Može li sud brže od advokata?

Sud pokušava da preduhitri okrivljene i njihove advokate i na vrijeme okonča postupak kako pripadnici navodne kriminalne grupe Zvicera ne bi bili pušteni na slobodu

21320 pregleda 13 komentar(a)
Kašćelana sprovode na saslušanje u Specijalno državno tužilaštvo (SDT), Foto: Luka Zekovic
Kašćelana sprovode na saslušanje u Specijalno državno tužilaštvo (SDT), Foto: Luka Zekovic

Viši sud pokušava da preduhitri okrivljene i njihove advokate i na vrijeme okonča postupak kako pripadnici navodne kriminalne grupe Radoja Zvicera, ne bi bili pušteni na slobodu zbog zakonskih mogućnosti i eventualnog nedonošenja prvostepene presude u roku od tri godine od podizanja optužnice.

To su i konstatovali iz podgoričkog suda, nakon što su svi branioci okrivljenih napustili sudnicu tokom kontrole optužnice za ubistva Damira Hodžića i Adisa Spahića.

“Radi se o predmetu u kojem je šest okrivljenih u pritvoru, koji nakon podnošenja optužnice već traje šest mjeseci, a koji prema sadašnjim zakonskim rješenjima može trajati najduže tri godine”, piše u saopštenju suda.

Branioci su odlučili da napuste sudnicu nakon što je Viši sud razdvojio postupak u odnosu na tri osobe iz optužnice koje se nalaze u inostranstvu, kako bi prema ostalih 28 okrivljenih nastavili postupak.

Advokat Miloš Vuksanović potom je zatražio izuzeće sudskog vijeća, ali je taj predlog odbijen, jer je ocijenjeno da vodi ka odlaganju ročišta.

“Nakon toga, većina branilaca je izrazila želju da napusti ročište, te su svi prisutni okrivljeni, prije izlaska branilaca izjavili da im otkazuju punomoćje i da će angažovati nove branioce, odnosno braniti se sami, a što su i nakon izlaska advokata iz sudnice potvrdili pojedinačnom prozivkom”, navode iz suda.

Jedan od advokata odbrane, Dejan Lazarević, kazao je da se solidariše sa kolegama: “Ovo što je uradio sud, ne liči na pravo, već liči na silu”.

Potom se uključio i optuženi Slobodan Kašćelan, obavijestivši sud da će ubuduće sam da se brani.

“Otkazujem punomoćje advokatu. Šta će mi. Sam ću da se branim. Ležim nevin tri godine u zatvoru”, rekao je on juče u sudnici.

Sud je, međutim, odgodio ročište za kontrolu optužnice i pozvao okrivljene da angažuju nove branioce, upozoravajući ih da će im u suprotnom oni biti postavljeni po službenoj dužnosti: “Budući da se radi o predmetima u kojima je obavezna odbrana”.

Optužnicom je predstavljeno da je Zvicer krajem jula 2020. godine naredio otmicu Hodžića i Mila Radulovića zvanog Kapetan, jer je smatrao da su oni kao bliski saradnici prethodno ubijenog Alana Kožara znali gdje je ovaj skrivao novac i drogu.

Spahić je slučajno stradao jer se tada našao u društvu šuraka Hodžića.

17. maja održaće se, prema najavama, ročište za kontrolu optužnice protiv Radoja Zvicera i ostalih okrivljenih za ubistva Damira Hodžića i Adisa Spahića. Nakon što su otkazali punomoćje dosadašnjim braniocima, sudija im je dao rok da do tada angažuju nove ili će im biti dodijeljeni po službenoj dužnosti

“Radoje Zvicer je kao organizator, u vremenu između kraja jula i druge polovine avgusta 2020. godine, okrivljenima Radoju Živkoviću, Milanu Vujotiću, Draganu Kneževiću, Marku Miljkoviću i Veljku Belivuku, naredio da se pronađu i u pogodnoj prilici otmu, a zatim na podmukao način, iz bezobzirne osvete, niskih pobuda - netrpeljivosti i mržnje i radi uspostavljanja prevlasti, liše života pripadnici suprotstavljene kriminalne organizacije, Mile Radulović i Damir Hodžić”, navodi se u optužnici.

Na optužnici se, pored Zvicera, Živkovića, Vujotića, Kneževića, Miljkovića i Belivuka, nalaze i Ratko Živković, Nebojša Janković, Stevan Kraljević, Slobodan Kašćelan, Nenad Kaluđerović, Darko Prelević, Davor Perović, Blagoje Gašić, Dejan Gašić, Nikša Perović, Miloš Radonjić, Vladimir Vučković, Petar Đurović, Rade Garović, Mersudin Čolaković, Marko Kilibarda, Aleksandar Paunović, Nikola Spasojević, Radovan Mujović, Milan Knežević, Aleksandar Dragićević, Zoran Kažić, Aleksandar Ljumović, Borko i Bojan Bešović.

I Belivuk i Miljković učestvovali

Putem video-linka iz beogradskog Višeg suda, na jučerašnje ročište “pristupili su” okrivljeni Veljko Belivuk, Marko Miljković i Nebojša Janković, u prisustvu svog branioca, advokata Dejana Lazarevića.

Nakon što je većina advokata napustila sudnicu Višeg suda, advokat Lazarević je rekao da se solidariše sa kolegama i dodao:

“Ovo što je uradio sud, ne liči na pravo, već liči na silu”, kazao je on.

Bonus video: