Protest podrške načelniku Istražnog zatvora: Branimo se i od kriminalaca među nama

U Istražnom zatvoru nastavljeni pretresi - od pripadnika organizovanih kriminalnih grupa oduzeta još četiri mobilna telefona

26051 pregleda 19 komentar(a)
Uviđaj nakon bombaškog napada 1. decembra, Foto: BORIS PEJOVIC
Uviđaj nakon bombaškog napada 1. decembra, Foto: BORIS PEJOVIC

Protestom branimo sve koji časno rade a ugroženi su od “pravih” kriminalaca, ali i od kriminalaca iz državnog sistema, prevashodno iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i Uprave policije.

To je juče saopštio predsjednik Sindikata UIKS-a Milan Ilbašić, pozivajući sve slobodne građane da im se pridruže na skupu podrške njegovom kolegi Predragu Spasojeviću, koji je na meti bombaških napada.

”Ovim protestom mi svojim tijelima želimo odbraniti sve one koji se svojim radom bore za sve nas na način što sebe i svoje porodice izlažu gnijevu i revanšizmu kriminalaca iz kriminalnog miljea, kao i kriminalaca iz svih ostalih struktura društva i državnog sistema, sa akcentom na pripadnike UIKS-a i Upravu policije”, piše u saopštenju Sindikata UIKS-a.

Načelnik Istražnog zatvora, Spasojević, i menadžment UIKS-a tvrde da su bombaški napadi i prijetnje odmazda zbog zavođenja reda u toj instituciji i konstantnog oduzimanja ilegalnih predmeta - improvizovanih bodeža, mobilnih telefona....

Službenici Istražnog zatvora nastavili su pretrese u toj organizacionoj jedinici Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) i oduzeli još četiri mobilna telefona, saznaju Vijesti.

Prema istim informacijama, svi su oduzeti od pripadnika organizovanih kriminalnih grupa.

Spasojević je dva puta bio na meti napada - 30. novembra i 1. decembra. Prilikom prvog napada kašikara ubačena u njegovo dvorište nije eksplodirala, pa su se napadači vratili i dan kasnije. Te noći, najmanje dvojica napadača prošla su automobilom pored porodične kuće načelnika Istražnog zatvora, jedan je istrčao i bacio bombu ka njegovoj kući, a potom su pobjegli.

Snimci nadzornih kamera prikazuju da je eksplozivna naprava zakačila krošnju drveta, što joj je skrenulo putanju - eksplodirala je sa spoljnje strane ograde.

Bombu koja je prvo bačena Spasojević je u svom dvorištu pronašao 4. decembra.

Policija i tužilaštvo još nijesu rasvijetlili te napade, a u saradnji sa zatvorskim čuvarima danonoćno čuvaju Spasojevićevu kuću.

Prije nego se našao na meti bombaša, Spasojević je prijavio prijetnje.

Kada je pronašao neeksplodiranu kašikaru u svom dvorištu optužio je vrh Uprave policije i Tužilaštvo za nerad. Istakao je da ni u jednom slučaju dežurni tužilac nije izašao na lice mjesta da rukovodi uviđajem.

Istrage su se pokrenule sa mrtve tačke nakon što je vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke Maja Jovanović naložila rukovodiocu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici hitno postupanje, ali i tražila da preispita rad tužilaca kojima su dodijeljeni predmeti.

Nakon toga saopšteno je i da je zbog prijetnji Spasojeviću formiran predmet protiv pritvorenika Maria Miloševića, kojeg terete za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Iz tužilaštva nezvanično navode i da su nakon prve zaprimljene prijave preduzete brojne radnje u toj istrazi.

Ko je sljedeći?

Sindikat UIKS-a za 12. decembar najavio je protest podrške ispred zgrade Vrhovnog državnog tužilaštva, a objasnili su da su povod učestali napadi na pripadnike te ustanove, sa posebnim akcentom na posljednji bombaški napad, kuću Spasojevića.

Protest će tog dana početi u 15.30 časova, a predsjednik Sindikata UIKS-a Milan Ilbašić naglasio je da je okupljanje osim podrške, istovremeno i iskazivanje revolta zbog pasivnog rada nadležnih institucija ili njihovih pojedinaca.

U saopštenju dostavljenom medijima i oni su se osvrnuli na probleme na koje je Spasojević ukazao 4. decembra - da ga niko iz tužilaštva, do tog dana, nije pozvao da pita ko bi mogao biti nalogodavac i da li sumnja na nekoga...

”Tek nakon što ih je medijski prozvao, oni su ga pozvali da dođe i saslušali ga. Mislimo da je ovo nedopustivo i poražavajuće za našu državu. Da li svaki ovakav slučaj u Crnoj Gori treba da se ispituje tek pošto se digne medijska pompa, a tamo gdje je nema, neka ljudi stradaju”, piše u saopštenju.

Ilbašić je ocijenio da bombaški napadi na kuću načelnika Istražnog zatvora pokazuju “gdje smo” uprkos tome što političari “svakodnevno pričaju kako se ulazi u obračun sa organizovanim kriminalom i kako svi žele da iskorijene taj problem”.

”Imate časnog, poštenog i hrabrog čovjeka koji je i mislio da se krenulo u tu borbu i želi da da svoj doprinos u toj borbi i institucije pokažu da nema zaštite. Pokažu zato što nisu reagovale ranije i spriječile da do ovog ni ne dođe, jer su se imale određene informacije, po kojima se nije preduzimalo ništa. Da su te informacije shvaćene ozbiljno, bilo bi spriječeno bacanje bombi i svima nama bi bilo drago da živimo u takvoj državi gdje se pošten i častan rad cijeni i štiti. Ovako se pitamo ko je sljedeći i da li će imati sreće kao Predrag Spasojević i proći samo sa nekom manjom materijalnom štetom?”, saopštili su iz Sindikata UIKS-a.

“Svi u borbu protiv kriminala”

Ilbašić podsjeća da napad na Spasojevića nije i jedini na njegove kolege, već da je i u ranijem periodu na pojedine od njih pucano, da su im bacane bombe, paljena njihova vozila...

”Mislimo da je vrijeme da se više stane na kraj ovakvom odnosu prema našim službenicima i da se mnogo ozbiljnije pristupa našim problemima. Ovim protestom želimo da pokažemo da Predrag Spasojević ima podršku, da nije sam i da želimo da imamo zaštitu ove države kao što imaju sudije i tužioci. Jer kad u nama budete vidjeli sebe i nas budete štitili kao sebe, onda ćemo se svi osjećati bezbjedno i moći će da se ide ka nekoj svjetlijoj budućnosti”.

Pozvali su sveslobodne građane da im se se pridruže i “daju podršku opštoj borbi protiv kriminala u vidu podrške Predragu Spasojeviću”.

”Ovim protestom mi svojim tijelima želimo odbraniti sve one koji se svojim radom bore za sve nas na način što sebe i svoje porodice izlažu gnijevu i revanšizmu kriminalaca iz kriminalnog miljea, kao i kriminalaaca iz svih ostalih struktura društva i državnog sistema, sa akcentom na pripadnike UIKS-a i Upravu policije”, piše u saopštenju.

Bonus video: