Milovića u Srbiji terete za šverc 991 kg kokaina: "Ovu smo pukli, šta je tu je"

Okrivljeni se optužnicom terete da su od 2019. do 2. avgusta 2022. godine učestvovali u transportu kokaina prekookeanskim brodovima iz Ekvadora u luku Roterdam, tamo ga preuzimali i prenosili na skrivene lokacije u zemljama Evropske unije

41835 pregleda 11 komentar(a)
Milović, Foto: Screenshot/Libertas Press
Milović, Foto: Screenshot/Libertas Press

Pred Posebnim odjeljenjem Višeg suda u Beogradu u petak će biti nastavljeno pripremno ročište u postupku protiv kriminalne grupe, na čijem se čelu nalazio odbjegli crnogorski policajac Ljubo Milović, prenosi portal RTCG.

Milović je poznat javnosti kao blizak saradnik vođe "kavačkog klana" Radoje Zvicera.

Prema optužnici Tužilaštva Srbije u koju je Portal RTCG imao uvid, Milović je dao nalog da se nabavi i utovari na brod 991 kilogram kokaina.

Okrivljeni se optužnicom terete da su od 2019. do 2. avgusta 2022. godine učestvovali u transportu kokaina prekookeanskim brodovima iz Ekvadora u luku Roterdam, tamo ga preuzimali i prenosili na skrivene lokacije u zemljama Evropske unije.

"U svrhu transporta i prodaje na području Evrope, a koja opojna droga je oduzeta od strane policije Ekvadora, što proizilazi iz isprava pribavljenih u postupku međunarodne pravne pomoći, u krivičnim stvarima materija Sky ECC", piše u tekstu optužnice.

Navodi se da je pribavljena komunikacija između okrivljenih članova grupe preko te aplikacije, gdje se navodi da je Milović imao nadimak "Oficir".

Droga je u Ekvadoru zaplijenjena 22. novembra 2020. godine, a komunikacija koju je tužilaštvo zabilježilo u aplikaciji datira od 23. novembra.

Okrivljeni članovi su komunicirali o detaljima akcije u kojoj je zaplijenjena droga, a čak se i navodi link iz ekvadorskih medija u kom se opisuje policijska akcija. U pitanju je tekst portala "El Comercio", gdje je iznose detalji kako je policija zaplijenila tu drogu.

Detalji prepiske: "Isplovili smo, momci, sve je ok"

Korisnik SKY aplikacije kodnog naziva "Polar" u 14: 44 sati piše: "Isplovili smo momci, sve je ok, braćo", na šta "Oficir" (Tužilaštvo tvrdi da je to Milović) odgovara: "Top, top, top". Međutim, nedugo potom, prema komunikaciji pojavljuje se problem, jer su policajci ušli na brod i počeli pretres.

"Polar" o tome piše: "Gledam video od posla, gdje je kutija podignuta na brod i posle toga je došla inspekcija i spustili su kutiju, nije ni odrukana, ni ništa, već je u pitanju loša sreća."

Korisnik "Oficir" na to kaže: "Pravo da ti rečem, ne vjerujem u lošu sreću. Od toliko kutija spuštit' našu i još reći da je sve ok..."

Nedugo potom, "Polar" kaže: "Grdno, da ne može grđe ovo ovako". Kasnije je dodao: "Ovo je bruka".

"Oficir" na to odgovara: "Nemam komentar".

U komunikaciju se uključio i korisnik "Paćino" riječima: "Dojava sigurno", a "Polar" komentariše: "Dojava, po meni ništa drugo ne može biti".

"Kako god, ovu smo pukli, idemo dalje, šta je tu je", piše u poruci.

Osumnjičeno još osmoro

Osim Miloviću u odsustvu će se suditi i Strahinji Kutlešiću i Aleksandru Milojeviću jer su nedostupni pravosudnim organima Srbije.

Daniel Jovanović, Dušica Jovanović, Milivoj Kišić, Miodrag Pamučina, Milan Krstović i Živojin Filipović, takođe su osumnjičeni da su članovi kriminalne grupe.

Bonus video: