Pavličić: Uredbom sa povratnim dejstvom se krši Ustav

"Član 147 Ustava predviđa da samo pojedine odredbe zakona, mogu imati povratno dejstvo, ako to zahtijeva javni interes"

5700 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
pavličić, Foto: Privatna arhiva
pavličić, Foto: Privatna arhiva

Glavnom uredniku Vijesti obratila se zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentina Pavličić, povodom jučerašnjeg teksta "Kraj za Valentinu Pavličić".

Njenu izjavu prenosimo integralno:

"Juče sam iz medija saznala da su na "telefonskoj sjednici po hitnom" i moze se reći neformalnom postupku jer pojedini ministri i nisu bili u toku, usvojene izmjene i dopune Uredbe koje regulišu pitanje broja mandata Zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava. Sam postupak je sproveden na hitan i može se reći na netransparentan način i preko Vijesti objavljen senzacionalistički sa vrlo upitnim naslovom tekst koji je ustvari svima i otkrio "pravnu" pozadinu za donošenje ovih izmjena.

No ono što najviše nije profesionalno jeste što niste kontaktirali i mene kada o meni pišete jer da jeste upoznala bih vas sa sljedećim:

Član 147 Ustava predviđa da samo pojedine odredbe zakona, mogu imati povratno dejstvo, ako to zahtijeva javni interes. Uredba ne može imati povratno dejstvo.

Dovoljno je samo ovo navesti i laiku a ne stručnoj javnosti da shvati da ovakva uredba nije u skladu sa Ustavom Crne Gore.

Resorni ministar pravde je na nacionalnoj televiziji to i pojasnio izjednačavajuci razloge takvih izmjena sa riječima „neophodnih promjena u pravosuđu, da je to stvar prakse i nečeg što nam sugerišu međunarodni partneri vezujući to za nečije treće mandate“.

Odmah da budem jasna, poštujem i podržavam sve promjene i izmjene koje se zakonito i pravno i na demokratski način ispravno sprovedu u čemu nas i podržavaju i naši evropski i međunarodni partneri.

Međutim, svojom izjavom i obrazloženjem navedenih izmjena, resorni ministar pravde je poistovjetio poziciju Zastupnika sa nosiocima pravosudnih funkcija na mandate iz čega se izvodi zaključak o nepoznavanju ovog sui generis resora što moram reći nije dobro za interese države Crne Gore.

Nadalje pokazao da ne poznaje Ustav jer da to zna takvu Uredbu ne bi predložio.

Sve države imaju svoje Zastupnike - Vladine Agente koji štite državne interese pred ovim međunarodnim sudom i njihov rad se ne veže za određene političke procese i želim da vas upoznam da ne postoji uporedna praksa da su njihovi mandati i vrijeme za koje zastupaju ograničeni, kao što i u unutrašnjem pravnom sistemu nijesu ograničeni mandati zaštitnika imovinsko pravnih interesa, već to isključivo i jedino zavisi od toga da li ti pojednci obavljaju svoj posao zakonito, pravno utemeljeno i profesionalno kako na domaćem tako i međunarodnom nivou. Za to se kao osnov uzimaju godišnji izvještaji o radu i učinak koji se postiže a što se svake godine blagovremeno dostavlja i Vladi i Skupštini Crne Gore.

Svi dosadašnji izvještaji iza kojih stoji moj rad su ocjenjivani veoma pozitivnom ocjenom a zaključci i preporuke usvajani i implementirani kao i rezultati postignuti na nacionalnom nivou, širenjem svijesti i standarda koje nam se kroz presude šalju od strane ESLJP. Ja sam sigurna da je to dobro poznato resornom ministru i bez obzira da li se to dopadalo ili ne mora se poštovati.

Kriterijumi i osnovi za smjenu i razrešenje Zastupnika su jasno normirani propisima koji su u pravnom prometu i obuhvataju sve situacije te stoga opet moraju biti poštovani. Izmjenama propisa o ograničavanju mandata i retroaktivna primjena u praksi se ne moze primijeniti osim u situacijama kada to nalaže javni interes (i to mora biti jasno i precizno navedeno) što u konkretnom slučaju nije, jer propusta u radu nije bilo.

Upravo zaštitni mehanizmi sigurnosti završetka određenih mandata na koji su postavljeni pojedinci i postoje kako bi uredno obavljali svoj posao i radne zadatke bez te vrste pritiska.

Konačno pravno sam sigurna da suprotno ne moze izdržati test pred bilo kojom ozbiljnom sudskom instancom a o međunarodnom nivou da ne govorimo jer je to žargonom Strazbura rečeno well-established case. Konacno kao sto sam gore navela to štiti i član 147 Ustava.

Konačno resorni ministar je dužan da upozna širu stručnu a i laičku javnost šta su to konkretno sugerisali – zamjerili naši međunarodni partneri i koji, a ovo posebno uzevši u obzir činjenicu da je Evropska Komisija tokom svih godina mog mandata moj rad i rad Kancelarije kojom rukovodim ocjenjivala veoma uspješnim i što je dobro poznato svima u Vladi.Takođe moj rad je ocjenjivan i od Savjeta Evrope kroz radna tijela čiji sam član pa je najblaže rečeno začuđujuća tvrdnja ministra o sugerisanju ograničenja mandata od strane međunarodnih partnera.

Radi vjerodostojnosti, potpuno sam spremna da položim račune svog rada i pred ovom Vladom što mi je i profesionalna dužnost ali kroz analizu dosadašnjeg mog rada i učinaka ali svakako se neću sloziti sa pravnom akrobacijom koja je započeta u okviru našeg nacionalnog pravnog sistema jer sam čitav svoj profesionalni vijek posvetila odbrani prava i pravde i zaštiti ljudskih prava u domenu mojih nadležnosti".

Bonus video: