Lične kupovali, glasače snimali - policajci i kavčani u izbornoj trci u Nkšiću 2021.

Ljubo Milović tvrdio je da su nikšićki biznismeni Davidović i Kosanović kupovali lične karte za DPS, da bi oslabili nekadašnji DF. Davidović nije odgovarao na pozive, Kosanović tvrdi da nikada nije radio nezakonito i traži da tužilaštvo hitno utvrdi činjenice. “Mislim da mogu dosta i da ih vodim da glasaju. Kupim sat sa kamerom i na izbore vodim sve jedno po jedno”, piše Andrijašević na Skaju Miloviću

82193 pregleda 185 reakcija 58 komentar(a)
Detalj nakon lokalnih izbora u Nikšiću (arhiva/ilustracija), Foto: Luka Zekovic
Detalj nakon lokalnih izbora u Nikšiću (arhiva/ilustracija), Foto: Luka Zekovic

Nikšićki biznismeni kupovali su lične karte za Demokratsku partiju socijalista (DPS) kako bi oslabili Demokratski front (DF), saradnici kavačkog klana spremali su se da snimaju šta “njihovi” glasači zaokružuju, ali i obećavali najbolje cijene za one što im prodaju glas.

To proizilazi iz poruka koje je bivši policajac Ljubo Milović razmjenjivao sa jednim pripadnikom kriminalnog klana putem kriptovane Skaj aplikacije, uoči lokalnih izbora u gradu pod Trebjesom 2021. godine.

U porukama dostavljenim crnogorskim istražiteljima, on sagovorniku objašnjava da ne brine jer i nikšićki biznismeni Miodrag Daka Davidović i Zdravko Kosanović zapravo kupuju lične karte za DPS, a sve kako bi oslabili nekadašnji savez DF.

To čini, nakon što mu izvjesni Andrijašević porukama traži da pojačaju plaćanje za lične karte, “jer Kosanović plaća po 300”.

“Kosanović kupuje za 300 e. Treba odma’ reagovat brat”, piše taj Nikšićanin.

Milović mu odgovara da je to laž i da je sad pričao “sa ovima”: “Po 200 je dogovor, 180-200... Za tvoju informaciju, nikom ne pričaj, Kosanović i Daka kupuju za nas. Dog. je napravljen. Naši su im dali pare da napadaju DF, da ih oslabe. Nijesu ni pare imali, naši im dali sve”, tvrdi Milović...

Kosanović: Sve da se ispita

Davidović nije odgovarao na pozive i poruke novinara, a Kosanović je Vijestima rekao da poziva Tužilaštvo da sve istraži.

“Povodom vašeg poziva da dam izjavu na navodne transkripte razgovora između članova kavačkog klana, želim da vam kažem sljedeće: S obzirom da ne znam detaljnu sadržinu tih razgovora, osim u dijelu kojm ste me informisali tel putem, pozivam Specijalno državno tužilaštvo, a i istovremeno stavljam im se na raspolaganju, da se što prije utvrde svi detalji i okolnosti povodom tog slučaja, a vama mogu odgovorno da kažem da, ne da nijesam uzeo jedan cent, od bilo koje organizovane kriminalne grupe, naprotiv, dugi niz godina, kako ja tako i g. Davidović, živjeli smo u izgnanstvu u susjednoj državi, pod stalnom bojazni za naše živote i živote naših porodica... Uvijek sam i vama na raspolaganju”, odgovorio je Kosanović Vijestima.

Kosanović
Kosanovićfoto: Privatna arhiva

Iz Uprave policije, ali ni Specijalnog državnog tužilaštva nijesu odgovorili Vijestima - da li ispituju i te navode odbjeglog pripadnika takozvanog policijskog narkokartela.

Malo o drogi, malo o politici

Nikšićanina koji razgovara s Milovićem na kriptovanoj telefonskoj aplikaciji, SDT označava osobom koja je 6. januara 2021. godine upravo od tadašnjeg policajca kupila kilogram kokaina.

Njih dvojica, međutim, osim o narko poslovima, često su tokom 2020. i 2021. godine razgovarali o politici i izborima, prilikama među kontroverznim nikšićkim biznismenima i njihovom uticaju...

U februaru 2021. godine, nepun mjesec prije lokalnih izbora u Nikšiću, Milović, sakriven iza Skaj nika, pita Nikšićanina: “Možeš li šta ličnih završavat”...

Dobija odgovor: “Brate, mislim da mogu”, a Milović mu poručuje - “Gledaj sve što možeš”...

“Samo ne znam šta, kako, još niko ništa ne priča”, piše Andrijašević.

“Platiće se sve. Kupuju uveliko”, poručuje mu Milović.

Nikšićanina tada zanima koliko se plaća, ali i mora li sugrađanima da oduzima sva dokumenta i dobija odgovor: “Lična i pasoš”.

“Mislim da mogu dosta i da ih vodim da glasaju, kupim sat sa kamerom i na izbore vodim sve jedno po jedno. A zvaše Duško i Brano da nas časte tu po 500 e prije neki dan. Ja ne uzeh. Reko’ tu sam vazda, ali glupo da uzimam 500 e”, piše on 18. februara 2021. godine.

Milović mu odgovara da je dobro što nije uzeo 500 eura, i objašnjava da će pitati po koliko da plaćaju, ali da će se platiti svakom dobro...

Ljubo Milović
Ljubo Milovićfoto: Vijesti

“Aj vidi, mislim da mogu dosta završit. Nisam nikad, al’ msm da bi mogao”, šalje Nikšićanin.

“Radi na tome. Neće, koliko vidim, žaliti para”, poručuje Milović i dobija odgovor da suprotni tabor kupuje lične karte - “Naročito Dakini”...

Najbolju cijenu obećaj

Tada se interesuje i je li Branislav Mićunović tih dana napao Kosanovića i “šamarao ga”...

“Nisam čuo. Znam da se Brano vozika tuda. Brano je ostarao”, odgovara Milović i dodaje da zbog toga više ne igra značajnu ulogu.

“Dobar je Daka sa Branom. On je zvao da se ne dira prije izbora”, piše Milović.

Sagovornik ga tada ponovo pita koliko treba da daju za lične karte, a to ga zanima i nakon četiri dana. Milović tada traži spisak i uči ga da svima obeća najbolju cijenu.

“Platiće se svima. Obećaj dobro. Najbolju cijenu će imat. Napravi spisak. Moramo ih kroz bazu provjeriti”, savjetuje ga Milović.

Nikšićanin mu govori da će onaj ko želi da proda ličnu, prodati bilo kome i predlaže Miloviću da u Nikšiću napadnu svog čovjeka, kako bi se “napravila frka”..

“Treba ovoga Damjana u NK malo prebit. On je naš. Al da se frka digne”, piše on.

Napadi na aktiviste

Tokom prepiske oko šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu, Milović i Andrijašević tih dana intenzivno pišu i o izbornim zbivanjima u Nikšiću, napadima na aktiviste Demokratskog fronta, praćenju tada opozicionih poslanika...

Posljednjeg dana februara, Milović pita Nikšićanina kakva je situacija i konstatuje da će Demokrate ponovo u koaliciju sa Markom Kovačevićem, nosiocem liste Za budućnost Nikšića.

“Daka nam je vađenje”, piše Andrijašević, ali potom i dodaje da s njim ionako niko neće.

On Milovića pita za tadašnjeg načelnika Odjeljenja bezbjednosti Nikšić Dragoljuba Pekovića, i to kakav je čovjek i je li Srbin, a potom predlaže:

“Treba’ si viđet da im izranjavamo nekog od ovih. Ove što se ku*če, što im obezbeđenje glume”...

Milović odgovara da bi to uradio, ali da se “ku*vaju ovi naši”...

Istog dana Milović traži spisak onih što će prodati ličnu kartu i objašnjava:

“Kad prođe spisak provjeru, dam ti pare, ti podijeliš i uzmeš im dokumenat. Vidi ko je raspoložen, pošalji imena, provjerimo, damo im pare i dokumenta stoje do završetka. I ovi će davati po 150-200, ima izuzetaka, dava se i 500 kad je neko baš tvrd a ima ih dosta u familiju”.

Osam dana pred održavanje izbora, Milović se interesuje za novi spisak i dobija objašnjenje da je odmah isplaćivao novac za lične karte:

“Po 200 e im davao koliko i meni daju... Davao sam ođe ovima kako donese ko i isplatim odma’ jer te nesreće kad donesu da prodaju, odma’ pare traže”.

Milović mu odgovara da je i on plaćao po 200 eura i da je do 6. marta kupio nekih 50 ličnih karata...

Konstatuje i da Grahovo dobijaju, ali i da nije optimista za Nikšić:

“Ovi naši kažu dobija se, možda i sami, da im niko ne treba. Ja nisam optimista lično”, piše Milović.

Nikšićanin mu odgovara: “Ako spustimo izlaznost”...

Na izborima u Nikšiću, održanim u martu 2021, koalicija “Evropski tim za Nikšić”, okupljena oko Demokratske partije socijalista (DPS) kojom je tada upravljao Milo Đukanović, osvojila je 40,4 odsto glasova (18 mandata), koalicija “Za budućnost Nikšića”, koju je predvodio Demokratski front (DF), dobila je 25,9 odsto (11 mandata), listu Demokrata “Mir je naša nacija” glasalo je 23,2 odsto građana (10 mandata), koaliciju “Crno na bijelo” Građanskog pokreta (URA) podržalo je 4,5 odsto građana (jedan mandat), a Narodni pokret Miodraga Dake Davidovića 3,3 odsto (jedan mandat).

Vlast su formirali DF, Demokrate i GP URA, a DPS, koji je do tada upravljao Nikšićem, preselio se u opoziciju.

Organizovali doček: Rekao sam momcima da ih izvižde

Pripadnici kavačkog klana, koji su tada bili u sastavu Uprave policije, organizovali su na Grahovu “doček” tadašnjem ministru poljoprivrede Aleksandru Stijoviću i savjetnici tadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića, u to vrijeme čelnici pokreta “Ne damo Nikšić” Gordani Radović.

O tome, Milović piše 24. februara 2021. godine, kada Andrijaševiću javlja da je organizovao da na Grahovu “izvižde premijera i ministra poljoprivrede”...

“Danas idu na Grahovo u radnu pisjetu premijer i ministar Simović. Rekao sam nekim momcima da ih izvižde... Ne Simović, pobrkah, Stijović, no ne bi greška bila Simovića da izvižde”, piše Milović 24. februara 2021. godine.

Andrijašević mu kasnije tog dana piše da je gledao video sa Grahova, a Milović odgovara:

“Sad sam bio gore da im podijelim para”...

“Je l’ bio rukoljub?”, pita Nikšićanin, a Milović mu odgovara da nije, već samo Stijović...

Stanovnici Grahova tog dana izviždali su Stijovića i Radović...

“Ako dođu ovi iz DF-a, njih ćemo baš da isprozivamo”, piše Milović.

Kolega iz klana odgovara mu da ih moraju sačekati, ali im je taj plan propao, jer su kasno saznali kada dolaze na Grahovo.

Andrijašević 25. februara pita idu li iz Demokratskog fronta na Grahovo, a onda obavještava Milovića da su već tamo.

“Sad bih sa Duškom, kaže Carević i oni dolaze. Sad su gore... Sad mi Duško reče”, piše taj Nikšićanin.

Milović mu odgovara da je zadužio ljude iz Demokratske partije socijalista (DPS) da ga obavijeste, ali da to nisu učinili...

“Rekao sam bio ovima iz DPS da mi jave ako budu čuli da dolaze. Niko mi ništa javio nije”, žali se Milović.

Bonus video: