Bosna i Hercegovina u SC “Morača”, i to baš u danu kada su “Vijesti” objavile podatke o kriminalnoj grupi Leona i Viktora Drešaja, u kojem piše da je upravo ona u dokumentu SOCTA zavedena kao članica OKG-a.

Nakon te, objavljene su i fotografije druženja Miloševića i Sofije Bulatović iz diskoteke “Top Hill”.

Dan kasnije, odlazeći premijer Dritan Abazović kazao je da je fotografija autentična, te da je ”jedino opravdanje koje može da ima Milošević u ovoj situaciji, da nije znao pored koga sjedi”.

Dritan Abazović
foto: Luka Zeković

Abazović je naglasio da je Milošević upozoren na sumnjivo društvo, te da je on to lično učinio.

Milošević je u reagovanju napisao da nije dobio nijednu zvaničnu informaciju o tome da Sofija Bulatović “pripada bilo kojoj kriminalnoj grupi”.

”Nijednu zvaničnu informaciju, nijednog državnog organa, službe ili institucije, koja bi mi dala do znanja da se radi o osobi koja pripada bilo kojoj kriminalnoj grupi, niti da je uključena u bilo kakvu kriminalnu aktivnost”, saopštio je Milošević.

On je naglasio da vjeruje da riječ o “pokušaju njegove diskreditacije na organizovan način”, te da se sve plasira otkako je javnosti poznat “njegov stav da sve cigarete koje se nalaze u Luci Bar treba da budu uništene”.

Od tog trenutka, ističe Milošević, počinje hajka protiv njega, koju je očekivao “jer je to prepoznatljivi obrazac ponašanja centara moći čije interese direktno pogađa ovakav moj stav”.

”Sofiju Bulatović inače poznajem dugi niz godina, iz vremena prije stupanja na javnu funkciju. Tako da ja u ovom slučaju nijesam radio ništa tajno i skriveno, niti imam namjeru bilo šta da krijem. Postavlja se dalje pitanje, ukoliko je ona zaista pripadnica organizovane kriminalne grupe, kako je mogla 2018. godine biti angažovana kao pripravnica u MUP- u, ukoliko se ima u vidu da se prilikom zapošljavanja u MUP- u i Upravi policije vrše bezbjednosne procjene”, naveo je u reagovanju Milošević.

On je naglasio da nezvanična informacija, koja se pojavila u medijima da se njeno ime navodi u SOCTA dokumentu - procjeni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori, za njega bila novina.

”Nijesam imao uvid u taj dokument i to ne mogu da komentarišem. Na osnovu dosadašnjeg iskustva, nijesam sklon da vjerujem svemu što pročitam u novinama”.

Policijsku pratnju Milošević je dobio u januaru 2021. godine kada je postao državni sekretar MUP-a, a u prva dva mjeseca spekulisalo se da je obezbjeđenje dobio mimo zvaničnih procedura. Uslijedila je izmjena Odluke o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije, prema kojoj je, na osnovu procjene UP, a kasnije i na osnovu procjene ANB-a, mogao dobiti zaštitu.

ANB ćuti o kontaktima Miloševića

Agencija za nacionalnu bezbjednost nije odgovorila “Vijestima” da li su upoznati da štićena ličnost ima kontakte sa Sofijom Bulatović koja je u policijskom dokumentu SOCTA zavedena kao član OKG-a.

Tajna služba nije dostavila podatke da li su Miloševića upozoravali na društvo, kao ni to da li postoji evidencija ili službene zabilješke sumnjivih kontakata direktora Uprave prihoda i carina...

”Vijesti” su ANB pitale i da li su tokom kontraobavještajne zaštite štićene ličnosti registrovali još neke sumnjive kontakte Miloševića.

Iz ANB-a je nedavno “Vijestima” odgovoreno da svaku štićenu ličnost obavještavaju ako se nađe u nesporednoj blizini onih koji mogu predstavljati prijetnju po njih u bilo kom smislu, ali da je na “onima koje čuvaju da li će poslušati njihove savjete”.

Cigarete, marihuana, kockanje...

”Vijesti” su nedavno objavile djelove dokumenta SOCTA 2021, a u kojem piše da braća Leon i Viktor Drešaj “dominantno organizuju šverc marihuane i cigareta, a u posljednje vrijeme i krijumčarenje kokaina”.

Podaci iz dokumenta su da su cigarete, zaplijenjene lani u magacinu u Botunu, vlasništvo klana Drešaja.

Istražitelji su došli do podataka da taj klan iz Tuzi ima čvrste veze s kriminalcima sa područja Albanije, te da sa njima i sarađuju u krijumčarenju marihuane, a evidentirali su i njihove poslove s ilegalnim kockanjem.

U dokumentu SOCTA piše, navodi izvor “Vijesti”, da je Sofija Bulatović članica klana, a njeno ime se pominjalo krajem 2018. godine, nakon što je u Roterdamu uhapšen Leon Drešaj, s kojim je ona tada bila u društvu.

Ona je nedugo prije toga završila pripravnički staž u Direktoratu za vanredne situacije MUP-a.

Bonus video: