Poništiće oglas za tužioce u VDT-u?

Gazivoda tvrdi da bi takav ishod bio najpravedniji, kako ne bi bila oštećena ni doskorašnja članica savjeta Sanja Jovićević, ali ni ostali pretendenti za pozicije u toj krovnoj tužilačkoj instanci

46510 pregleda 38 reakcija 13 komentar(a)
Detalj sa sjednice Tužilačkog savjeta, Foto: Luka Zekovic
Detalj sa sjednice Tužilačkog savjeta, Foto: Luka Zekovic

Član Tužilačkog savjeta Siniša Gazivoda pisao je tom tijelu sugerišući da bi najpravednije bilo da se poništi oglas za tri tužilačka mjesta u Vrhovnom državnom tužilaštvu, kako se eventualnom eliminacijom ili dozvoljavanjem da specijalna tužiteljka Sanja Jovićević dođe na intervju ne bi povrijedila njena ili prava ostalih kandidata.

Ukoliko Tužilački savjet prihvati njegov predlog i poništi oglas, na taj način, tvrdi, ne bi došlo do povrede prava prijavljenih tužilaca, jer bi se svi sadašnji kandidati mogli prijaviti na ponovnom oglasu...

“Predlažem da Tužilački savjet razmotri ovo pitanje, te da nakon njegovog rješavanja nastavi ili ne nastavi proceduru po oglasu”, naveo je Gazivoda.

Dopis člana TS iz reda uglednih advokata stigao je uoči današnje sjednice tog tijela, a jedna od tački dnevnog reda je i intervju sa kandidatima, koji su se prijavili na oglas raspisan još 22. juna 2021. godine.

Pozvao kolege da se izjasne o predlogu: Gazivoda
Pozvao kolege da se izjasne o predlogu: Gazivodafoto: Luka Zeković

Na konkurs su se prijavili specijalna tužiteljka Jovićević, sadašnji rukovodilac ODT-a Podgorica Duško Milanović, tužilac iz Kolašina koji je sada upućen u ODT Ulcinj Vojislav Grujić i tužiteljka iz Nikšića Vjera Mićunović. Kandidaturu je prvobitno dostavila i tužiteljka Vesna Jovićević, ali je u međuvremenu penzionisana.

Jovićević je od 5. avgusta 2021. godine bila članica TS, ali je posljednjeg dana novembra 2023. podnijela ostavku na članstvo u tom tijelu, kako bi mogla da napreduje. Kao predstavnica tužilačke organizacije u TS, to joj zakonski nije dozvoljeno.

Tužiteljka je,međutim, kandidaturu za napredovanje podnijela prije nego je birana za članicu Savjeta.

Potrebno tumačenje

Gazivoda je u pismu naveo da je prije otvaranja intervjua sa kandidatima potrebno da to tijelo zauzme stav tumačenjem sadržine odredbe člana 27 Zakona o Državnom tužilaštvu.

Njime je propisano da za vrijeme trajanja mandata u Tužilačkom savjetu, član TS iz reda državnih tužilaca ne može biti biran u državno tužilaštvo višeg stepena ili za rukovodioca državnog tužilaštva...

“U ranijoj praksi Tužilačkog savjeta, ali i Sudskog savjeta (Zakon o Sudskom savjetu i sudijama u članu 17 sadrži komplementarnu normu) koja je ispitana od strane Upravnog suda Crne Gore, zauzet je stav da je zakonit izbor ranijeg člana Savjeta u situaciji kad podnese ostavku prije podnošenja prijave na oglas, te da je podnošenje prijave uslovljeno prethodnim podnošenjem ostavke (presude Upravnog suda Crne Gore poslovnih oznaka U.br. 4523/21 i U.br. 2672/21). U konkretnom slučaju situacija je drugačija. Kandidatkinja Sanja Jovićević nije bila članica TS u trenutku raspisivanja oglasa, podnijela je ostavku prije sprovođenja intervjua, ali je u međuvremenu preko dvije godine bila članica TS. Da je zauzimanje jasnog stava po ovom pitanju neophodno upućuje i zapažanje iz posljednjeg Izvještaja Evropske komisije za Crnu Goru u kojem je izražena zabrinutost povodom poštovanja predmetne zakonske odredbe u slučaju kada je Tužilački savjet određivao v. d. VDT-a nakon podnošenja ostavke na članstvo u TS”, navodi Gazivoda.

Ocijenio je da činjenica da je Jovićević više od dvije godine od raspisivanja oglasa bila članica TS-a može kod drugih kandidata da izazove sumnju u pogledu njene eventualne prednosti u postupku izbora, odnosno sumnju u nepristrasnost članova Tužilačkog savjeta prilikom odlučivanja.

“Sa druge strane, kako je izvještaj o blagovremenosti i potpunosti prijava sačinjen još u julu 2021. godine, prije nego je kandidatkinja Jovićević postala članica Tužilačkog savjeta, to se čini pravno neodrživim da ona u ovoj fazi postupka bude eliminisana iz procedure”, piše u pismu Gazivode.

Detalj sa sjednice Tužilačkog savjeta
Detalj sa sjednice Tužilačkog savjetafoto: Luka Zeković

Konstatovao je da bi najispravnije tumačenje postojeće zakonske odredbe bilo da član Tužilačkog savjeta ne može biti biran za državnog tužioca od strane TS-a, ukoliko obavlja dužnost člana sve od momenta raspisivanja oglasa do momenta donošenja odluke.

“Međutim, Upravni sud je u pomenutim odlukama dao drugačije tumačenje, odnosno, ostavio širi prostor i utvrdio da je preduslov za podnošenje prijave podnošenje ostavke na članstvo u Savjetu, tj. po stavu Upravnog suda u skladu je sa predmetnom odredbom ukoliko je član Savjeta glasao za raspisivanje oglasa. U tom kontekstu, smatram da je moguće, ali i ispravno, zauzeti stav da odredba člana 27 onemogućava izbor ukoliko se član Savjeta prije podnošenja ostavke prijavio na oglas za napredovanje/izbor ili ukoliko je nakon prijave na oglas za napredovanje/izbor postao član TS”, navodi on.

Popuna uoči izbora VDT-a

Zbog čega je oglas, koji je raspisan još 22. juna 2021. godine, čekao dugo na realizaciju veliko je pitanje, a upućeni tvrde da nije pravedno ni to što popunjavanje Vrhovnog državnog tužilaštva TS organizuje u susret najavljenom izboru vrhovnog državnog tužioca.

Većina u tužilačkoj organizaciji, tvrde nezvanični sagovornici, smatra da je taj posao trebalo da sačeka novog VDT-a, koji bi kao predsjedavajući TS-a imao uticaja na izbor najužeg kruga tužilaca u krovnoj tužilačkoj instanci.

Kako tužiteljka Maja Jovanović, kao predlog TS-a, 21. decembra nije dobila podršku u Skupštini, uslijediće drugi krug glasanja, na kojem će poslanici osim za Jovanović glasati i za drug dva kandidata Milorada Markovića i Suzanu Mugošu.

Za izbor u drugom krugu glasanja potrebna je tropetinska većina, odnosno 49 glasova poslanika.

Marković navodno ima najveće šanse da bude izabran za šefa tužilačke organizacije.

Boričić izabran za zamjenika ODT-a Podgorica

Tužilac Nikola Boričić izabran je za zamjenika Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici.

On je većinsku podršku dobio od kolega na sjednici državnih tužilaca ODT-a Podgorica, koja je održana u utorak 9. januara ove godine.

Boričić i tužiteljka Maja Knežević bili su kandidati za mjesto zamjenika rukovodioca.

Na sjednici Boričić je dobio podršku osam tužilaca, dok je Knežević imala dva glasa, a troje su se izjasnili kao uzdržani.

Boričić je i u januaru 2021. bio biran za zamjenika rukovodioca, a kako nije bilo rukovodioca u punom mandatu, on je više od godinu rukovodio najvećim tužilaštvom u Crnoj Gori.

I Milanović tražio odlaganje

I rukovodilac ODT-a Podgorica, ali i kandidat za napredovanje u Vrhovno državno tužilaštvo Duško Milanović, pisao je Tužilačkom savjetu - tražeći da se zbog njegovog zdravstvenog stanja na nekoliko dana odgodi današnji intervju.

Intervju sa prijavljenim kandidatima predviđen je tačkom 4 dnevnog reda današnje sjednice TS-a.

Bonus video: