Ministarstvo: Uprava za ljudske resurse nije dobila podatke iz registra kaznene evidencije za Kandić Perović

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede navodi da je ministar kao starješina državnog organa u zakonskoj obavezi da donese odluku o izboru kandidata sa dostavljene liste za izbor kandidata i pošalje Vladi na saglasnost

16297 pregleda 48 reakcija 48 komentar(a)
Vladimir Joković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Foto: Boris Pejović
Vladimir Joković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.11.2023. 11:02h

Uprava za ljudske resurse nije dobila nikakve podatke iz registra kaznene evidencije za Draganu Kandić Perović, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Glavnoj inspektorki za poljoprivredu, vino i ribarstvo i sekretarki u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dragani Kandić Perović juče je određeno zadržavanje do 72 sata nakon saslušanja u podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT).

Kandić Perović je uhapšena 17. novembra zbog sumnje da je zloupotrijebila službeni položaj i uzimala mito od onih čije je nezakonite postupke trebalo da sankcioniše.

"Vijesti" su juče ujutro objavile da su policijski inspektori, prema informacijama izvora uključenog u istragu, pretresom njene kuće pronašli nekoliko desetina hiljada eura, čije porijeklo će morati da dokaže.

U akciji Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici i policije, kojom je rukovodila tužiteljka Ivana Petrušić Vukašević, uhapšen je i veterinarski inspektor Marko Šekarić.

Njega ODT takođe tereti da je zloupotrijebio službeni položaj i uzimao mito od kompanije koja posluje u industriji proizvodnje mesa.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na čijem je čelu lider Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković saopštili su da pružaju punu podršku i saradnju Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) i Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) u vezi sa jučerašnjom akcijom koju su sproveli protiv određenih državnih službenika tog Ministarstva i drugih pravnih i fizičkih lica.

"U cilju što bržeg i efikasnijeg rešavanja cjelokupne situacije, kao i u cilju sprečavanja narušavanja ugleda našeg Ministarstva, želimo da demantujemo i pojasnimo određene navode koji su se pojavili u svim medijima, a u vezi sa navodnim unapređenjem gospođe Dragane Kandić Perović od strane ministra Vladimira Jokovića i Vlade Crne Gore", ističe se u saopštenju.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede su dodali da je Kandić Perović dugogodišnji je službenik tog Ministarstva i jedan od prijavljenih kandidata za interni oglas objavljen od strane Uprave za ljudske resurse za potrebe Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za poziciju glavnog inspektora za poljoprivredu, vino i ribarstvo.

"Cjelokupan postupak, u skladu sa važećim propisima, sprovela je Uprava za ljudske resurse koja prilikom kontrole dokumentacije svih prijavljenih kandidata obavezno provjerava da li se kandidati nalaze u registru kaznene evidencije. Kako za istu nisu dobili ikakve podatke iz registra kaznene evidencije, a kako je ispunjavala i ostale opšte i posebne uslove za zasnivanje radnog odnosa u državnim organima, samim tim nisu postojale ni zakonske smetnje za njeno prijavljivanje na navedeni interni oglas, nakon čijeg sprovođenja je od strane Uprave za ljudske resurse ministru Jokoviću dostavljena lista za izbor kandidata, na kojoj se našla samo gospođa Kandić Perović kao jedini kandidat koji je zadovoljio sve uslove predmetnog oglasa", piše u saopštenju.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede navodi da je ministar kao starješina državnog organa u zakonskoj obavezi da donese odluku o izboru kandidata sa dostavljene liste za izbor kandidata i pošalje Vladi na saglasnost, kao sastavni dio zakonske procedure jer Zakon o državnim službenicima i namještenicima propisuje da "glavnog inspektora, uz saglasnost Vlade, postavlja starješina državnog organa".

"Tako su u ovom slučaju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ministar Vladimir Joković i Vlada Crne Gore, maksimalno ispoštovali sve zakonske procedure i korake u cilju donošenja odluke o postavljenju glavnog inspektora, koja odluka na kraju nije ni donijeta, iako se u medijima uporno potencira kako je gospođa Kandić Perović imenovana na sjednici Vlade za glavnu inspektorku za poljoprivredu, vino i ribarstvo, kao što su neistiniti i navodi medija da je ista i sekretarka Ministarstva. Jedina tačna informacija je da koleginica Kandić Perović trenutno obavlja poslove načelnice direkcije za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva, sa ovlašćenjem za vršenje inspekcijskog nadzora", piše u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Iz tog Vladinog resora su poručili da što se tiče konkretnog slučaja i jučerašnje akcije ODT-a i Uprave policije, osumnjičenom proizvođaču nijesu isplatili premiju za 2023. godinu iz razloga što je u poslednje dvije godine uvedena nova procedura da se za najveće proizvođače i za one koji se procijene kao sumnjivi na teren šalje superkontrola koja je uvijek u različitom sastavu i formira se na predlog ministra.

"Tek poslije superkontrole i utvrđenog stvarnog stanja vrši se isplata premija. Otežavajuća okolnost u ovoj godini je to što Crnoj Gori ozbiljno prijeti afrička kuga svinja, koja je zastupljena u svim zemljama u regionu i pojavom jednog slučaja morala bi biti uništena cijela populacija svinja u datom regionu. Kako zakon nalaže, a koji se odnosi na sprečavanje prenosa bolesti afričke kuge, na farmama svinja je dozvoljen ulaz samo ovlašćenim licima uz adekvatnu opremu. Sve ovo je onemogućilo izlazak superkontrole, bez koje svakako navedeni proizvođač ne bi bio isplaćen", kazali su iz ministarstva na čijem je čelu Joković.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede navodi i da želi da se zahvali službenicima ODT-a i Uprave policije na maksimalno korektnom i profesionalnom sprovođenju svog dijela posla i izvršavanja zakonskih procedura i obaveza.

"Čvrsto smo saglasni da svako za koga se osnovano sumnja da je prekršio zakon i za koga se to i dokaže, treba i mora biti procesuiran i adekvatno sankcionisan i stojimo svim organima na raspolaganju za dalju saradnju u cilju ispunjavanju zajedničkog zadatka", zaključuje se u saopštenju.

Napomena: U prethodnoj verziji teksta objavljenoj juče pisalo je da Kandić Perović trenutno obavlja poslove načelnice Direkcije za savjetodavne poslove u oblasti biljne proizvodnje. Tako su tada saopštili iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Iz tog ministarstva danas su poslali ispravku saopštenja.

Bonus video: