DF: Mjere protiv Spasojevića nepravedne, motivisane razlozima izvan profesionalnih kvalifikacija

Iz DF-a su ocijenili da problem nije u ljudima kao što je on, već u sistemu gdje zatvor gubi odliku kaznene mjere i nema momenat resocijalizacije

10490 pregleda 15 komentar(a)
Foto: DF
Foto: DF

Iz Demokratskog fronta saopštili su da mjere Uprave za izvršenje krivičnih sankcija protiv načelnika Istražnog zatvora u Spužu Predraga Spasojevića nisu pravedne, već motivisane razlozima izvan profesionalnih kvalifikacija.

Poručili su i da Spasojevića podržavaju u njegovim nastojanjima.

"Sve su prilike da je Spasojević u težnji da Istražni zatvor privede svrsi pogodio u srž problema. Upravo se zato i našao na udaru kriminalnih grupa koje su izvršile bombaški napad na njega i njegovu porodičnu kuću", navodi se u njihovom saopštenju.

Dodali su i da su saglasni sa Spasojevićem da se borba protiv organizovanog kriminala i korupcije ne vodi kao što se dosada radilo i da su potrebne promjene strategije.

"Mnogi pritvorenici se ne resocijalizuju provodeći vrijeme iza rešetaka i nakon izlaska iz ZIKS-a ne postaju bolji i korisni članovi društva, nego ih sami ZIKS okrene krivičnim djelima. Nakon pritvora, oni na slobodi počnu da se bave nečasnim radnjama koje znaju da dobiju i ozbiljnije oblike nego što su bili razlozi njihovog pritvaranja", saopštili su oni.

Povezani članci

16. Decembar 2022.

Smijenjen Predrag Spasojević

Kako navode, naročito brine činjenica da svojim ponašanjem "oni loše utiču i na zatvorske čuvare i osoblje, te i oni uplivaju u vode nedozvoljenih aktivnosti, a za to ne snose nikakve sankcije".

U DF-u smatraju da je UIKS donijela ishitrenu odluku protiv Spasojevića koju treba dobro da preispita jer, kako kažu, problem nije u ljudima kao što je on, već u sistemu gdje zatvor gubi odliku kaznene mjere i nema momenat resocijalizacije.

"Prema tome, potrebni su hitni koraci promjene pristupa nadležnih institucija. Profesionalci moraju nastaviti sa svojim poslom, a država treba adekvatno da kažnjava one koji to zaslužuju. Još jednom da ponovimo, dajemo snažnu podršku Predragu Spasojeviću i svim ljudima sličnim njemu u ZIKS-u", piše u saopštenju.

Bonus video: