Medenica neće o mogućoj smjeni

Predloženo razrješenje šefice Višeg državnog tužilaštva zbog neprimjerenog uticaja na podređene kolege

12784 pregleda 36 reakcija 6 komentar(a)
Može da angažuje branioca: Medenica, Foto: Savo Prelević
Može da angažuje branioca: Medenica, Foto: Savo Prelević

Rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva Lepa Medenica kazala je “Vijestima” da nije upoznata sa predlogom za njeno razrješenje i da zbog toga neće komentarisati tu temu.

Novinarku “Vijesti” uputila je na Tužilački savjet, čijim članovima je prekjuče dostavljen predlog za njenu smjenu zbog navodnog nezakonitog uticaja na podređene kolege u slučaju ukidanja zabrane za ulazak u Crnu Goru optuženim srpskim kriminalcima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

Pitanje smjene Medenice pokrenuo je ministar pravde Marko Kovač, nakon burne sjednice skupštinskog Odbora za pravosuđe na kojoj je otvoreno pitanje ponašanja tužilaca i policajaca u slučaju Belivuk, kada su Nikola Boričić (ODT) i Vukas Radonjić (SDT) teško optužili koleginicu.

Njegov predlog dostavljen je disciplinskom tužiocu, koji je, nakon postupka, predložio razrješenje.

U optužnom predlogu piše da je Medenica vršila uticaj na tadašnjeg osnovnog državnog tužioca Radonjića, na način što ga je pozvala nakon ponoći i “na grub i neprimjeren način, suprotno odredbama Zakona o Državnom tužilaštvu, zahtijevala od njega da pusti na slobodu Sašu Đurovića i Aleksandra Boškovića”.

Ti policaci prethodno su uhapšeni zbog sumnje da su ukinili zabranu kojom je do tada onemogućeno da Belivuk i Miljković legalno uđu u državu, kao bezbjednosno interesantne osobe.

Na skupštinskom tijelu saslušano je više tužilaca, funkcionera policije i Vlade, a zbog činjenice da je neko otvorio granicu za pripadnike kavačkog klana, koji su par mjeseci ranije, prema optužbama, direktno učestvovali u ubistvu dvije osobe u Crnoj Gori.

Belivuk
Belivukfoto: TV Vijesti

Tužilac Radonjić pred poslanicima tada je kazao da iz Uprave policije nisu poslušali njegov, najprije usmeni nalog da se uhapse dva službenika te institucije, navodno odgovorna za to, a da ga je, nakon što je dao i pisani nalog za lišenje slobode, oko ponoći nazvala Medenica, tražila mu da pusti te službenike UP i optužila ga da postupa nezakonito.

Njegove riječi potvrdio je i Boričić, tadašnji šef Osnovnog državnog tužilaštva, ustvrdivši da ga je ta ista koleginica tri puta zvala bezuspješno tražeći istu stvar, a da se nakon njega okomila na Radonjića...

Boričić tvrdi da ne zna ni kako je Medenica u noći 13. oktobra 2021. godine saznala za taj predmet, istovremeno je optužujući da je sve činila po nalogu tadašnjeg vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca Dražena Burića...

Medenica tada nije “Vijestima” odgovorila da li je tražila da se na slobodu puste policajci uhapšeni u tom predmetu, ali je optužila Boričića da na sjednici Odbora izgovorio “notorne neistine”, a Radonjića da je pred poslanicima samo djelimično govorio istinu.

Istovremeno je rekla da je posebno zabrinjava to što ju je premijer Dritan Abazović označio kao zaštitnika najvećeg kriminalnog klana u Crnoj Gori, ocjenjujući da to čini zbog “svog očiglednog nepoznavanja pravnih propisa, a i zlonamjerno, ubirajući političke poene”.

Belivuk i Miljković optuženi su i da su i u Crnoj Gori učestvovali u više ubistava. U to vrijeme, Sektorom za borbu protiv kriminala rukovodio je Zoran Lazović, dok je glavni specijalni tužilac bio Milivoje Katnić. Lazovićev sin, tajni agent i policajac Petar Lazović uhapšen je pod optužbom da je službene aktivnosti podredio kavačkom kriminalnom klanu, kojem su pripadali optuženi Beograđani.

Abazović je na sjednici odbora aludirao da je direktni krivac za otvaranje granice Zoran Lazović i pozvao novinare da ispitaju u kakvim su porodičnim odnosima taj bivši policajac i tužiteljka Medenica.

Tužilački savjet sazvaće posebnu sjednicu

“Vijestima” je iz Vrhovnog državnog tužilaštva potvrđeno da je disciplinska tužiteljka podnijela optužni predlog i tražila razrješenje tužiteljke Lepe Medenice.

Pitanje njene smjene otvoriće se na posebnoj sjednici Tužilačkog savjeta, a odlučuje se većinom glasova članova tog tijela.

Medenica može angažovati branioca da je zastupa u tom slučaju.

Bonus video: