Odbrana Duška Kneževića: Medenica direktno uticala na tužilaštvo i sudove, naloge dobijala od vrha vlasti i DPS-a

"Sprovođenje sudskog procesa protiv predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića - potvrdile su ove prepiske, kontrolisala je prva žena crnogorskog pravosuđa Vesna Medenica, kojoj je, protivno Ustavu Crne Gore, povjereni treći mandat predsjednice Vrhovnog suda"

21195 pregleda 30 reakcija 31 komentar(a)
Sad je jasno ko je naručivao optužnice: Knežević, Foto: Savo Prelević
Sad je jasno ko je naručivao optužnice: Knežević, Foto: Savo Prelević

Prepiske nekadašnje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, pokazuju da je direktno uticala na tužilaštvo i sudove da podižu optužnice i presuđuju po njenim direktivama, zašta je dobijala naloge od vrha vlasti i DPS-a.

To su konstatovali iz odbrane optuženog Duška Kneževića, nakon što su Vijesti objavile i dio telefonske komunikacije Medenice sa aktuelnim predsjednikom Višeg suda Borisom Savićem, a u kojoj se pominje taj optuženi biznismen.

"Na osnovu prepiski pronađenih u telefonu nekadašnje prve žene crnogorskog pravosuđa koji joj je oduzet nakon što je Medenica uhapšena (i prema optužnici Specijalnog državnog tužilaštva osumnjičena) zbog sumnje da je zloupotrijebila službeni položaj i bila dio kriminalne grupe koju je formirao njen sin Miloš Medenica, uhapšen zbog povezanosti sa narko-kartelom, može se sagledati da je predsjednica Vrhovnog suda direktno uticala na tužilaštvo i na sudove da podižu optužnice i presuđuju po njenim direktivama, zašta je dobijala naloge od vrha vlasti i DPS-a", navodi se u saopštenju koje potpisuje advokat Zdravko Đukanović.

Konstatuju da njihovo dopisivanje iz 2019. i 2020. godine dokazuje i nezakonitu zainteresovanost za istragu protiv Kneževića, ali i jasno pokazuje direktnu povezanost glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, specijalnih tužioca koji su pristali da postupaju po njegovom nalogu i tadašnje izvršne vlasti DPS-a na čelu sa Milom Đukanovićem.

"Sprovođenje sudskog procesa protiv predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića - potvrdile su ove prepiske, kontrolisala je prva žena crnogorskog pravosuđa Vesna Medenica, kojoj je, protivno Ustavu Crne Gore, povjereni treći mandat predsjednice Vrhovnog suda. Zar je opravdan postupak, iako bi morale biti dvije strane u postupku, da specijalna državna tužiteljka Stojanka Radović raportira predsjednici Vrhovnog suda o sudskim predmetima, a posebno o postupku protiv Duška Kneževića, iako se Vesna Medenica živo interesovala kod tužilaca i sudija koji su bili zaduženi za ovaj predmet".

Navode da je posebno indikativna prepiska koju je Medenica razmjenjivala sa Zoranom Pažinom, ministrom pravde iz redova DPS-a: "Ministar Pažin poslao je poruku predsjednici Vrhovnog suda 18. aprila 2019. godine, raspitujući se o razlozima odgađanja ročišta za potvrđivanje optužnice protiv... Kneževića i izvršnog direktora Atlas banke Đorđa Đurđića, uz upozorenje Vesni Medenici da - 'ne upozorava bez razloga'…Predsjednica Vrhovnog suda obavijestila je ministra pravde porukom od 13. maja: 'Potvrđena optužnica. Sjutra pismeni otpravak'".

Zbog konstatacije ministra pravde i funkcionera DPS-a, da "ne upozorava bez razloga", dodaju, nije teško zaključiti ko je naručilac optužnice protiv Kneževića.

"Iz sadržaja ovih razgovora jasno se vidi da je tužilačka i sudska vlast u Crnoj Gori u predmetu Duška Kneževića, a i u ostalim predmetima koji su u to vrijeme zauzimali posebno mjesto i posebnu pažnju crnogorske javnosti, prije svega predmet 'državnog udara', postupala isključivo po nalozima izvršne vlasti. Jasno je da je Žalbeno vijeće Komisije za žalbe Interpola imalo to u vidu kada je donosilo odluku avgusta 2020. godine da se ukinu potjernice u odnosu na Duška Kneževića. Okolnost da je predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić i dalje na ovoj funkciji ukazuje da ozbiljne i relevantne reforme u crnogorskom pravosuđu uopšte nije bilo. Nikakva ozbiljna suđenja se ne mogu sprovesti niti se može očekivati bilo koji pravičan postupak dok je ovakav sistem aktuelan, dok su Boris Savić i lica koja i dalje postupaju po njegovim nalozima na ključnim pozicijama u najvažnijem sudu u Crnoj Gori, Višem sudu u Podgorici".

Navode da način funkcionisanja, način komunikacije i neprimjeren rečnik, jasno ukazuju na okolnost da u Crnoj Gori nisu postojale, niti postoje institucije, već postoje uticajni pojedinci koji pokušavaju da zadrže svoje pozicije, što im za sada uspijeva.

"Postupci protiv Duška Kneževića, zapravo, stoje iz razloga što je očigledno da je lica koja su podigla naručene optužnice od strane izvršne vlasti na čelu sa Milom Đukanovićem, i dalje vedre i oblače u Višem sudu u Podgorici. Takva praksa se pod hitno mora na zakonit način onemogućiti".

Bonus video: