Pavićević operisan, jedan nasilnik u bjekstvu

Policija identifikovala dvojicu Nikšićana koji su u noći između 2. i 3. decembra napali i teško povrijedili sugrađanina Boška Pavićevića

40433 pregleda 127 reakcija 37 komentar(a)
Pavićević nakon operacije, Foto: Privatna arhiva
Pavićević nakon operacije, Foto: Privatna arhiva

Ljekari Kliničkog centra dva sata su juče operisali Nikšićanina Boška Pavićevića, teško povrijeđenog u brutalnom napadu u centru grada pod Trebjesom, u noći između 2. i 3. decembra. Njegovo zdravstveno stanje je stabilno, ali će zbog teškog preloma vilice sedmicama biti pod nadzorom ljekara, rekao je isti sagovornik, saznaju Vijesti od izvora bliskog povrijeđenom.

Pavićević je u napadu teško povrijeđen - slomljena mu je vilica, polomljeni zubi, iščašeno rame...

Odgovornim za nasilje nad njim policija je juče označila dvojicu tinejdžera iz Nikšića - Miloša (19) i Matiju Stanišića (18).

Iz Uprave policije saopštili su da su devetnaestogodišnjaka uhapsili, dok je godinu mlađi Matija Stanišić u bjekstvu.

Građanski aktivista Pavićević napadnut je u noći između subote i nedjelje, nakon što je grupu tinejdžera upozorio da ne zlostavljaju pse lutalice, ne čupaju cvijeće na Trgu slobode i ne turiraju automobilom po trgu, koji je inače pješačka zona.

Kamere zabilježile napad

Vijestima su dostavljena dva snimka - na jednom se vidi početak napada, ali i da je vandale razjarilo što ih Pavićević snima.

Tokom snimka koji traje nepun minut, više osoba kreće ka Pavićeviću, ali djevojka i jedna muška osoba iz te grupe pokušavaju da ih urazume.

Jeda od onih koje je Pavićevićeva kamera snimila, a koji je na sebi imao crnu jaku, crnu majcu sa bijelom aplikacijom i farmerke, tražio je od sugrađanina da obriše snimak i to nakon što su prethodno nekoliko puta pitali: “Što snimaš?”.

Dok je taj građanski aktivista odgovarao da neće, i pitao što je problem, taj muškarac, srednjeg rasta i tamne kose, prišao mu je i udario ga šakom u predjelu glave.

Na drugom snimku sa nadzornih kamera, koji prikazuje dio napada, vidi se komešanje grupe osoba, udarci, ali i da jedna osoba pada na pločnik, nakon čega nasilnici bježe...

Uprava policije juče je zvanično potvrdila ono što su Vijesti objavile prije dva dana - da je u napadu lakše povrijeđen i Dušan Radojičić.

Kamere snimile nasilje
Kamere snimile nasiljefoto: Vijesti

Taj Podgoričanin u nedjelju veče, nakon što je portal Vijesti objavio informaciju o napadu, novinarki Vijesti rekao je da ni na jedan način nije učestvovao u događaju, već da je samo očevidac.

“Službenici Regionalnog centra bezbjednosti ‘Centar’ - Odjeljenja bezbjednosti Nikšić identifikovali su i procesuirali lica koja su juče fizički napala B.P. i D.R. koji su tom prilikom zadobili povrede. Naime, policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Nikšić su postupajući po prijavi, a u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvom, preduzeli niz mjera i radnji u cilju rasvjetljavanja navedenog događaja koje su rezultirale identifikovanjem osumnjičenih. Policija je lišila slobode M.S. (19) zbog sumnje da je izvršio krivično djelo nasilničko ponašanje u sticaju sa krivičnim djelom teška tjelesna povreda, dok se lice M.S. (18) nalazi u bjekstvu i za njim policija intenzivno traga zbog sumnje da je izvršio ista krivična djela”, saopšteno je iz Uprave policije.

Pavićević nakon napada
Pavićević nakon napadafoto: Facebook/Ivana Čogurić

Kazali su da je, u toku sprovedene kriminalističke obrade, prikupljen veći broj obavještenja od građana, izuzet i pregledan video nadzor sa lica mjesta...

“Sveukupne preduzete aktivnosti rezultirale su rasvjetljavanjem činjeničnog stanja predmetnog krivičnog djela”, zaključili su iz UP.

Dragićević: Društvo mora reagovati prije nego neko pogine

Nakon hapšenja osumnjičenog za napad na Pavićevića, građanski aktivista Aleksandar Dragićević na društvenoj mreži Fejsbuk poručio je da se zapitamo kakvu državu ostavljamo i kome.

“Ne smijemo dozvoliti da se ova priča završi na par dana medijskih naslova, institucije moraju reagovati. Društvo mora reagovati dok neko ne pogine zbog svog djelovanja, slobode govora ili aktivizma”, kazao je on.

Dragićević je istakao da su aktivisti svi savjesni i odgovorni građani koji ukazuju na anomalije u društvu.

Nasilje nad Pavićevićem osudili su i čelnici nikšićke Opštine i Skupštine opštine, ali i više građanskih aktivista.

“Moramo se učiti toleranciji, razgovoru i mirnom rješavanju problema koji među nama postoje”, napisao je nedugo nakon što se saznalo za napad predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.

Predsjednik SO Nikšić Nemanja Vuković poručio je da se ne smije dozvoliti da nasilje odnese pobjedu nad zakonom i istinom, niti da nasilnici dijele pravdu...

“Najoštrije osuđujem besramni čin nasilja nad građanskim aktivistom Boškom Pavićevićem... Nikšić i Crna Gora ne smiju dozvoliti da nasilje odnese pobjedu nad zakonom i istinom, niti da nasilnici dijele ‘pravdu’, kao što je bio slučaj u decenijama za nama. Bošku želim brz oporavak, uz uvjerenje da će batinaši biti adekvatno kažnjeni”, poručio je on.

Bonus video: