Jovanović: Kako je moguće da je državljanima Južne Koreje omogućeno da se brane sa slobode, a Božoviću nije

"Lica koja su puštena da se brane sa slobode su uhapšena prilikom pokušaja napuštanja Crne Gore sa lažnim dokumentima dok se Milo Božović nalazio u svom porodičnom domu"

6114 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Predsjednik Skupštine opštine Budva Nikola Jovanović pitao je kako je moguće da je državljanima Južne Koreje omogućeno da se brane sa slobode a da se predsjedniku Opštine Milu Božoviću određuje pritvor do dva mjeseca.

Božoviću je danas za još dva mjeseca produžen pritvor odlukom krivičnog vanraspravnog vijeća Višeg suda. Božović je uhapšen 13. aprila, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, zbog optužbi da je stvorio kriminalnu organizaciju, a sumnjiče ga i da je učestvovao u najmanje tri transporta kokaina.

"Osnovni sud u Podgorici prihvatio je ponudu državljana Južne Koreje Do Kvona (32) i Hon Čand Juna (37) od po 400.000 eura i odredio da se oni nakon uplate ovih iznosa puste na slobodu. To znači da će se oni u daljem postupku braniti sa slobode. Prema njima je određena i mjera nadzora - zabrana napuštanja stana, koju će izvršiti policija, a ukoliko pobjegnu ili prekrše mjeru nadzora, jemstvo propada. Istovremeno se odlukom Višeg suda predsjedniku Opštine Budva određuje pritvor do dva mjeseca i ne prihvata se odluka SO Budva i peticija preko 4.000 građana da mu se odredi blaža mjera obezbjeđenja. Lica koja su puštena da se brane sa slobode su uhapšena prilikom pokušaja napuštanja Crne Gore sa lažnim dokumentima dok se Milo Božović nalazio u svom porodičnom domu. Izgleda da je najveći problem što je za pet godina napuštao Crnu Goru uglavnom službeno, 55 puta, i svaki put se vraćao u Budvu, gdje živi i obavlja funkciju predsjednika", naglasio je Jovanović.

Osnovni sud u Podgorici prihvatio je danas ponudu državljana Južne Koreje Do Kvona (32) i Hon Čand Juna (37) od po 400.000 eura i odredio da se oni nakon uplate ovih iznosa puste na slobodu.

Oni će se u daljem postupku braniti sa slobode.

Prema njima je određena i mjera nadzora - zabrana napuštanja stana, koju će izvršiti policija, a ukoliko pobjegnu ili prekrše mjeru nadzora, jemstvo propada i unosi se u poseban razdjel budžeta za rad sudova.

Na navedeno rješenje, nezadovoljna strana ima pravo žalbe u roku od tri dana.

Do Kvon i Hon Čand Jun uhapšeni su krajem marta na podgoričkom aerodromu, a Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici optužilo ih je da su počinili krivično djelo falsifikovanje isprave.

Bonus video: