Boje se bjekstva ako budu slobodni

Optužnicom je predstavljeno da su 3. septembra 2020. godine, u selu Mokrine kod Herceg Novog, zajedničkim učestvovanjem u radnji izvršenja na podmukao način i iz koristoljublja ubili Simić

8725 pregleda 6 komentar(a)
Ostaju iza rešetaka: Detalj iz spuškog Istražnog zatvora, Foto: Luka Zekovic
Ostaju iza rešetaka: Detalj iz spuškog Istražnog zatvora, Foto: Luka Zekovic

Apelacioni sud odbio je žalbe branioca Zorana Marića i Radomira Delića da se puste na slobodu i potvrdio rješenje prvostepenog suda kojim je produžen pritvor tim optuženima za ubistvo kanadske državljanke Ljiljane Simić.

Optužnicom je predstavljeno da je Marić direktni izvršilac ubistva, a pritvor im je, između ostalog, produžen zbog straha od bjekstva.

”... Prvostepeni sud je kod produženja pritvora okrivljenima po pritvorskom osnovu iz čl.175 st.1 tač.1 ZKP, pravilno cijenio prirodu i težinu kazne koja bi okrivljenima mogla biti izrečena u konkretnom slučaju, a ovo imajuću u vidu težinu krivičnog djela za koja postoji osnovana sumnja da su izvršili, te navedene činjenice pravilno doveo u vezu sa činjenicom da je okrivljeni R. D. strani državljanin, državljanin BiH sa prebivalištem u V, BiH, odnosno da ima razvijene socijalne veze van teritorije Crne Gore od kojih može zatražiti i dobiti pomoć za slučaj bjekstva ili skrivanja, dok se okrivljeni Z. M. nalazio u bjekstvu i za istim je bila raspisana potjernica po kojoj je lišen slobode i izručen Crnoj Gori iz BiH, pa tek u ukupnosti navedenih činjenica izveo zaključak o postojanju okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva navedenih okrivljenih za slučaj da se nađu na slobodi”, navodi se u rješenju Apelacionog suda iz decembra 2022. godine.

Iznoseći odbranu pred sudom u decembru 2021. godine, okrivljeni Delić je izjavio da mu je žao što je Ljiljana Simić mrtva i što on kao građanin nije prijavio njenu smrt.

”Kada smo došli do tog mjesta gdje sve sve desilo, Marić mi je rekao da čekam na makadamskom putu i da pazim da neko ne naiđe. Nijesam htio da čekam i da im smetam, pa sam krenuo da se vratim nazad u auto. Nijesam znao da će Zoran da ubije Ljiljanu. Kada se vratio, pitao sam ga šta se desilo. Rekao je da šutim i da ja ništa ne progovaram: ‘Šuti, da ne bi završio kao Ljiljana’, rekao mi je Zoran. Bio sam izbezumljen i u šoku”, kazao je u odbrani Delić.

Okrivljeni Zoran Marić je na tom suđenju detaljno ispričao kako se upoznao sa Ljiljanom Simić. Naveo je da su Ljiljana i okrivljeni Delić zajedno pošli na Orjen…

Optužnicom je predstavljeno da su 3. septembra 2020. godine, u selu Mokrine kod Herceg Novog, zajedničkim učestvovanjem u radnji izvršenja na podmukao način i iz koristoljublja ubili Simić.

Navodi se da su zajedno došli do stambene zgrade u naselju Dobrota u Kotoru u kojoj je stanovala oštećena. Okrivljeni Marić je pod izgovorom da će da je povede u Herceg Novi i da joj pokaže prirodu i zalazak sunca, namamio oštećenu da sa njim i okrivljenim Delićem uđe i sjedne na mjesto suvozača navedenog vozila.

”Nakon čega su se obojica okrivljenih i oštećena istim vozilom kojim je upravljao okrivljeni Marić odvezli iz Kotora u pravcu Herceg Novog gdje se okrivljeni Marić uključio na magistralni put, a zatim i na makadamski šumski put do sela Mokrine. Nakon čega je na makadamskom putu zaustavio vozilo, da bi se obojica okrivljenih i oštećena Simić uputili pješačkom stazom preko obližnje livade, na čijem je dijelu okrivljeni Marić dao uputstva okrivljenom Deliću da na tom mjestu ostane i osmatra prema makadamskom putu i pazi da neko ne naiđe, što je okrivljeni Delić i prihvatio”.

Kako se navodi u optužnici, okrivljeni Marić je otpočeo raspravu sa oštećenom Simić, potom je oborio na zemljanu podlogu, nogama pritisnuo na grudni koš, a zatim objema rukama stezao za vrat i zadao joj više udaraca pesnicama ili mehaničkim oruđem u predjelu lica, nanoseći joj teške i po život opasne tjelesne povrede, od kojih povreda je kod oštećene nastupila smrt.

Nakon toga je okrivljenom Deliću obećao novčanu nagradu u iznosu između četiri i pet hiljada eura, koju bi mu isplatio po prodaji stana oštećene Simić Ljiljane, a da okrivljeni Delić zauzvrat ćuti o izvršenom krivičnom djelu i ne prijavljuje ga nadležnim organima, koju obećanu imovinsku korist je okrivljeni Delić i prihvatio.

Bonus video: