Savjet: Uprava policije da odustane od zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv Milice Živković

"Uprava policije posjeduje znanje, iskustvo i sve potrebne kapacitete da zaštiti žrtve nasilja, jasno ih razlikujući od nasilnika"

3608 pregleda 7 komentar(a)
Savjet za građansku kontrolu rada policije, Foto: Screenshot
Savjet za građansku kontrolu rada policije, Foto: Screenshot

Savjet za građansku kontrolu rada policije je preporučio Upravi policije da odustane od zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv Milice Živković iz Kolašina i o tome obavijesti nadležni sud.

"Uprava policije posjeduje znanje, iskustvo i sve potrebne kapacitete da zaštiti žrtve nasilja, jasno ih razlikujući od nasilnika. Savjet u svoj praksi od 2005. godine svega je nekoliko puta izdao sličnu preporuku", ističe se u saopštenju Savjeta koje potpisuje predjednik, advokat Zoran Čelebić.

Kolašinka Milica Živković (25) kazala je ranije da je Sud za prekršaje u Bijelom Polju proglasio krivom zbog, kako tvrdi, pokušaja da se, u noći između 3. i 4 avgusta, “odbrani od nasrtaja stranog državljanina E. U. (29), na Trgu Vukmana Kruščića”.

Predsjednik Suda za prekršaje u Bijelom Polju, sudija Alija Beganović saopštio je danas da je taj sud donio zakonitu odluku povodom događaja u Kolašinu, na osnovu optužnog akta-zahtjeva i izvedenih dokaza u toku postupka.

Vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke Tatjana Begović zatražila je provjeru postupanja dežurnog državnog tužioca Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju, koji se juče izjasnio povodom događaja u Kolašinu, saopšteno je iz Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT).

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) saopštila je sinoć da očekuje da nova Vlada predloži Zakon o vetingu da kadrovi kao što je Beganović nikada više ne dijele pravdu kao što je to urađeno u slučaju Milice Živković.

Bonus video: