DPS: Kovač, po direktivi iz Beograda, donio političku odluku o neizručenju srpskog državljanina

"Podsjećamo da se Vukotić tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a ekstradicija se može izvršiti između međusobno priznatih država, što je slučaj sa Crnom Gorom i Kosovom", naveli su iz DPS-a

5951 pregleda 16 komentar(a)
DPS, Foto: DPS
DPS, Foto: DPS

Odluka ministra pravde Marka Kovača kojom je odbio zahtjev Kosova o izručenju državljanina Srbije Momčila Vukotića radi gonjenja za krivično djelo, a koji je uhapšen u Crnoj Gori i nalazi se u ekstradicionom pritvoru, ni pravno ni politički nije dobra, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Oni su kazali da ovime ukazuju da je "kao razlog za takvu odluku Kovač naveo kršenje člana tri Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, kao i sumnju da Vukotić može biti politički gonjen".

Takvo pravno tumačenje, smatraju u DPS-u, ni u kom slučaju ne stoji, prije svega jer je sud razmatrao eventualnu povredu Evropske konvencije i donio odluku o izručenju Vukotića.

Drugi razlog zbog kojeg Kovač nije smio donijeti ovakvu odluku, naveli su oni, jeste sama težina krivičnog djela

"Podsjećamo da se Vukotić tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a ekstradicija se može izvršiti između međusobno priznatih država, što je slučaj sa Crnom Gorom i Kosovom. Kada izrečeno uzmemo u obzir, a poznajući podaničku poziciju Vlade Crne Gore i njenih ministara, zaključak je da je Kovač donio političku odluku, zasnovanu na tehničkom sprovođenje direktive koju je dobio iz Beograda", saopšteno je iz DPS-a.

Bonus video: