Tužilac traži 15 godina robije za Sujkovića

Okončano suđenje za ubistvo Njegoša Milanovića, oca petoro djece

8355 pregleda 2 komentar(a)
Davor Sujković ispred bjelopoljskog Višeg suda, Foto: Jadranka Ćetković
Davor Sujković ispred bjelopoljskog Višeg suda, Foto: Jadranka Ćetković

Presuda Davoru Sujkoviću (33) iz Berana, zbog ubistva sugrađanina Njegoša Milanovića (40), u bjelopoljskom Višem sudu biće izrečena 22. februara.

Prema optužnici Sujković je to učinio 15. decembra 2021. godine, u mjestu Budimlja.

Osim za krivično djela ubistvo, Sujković je optužen i za nanošenje lakših tjelesnih povreda Danilu Baboviću.

Sujković je kazao da duboko žali zbog događaja koji se desio.

”Ne znam da sam bilo koga prstom pipnuo, a ne da sam koga povrijedio”, kazao je Sujković.

Državni tužilac Slavenko Smolović je u završnim riječima kazao da je Sujković u odbrani istakao da ga je ispred kafane “Gradac” Milanović dva puta udario u predjelu glave, nakon čega je nakratko izgubio svijest, zbog čega se ne sjeća daljeg toka događaja.

Tužilac je ukazao i na kontradiktornosti u izjavi optuženog koji je u istrazi tvrdio da nije imao kod sebe nož, dok je na sudu kazao da je imao nož drvenih korica, sjećajući se da ga je odložio u blokove na stovarištu.

Nož je pronađen 29. januara iste godine, na stovarištu doo “Nikola”, u kojem je Sujković bio zaposlen. Na koricama noža, na čijem sječivu su se nalazili tragovi krvi Milanovića, podsjetio je tužilac, nađeni su DNK tragovi Sujkovića.

”Vještak medicinske struke dr Nemanja Radojević zaključio je da u medicinskoj dokumentaciji, te na osnovu povreda koje je navodno zadobio u vidu otekline na usni, Sujković nije mogao gubiti svijest, isključujući u potpunosti potres mozga, koji bi prouzrokovao takvo stanje, pa čak i uz stanje alkoholisanosti, od najmanje 1,30 a najviše 1,40 procenata. Vještak odbucent dr Miograd Šoć je u nalazu zaključio da je smrt Milanovića nasilna i ubilačkog porijekla, nastala kao posljedica trokratnog direktnog dejstva vrha i oštrice aktivno zamahnutog mehaničkog oruđa - tri uboda, tipično nožem”, kazao je tužilac.

Tužilac je na kraju zatražio kaznu zatvora od 15 godina, kao i 10 mjeseci zbog nanošenja lake povrede Baboviću.

Punomoćnica oštećene porodice, sestra stradalog Milica Milanović, kazala je da je optuženi najprije nožem usmrtio njenog brata, pa onda otišao do stovarišta da sakrije dokaze.

”Jasno je da odlazak do stovarišta udaljenog oko 300 metara od kafane iziskuje vrijeme kao i odlazak do toaleta, a potom iza kamiona, u blokovima sakriva nož, kako se krivično djelo ne bi otkrilo. Kada je predmetnim nožem nanosio povrede mom bratu ispoljio je upornost, iako je znao da datom radnjom može izazvati smrt, što je i htio”, kazala je Milanović, dodajući da je njegova odbrana sračunata na izbjegavanje krivične odgovornosti.

Ona je rekla da zahtijeva najstrožu kaznu, jer je Sujković “uništio 30 članova porodice i petoro djece lišio oca”.

Sujkovićev branilac Vidomir Bošković kazao je da nakon svih izvedenih dokaza nije dobijen odgovor na najznačajnija pitanja, od kojih je glavno - ko je i po kojim okolnostima lišio života Milanovića.

Rekao je da je nakon iscrpne analize svjedoka zaključio sumnjivim da niko, ali baš niko od 20 saslušanih osoba nije vidio trenutak kada je Milanović napadnut nožem i lišen života.

Podsjetio je da se Sujković ne sjeća dijela događaja nakon što ga je Milanović udario po glavi.

”Tvrdio je da se tog dijela ne sjeća, samo se sjeća onog kada je pošao do stovarišta, gdje je ostavio nož koji je posjedovao, ne znajući da je istim Milanović lišen života, već je to čuo od drugih, koji su ga pozvali telefonom, pa je s obzirom da je posjedovao takav nož, isti smjestio u blokove”, kazao je advokat Bošković.

Podsjetio je da je DNK vještačenjem na dršci noža nađen biološki materijal treće osobe, čiji identitet nije otkriven, što sve stvara sumnju ko je treća osoba i da li je ona mogla biti u posjedu noža i izvršiti krivično djelo.

.

Bonus video: