Gašoviću produžen pritvor za još tri mjeseca

Gašović je uhapšen 20. decembra 2023. godine zbog sumnje da je počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini (BiH) 1992. godine

8140 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vrhovni sud Crne Gore produžio je za još tri mjeseca pritvor policajcu Zoranu Gašoviću, okrivljenom za zločin protiv čovječnosti.

"Vijeće Vrhovnog suda Crne Gore, odlučujući o predlogu Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore Kti-S.br.24/23 od 15. marta 2024. godine za produženje pritvora protiv okrivljenog Z.G. donijelo je Rješenje da se okrivljenom produži pritvor za još tri mjeseca, odnosno do 20. juna 2024. godine. Vijeće Vrhovnog suda u sastavu sutkinje Seke Piletić kao predsjednice vijeća i sudija Zorana Šćepanovića i Milenke Seke Žižić kao članova vijeća, produžilo je pritvor okrivljenom Z.G. zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 427 Krivičnog zakonika Crne Gore", ističe se u saopštenju.

Oni su dodali da je Gašoviću "pritvor određen Rješenjem sudije za istragu Višeg suda u Podgorici 21. decembra 2023.godine, a produžen Rješenjem vijeća tog suda 19. januara 2024. godine, tako da po Rješenju Vrhovnog suda Crne Gore pritvor može trajati do 22. juna 2024.godine do 11:23 časova".

Gašović je uhapšen 20. decembra prošle godine zbog sumnje da je počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini (BiH) 1992. godine.

Prema tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), on je zločin počinio 1992. godine na teritoriji opštine Hadžići.

Gašović je od 1996. godine policajac u Centru bezbjednosti Nikšić, a prema pisanju brojnih basanskohercegovačkih medija, odgovoran je za brojna ubistva, pljačke, otimačine...

Vijesti su o ulozi Gašića na ratištu još 2016. godine tražile odgovore zvaničnih organa u Crnoj Gori i BiH, ali tada je rečeno da su provjere u toku.

“Upoznati smo sa navodima iznesenim u medijima, vršimo određene provjere i kontaktiraćemo kolege u Crnoj Gori”, saopštila je "Vijestima" u januaru 2016. godine Adisa Karačić iz Tužilaštva BiH.

Pitanja a i odgovori uslijedili su nakon što je jedna tamošnja novinska agencija objavila informaciju da u nikšićkoj policiji radi Zoran Gašović, (koji se ranije prezivao Gašević), navodno nekadašnji glavni isljednik i upravnik hadžićkog logora “Garaža”.

Tada je objavljeno da se za Gašovića vežu brojna pojedinačna ubistva u logorima i van njih, ali i da je bio poznat i po pljačkama, otimačini, švercu robom, kao i da je prodavao zarobljene Bošnjake i Hrvate.

Prema istim informacijama, njega su svjedoci optuživali i za ubistvo više stanovnika Donjih Hadžića, ali za 14 ubijenih Hadžićana koji su ekshumirani na Igmanu iz masovne grobnice Đurđevača.

Bonus video: