Odbijeno jemstvo od preko pola miliona eura za Kovačevića: Garantovano imovinom koja je pod lupom SDT?

Ova nova odluka je uslijedila nakon što je Apelacioni sud Crne Gore ukinuo prethodno rješenje Višeg suda u Podgorici kojim je prihvaćeno jemstvo za ukidanje pritvora

14074 pregleda 2 komentar(a)
Kovačević, Foto: Boris Pejović
Kovačević, Foto: Boris Pejović

U ponovnom postupku odbio Viši sud u Podgorici odbio je jemstvo za bivšeg direktora Uprave za nekretnine okrivljenog Dragana Kovačevića od 539.590 eura u nekretninama da bi se branio sa slobode, potvrdila je "Vijestima" samostalna savjetnica za odnise sa javnošću Marija Raković.

Ova nova odluka je uslijedila nakon što je Apelacioni sud Crne Gore ukinuo prethodno rješenje Višeg suda u Podgorici kojim je prihvaćeno jemstvo za ukidanje pritvora bivšem direktoru Uprave za nekretnine Dragana Kovačevića od 539.590 eura u nekretninama.

Nezvanično saznajemo da je Apelacioni sud ukinuo rješenje jer je Kovačević garantovao imovinom koja je pod lupom Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i predmet je finansijske istrage koja je pokrenuta protiv bivšeg direktora Uprave za nekretnine.

Optužnicom je predstavljeno da je okrivljeni Dragan Kovačević izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a stav 1 u vezi stava .6 KZCG, a okrivljeni Ana Lakićević-Grdinić, Veselin Tomašević, Krsto Pavićević, Danilo Jovanović, Danko Kovačević, Sanja Popović I Aleksandar Boljević krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a stav 2 u vezi stave 1 i 6 KZCG.

Okrivljeno pravno lice “Geo & Arh” doo Podgorica krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a stav 2 u vezi stava 1 i 6 KZCG u vezi sa članom 5 Zakona o odgovornosti pravnih lica za krivična djela.

Dodaje se da je okrivljena Ana Lakićević Grdinić pod tačkom a, b, c i e optužnice izvršila produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, Dragan Kovačević pod tačkom a,b, c i e izvršio produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja, zatim krivično djelo protivpravno zauzimanje zemljišta i krivično djelo iznude putem podstrekavanja.

Okrivljeni Danilo Jovanović izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja, kao i Veselin Tomašević, dok je optužnicom predstavljeno da je okrivljeni Krsto Pavićević izvršio krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju u sticaju sa krivičnim djelom falsifikovanje isprave.

Danko Kovačević krivično djelo utaja poreza i doprinosa, okrivljeni Dalibor Knežević izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja, dok su okrivljeni Aleksandar Boljević i okrivljena Sanja Popović krivično djelo iznude u saizvršilaštvu. Pravno lice “Geo & Arh Projekt” doo Podgorica izvršilo je krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju u sticaju sa krivičnim djelom faslifikovanje isprave.

Bonus video: