Ponovo odloženo ročište za kontrolu optužnice u predmetu "Plantaže": Advokati sumnjaju u predsjednike sudova

Advokatica Bojana Franović je navela da predsjednik Višeg suda Boris Savić ne može da odlučuje o ovoj optužnici jer je učestvovao u odlukama o žalbi na odluku istražnog sudije podgoričkog Višeg suda za ovaj predmet

6894 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada u kojoj se nalazi Viši sud, Foto: Luka Zeković
Zgrada u kojoj se nalazi Viši sud, Foto: Luka Zeković

Ročište za kontrolu optužnice koje je za danas bilo zakazano u Višem sudu u Podgorici, u predmetu "Plantaže" ponovo je odloženo.

Advokatica Bojana Franović i advokat Marko Radović zatražili su izuzeće predsjednika Vrhovnog i Apelacionog suda, kao i predsjednika Višeg suda Borisa Savića.

Naveli su da sumnjaju u njihovu nepristrasnost.

Ročište za kontrolu optužnice u ovom predmetu do sad je bilo odlagano više puta.

Franović je navela da Savić ne može da odlučuje o ovoj optužnici jer je učestvovao u odlukama o žalbi na odluku istražnog sudije podgoričkog Višeg suda za ovaj predmet.

Dodala je da je odluka o pritvoru samo prepisana i ukazala na njene manjkavosti.

Takođe zatražila je da o ovom današnjem zahtjevu za izuzeće Savića ne odlučuje predsjednik Apelacionog suda, ukazujući i na manjkavosti koje smatra da je on počinio, a koje su takođe vezane za ovaj predmet i žalbe na određivanje pritvora.

Dodala je da se od odluke za njen zahtjev izuzme i vd predsjednice Vrhovnog suda jer se protiv nje vodi provjera od strane Agencije za sprečavanje korupcije.

"Ja sam lično po drugom predmetu predala protiv nje prijavu Ministarstvu pravde kako bi se odradilo pravosudno ispitivanje", izjavila dodala je Franović.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ranije je podiglo optužnicu protiv šest bivših rukovodilaca u kompaniji "Plantaže" koji se terete za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Optužnicom su obuhvaćeni: Veselin Vukotić, Đorđije Rajković, Sead Šahman, Duško Perović, Božo Mihailović i Verica Maraš.

"Oni su optuženi da su od 24. decembra 2019. do 23. aprila 2020. godine u Podgorici, kao odgovorna lica u oštećenom privrednom društvu 13. Jul-Plantaže AD, zloupotrijebili svoj položaj u pogledu raspolaganja tuđom imovinom i nijesu vršili svoju dužnost, pa su tako pribavili privrednom društvu “OMP-Engineering” DOO protivpravnu imovinsku korist koja prelazi iznos od četrdeset hiljada eura, a oštećenom nanijeli imovinsku štetu", istakao je ranije specijalni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

SDT navodi da je usljed djelimičnog izvršenja očigledno štetnog poravnanja, privrednom društvu "OMP Engineering" pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 384.672,40 eura, a oštećenom društvu nanesena šteta.

Za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju koje je predmet optužnice je zakonom propisana kazna zatvora od dvije do deset godina.

"Specijalno policijsko odjeljenje, po nalogu državnog tužioca, a u skladu sa Zakonom o oduzimanji imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, preduzima mjere i radnje za otkrivanje i identifikovanje imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, kako bi se protiv okrivljenih eventualno pokrenula finansijska istraga", naveo je ranije Radonjić.

Bonus video: